Witam,
Odebrałam dziś wynik
PET i proszę o interpretację.
Rozpoznanie: Podejrzenie przerzutów do kości.
Podana aktywność: 18 FDG: 370 MBq
Głowa i szyja: Fizjologiczne gromadzenie znacznika w strukturach głowy i szyi.
klatka piersiowa: W seg 4 płuca prawego guzek 15x14mm ze zwapnieniem, bez wzmożonego metabolizmu FDG (SUV max 1.2) - obraz jak w badaniu poprzednim. Pojedyńcze zwapniałe guzki w płucu prawym, bez wzmożonego metabolizmu FDG.
Jama brzuszna: Stan po gastrektomii. Bez widocznych nieprawidłowego gromadzenia FDG w okolicy zespolenia. Fizjologiczny wychwyt znacznika w ścianie jelita.
Pogrubienie lewego nadnercza do 13mm jak poprzednio, bez wzmożonego metabolizmu FDG.
Miednica: Jak poprzednio- naciek zapalny w tkance podskórnej lewego pośladka ( SUV max 5).
Aktywny metabolicznie węzeł chłonny pachwinowy lewy 20x12mm (SUV max 5,5). Obraz węzła jak poprzednio.
Układ kostny: Zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze na przednich krawędziach trzonów od poz C3 do Th1:
- na wysokości C4 zmiana aktywna metabolicznie (SUV max 3,2),
- C5 - nieaktywna metabolicznie,
- C6 i C7 - masywne zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze nieaktywne metabolicznie,
- na wysokości Th1 i Th2, po stronie lewej widoczna aktywna metabolicznie zmiana o mieszanym charakterze osteolityczno-osteosklerotycznym, o wym 47x21x22mm, zmiana od strony lewej przylega do trzonów kręgów Th1i Th2 i zajmuje przykręgosłupowy odcinek pierwszego żebra (SUV max 6,3). W trzonach kręgów TH1 i Th2 nie stwierdza się wzmożonej aktywności metabolicznej.
Wnioski:
W porównaniu do poprzedniego badania PET/TK obraz stabilny, brak nowych ognisk patologicznego gromadzenia FDG. Opisywane poprzednio aktywne zmiany w kręgosłupie, węzłach i tkance podskórnej pośladka obecnie o mniejszej aktywności niż poprzednio
(spadek wartości SUV max).
Bez cech wznowy miejscowej po gastrektomii.
[ Dodano: 2013-04-30, 17:11 ]
Czy mógłby mi ktoś pomóc?
Bardzo proszę.
[ Dodano: 2013-05-01, 10:06 ]
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu wyniku. Z tego co wyszukałam w internecie to nie jest dobrze