To znowu ja proszę, poradźcie, co robić: od pewnego czasu mam bóle w dole brzucha ( tuż nad spojeniem łonowym) i bolesne parcia na mocz. Częstomocz mam odkąd skończyłam rth (rok temu), ale ostatnio parcie jest bolesne,a oddanie moczu przynosi ulgę. Dziwne jest to, że te bóle pojawiają się wieczorem i nie pozwalają zasnąć. Zrobiłam ogólne badanie moczu i wszystko jest OK, oprócz tego, że w osadzie są : nabłonki wiel: liczne. Poza tym: L : 5 wpw, E św: 1 wpw.
Czy jest powód do niepokoju i wizyty u urologa? Od dzisiaj biorę Furaginę, ale czy pomoże skoro nie ma bakterii?
smoga,
czy Ty zrobiłaś w końcu to usg przezpochwowe? Urologa nie katowałabym, raczej ginekolog i to usg...
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Madziu, dzięki za szybką odpowiedź . Tego USG nie miałam, bo lekarz (ginekolog onkolog-radioterapeuta), u którego byłam na wizycie prywatnej 21 czerwca, po zbadaniu mnie i analizie ostatnich wyników badań (TK 20.03: ok, cytologia 13.02: odczynowe zmiany związane z zapaleniem) stwierdził, że nie ma potrzeby robić USG TV. Sugerował, że te bóle mogą być skutkiem ubocznym RTH, bo pęcherz się nie do końca wypróżnia. Ja już sama nie wiem. Fakt, że najbardziej boli, przy pełnym pęcherzu, więc ja już nawet picia unikam, chociaż wiem, że to nie jest dobre. Czy ty Madziu masz jakieś podejrzenia? Czy to może jednak ASCUS jest winien?
Nie mam na razie onkologicznych podejrzeń, ale tak sobie myślę, że może masz zrosty po RTh. Można je spróbować ocenić w usg brzucha z pełnym pęcherzem albo w usg transvaginalnym (tv). Jeśli to są zrosty to będziesz musiała je pokochać...
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Dziękuję za sugestię Madziu, zapisałam się na USG tv na 22.08, w innym gabinecie (wcześniej nie było terminu - wiadomo: urlopy).
A czy te zrosty miałyby być na szczycie pochwy? USG brzucha miałam 20.03 i żadnych patologii w pęcherzu nie stwierdzono, podobnie w TK.
Cytat:
Jeśli to są zrosty to będziesz musiała je pokochać...
Zmartwiłam się, czy nic nie da się zrobić i tak już będzie zawsze ???
smoga,
Nie martw się na zapas Jeśli to zrosty to prawdopodobnie z czasem będzie lepiej, bo blizna się będzie przebudowywać.
Madziu70, byłam na konsultacji, Pani doktor zrobiła USG TV (wynik załączam) pobrała cytologię (wynik będzie za 3 tygodnie) i potwierdziła Twoje podejrzenia: to zrosty .
Niestety, nie przeczytałam od razu opisu i dopiero później stwierdziłam, że nie wszystko rozumiem:
- co to jest sztrank? szukałam w Necie, ale nie znalazłam...
- co oznacza ta niewielka ilość płynu po prawej stronie od kikuta?
Będę wdzięczna za wyjaśnienie
Smoga,
Niewielka ilość płynu może sobie być, nie przejmuj się. Natura nie znosi próżni
Nie mam pojęcia, co to jest sztrank i z niczym mi się nie kojarzy. Podejrzewam wypasioną literówkę, jako że w tym opisie literówek jest pełno .
Dzięki Madziu, , też pomyślałam o literówce . Pani doktor zrobiła na mnie wrażenie osoby nieco chaotycznej, ale zapewniła, że nie ma powodu do niepokoju i skoro Ty to potwierdzasz, to ja wierzę .
Mam jeszcze jedno pytanie, chodzi o badanie genetyczne. Dostałam od ww pani doktor skierowanie na badanie genetyczne, ale czy jeśli jest ono z gabinetu prywatnego, to badanie będzie płatne?
czy jeśli jest ono z gabinetu prywatnego, to badanie będzie płatne?
Tak.
A dokąd jest to skierowanie? Może uda się poprosić lekarza (rodzinny? ginekolog NFZ? onkolog NFZ?) o ponowne napisanie takiego skierowania.
Witajcie, znowu tu wracam, z nowym zmartwieniem: byłam wczoraj na wizycie kontrolnej u dr ginekolog-onkolg. Zostało wykonane USG TV, zdjęcie załączam, a opis brzmi tak: "Stan po usunięciu macicy z przydatkami, powyżej kikuta pochwy owalna zmiana o mniejszej echogeniczności śr ok 18 mm, wolnego płynu w miednicy mniejszej nie stwierdzam". Pani doktor dała skierowanie na tomografię, sęk w tym, że wyznaczono mi termin dopiero na 22 czerwca i to mnie martwi. Czy mogę tak długo czekać ?? Czy zwykłe badanie USG przez powłoki brzuszne może tę zmianę wykryć? - myślę o prywatnej wizycie u dobrego radiologa.
z góry dziękuję i pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum