Witaj na forum,
Zapewne znasz wiêkszo¶æ informacji na temat choroby taty, ujêtych syntetycznie np. w
Wikipedii.
Na Twoje pytania nasuwaj± mi siê takie odpowiedzi:
Pomniejszenie brodawki Vatera i poszerzenie przewodu Virsunga s± zmianami odbiegaj±cymi od normy (skoro wzmiankowane w opisie jako takie), jednak wydaje siê, ¿e w Waszym przypadku nie jest to kwestia najbardziej istotna, tym bardziej, ¿e nie wspomniano o wzglêdnej wielko¶ci (umiarkowana, znaczna) tego pomniejszenia / poszerzenia.
Ad 1: Na pewno nie ma mowy o eliminacji zabiegów leczniczych. Ale w szerokim tego okre¶lenia rozumieniu, tj. zarówno co do leczenia radykalnego, jak i paliatywnego.
Bo je¶li masz (najprawdopodobniej) na my¶li leczenie radykalne, to naciek na
¿y³ê wrotn± najpewniej niestety wyklucza mo¿liwo¶æ radykalnego usuniêcia guza z tego miejsca.
Ad 2: Rozmiary guza s± znaczne, a co za tym (oraz obecno¶ci± zajêcia wêz³a/-ów ch³onnych) idzie, stadium choroby jest ju¿ do¶æ powa¿nie zaawansowane.
Jednak wiêcej powiedzieæ siê nie da, z pewno¶ci± nie TAK/NIE na pytanie 'czy rozmiary guza oznaczaj± dyskwalifikacjê' (czego konkretnie dyskwalifikacjê?).
Ad 3: Pozosta³e dane (wg przywo³anych wy¿ej ¼róde³):
T3 - Guz nacieka poza trzustkê (dwunastnicê, przewód ¿ó³ciowy, ¿y³ê wrotn± lub ¿y³y krezkowe górne) ale nie nacieka pnia trzewnego ani górnych têtnic krezkowych,
N1 - Regionalne wêz³y ch³onne zajête.
Ad 4: Ogólne informacje o rokowaniu s± sygnalizowane w Wikipedii, i choæ nie wygl±da to mo¿e bardzo optymistycznie to musicie te¿ pamiêtaæ o tym, ¿e to jest tylko statystyka, i ka¿dy przypadek (w tym i Wasz) jest indywidualny.
Ad 5: Bli¿ej trudno mi cokolwiek wiêcej powiedzieæ, w szczególno¶ci co do tego, jak bardzo (i czy w ogóle) mo¿e siê stan taty w ci±gu dwóch tygodni pogorszyæ.
Ale maj±c na uwadze stan powa¿nego zaawansowania choroby z pogorszeniem trzeba siê liczyæ, nawet je¶li by ono nie nast±pi³o, czego Wam bardzo ¿yczê.
Bardzo mi przykro, ¿e nie mam dla Was lepszych informacji,
¿yczê pomy¶lnych wyników i serdecznie pozdrawiam.