2 tygodnie temu moje życie diametralnie się zmieniło. Po wykonaniu rutynowego badania RTG klatki piersiowej dowiedziałem się iż w śródpiersiu górnym mam zmianę guzowatą o wymiarach 70x88 mm.
Zostałem skierowany do Instytutu Kardiologii w W-wie, gdzie wykonano TK oraz MR (oba badania z podaniem kontrastu). Lekarze z IK skierowali mnie na konsultację torakochirurgiczną w Centrum Onkologii na ul. Roentgena. Lekarz umówił mnie na zabieg biopsji w omawianym Centrum, co ma mieć miejsce w najbliższą środę.
Czy macie może podejrzenia czym może okazać się ten guz? W załączeniu zamieszczam skany z RTG, TK, MR, USG szyi oraz EKG.
Trochę o mnie: 29 lat, dobry stan zdrowia. Praktycznie na nic się nie uskarżam. Nie chudnę (raczej tyję), czasem robi mi się ciepło (ale do nadmiernego pocenia nocą jeszcze daleko). Trochę pobolewa mnie szyja (równomiernie z lewej i z prawej strony, USG podobno w normie).
Będę wdzięczny za pomoc.
[ Dodano: 2012-12-17, 11:46 ]
Załączam również wynik z badania TK jamy brzusznej.
Zaglądam na ten watek w oczekiwaniu na odpowiedz na opisaną sytuację.Może jest ktoś,kto orientuje się w temacie i znajdzie krzynkę czasu na odpisanie enigman, ?
Ja się kompletnie nie znam, ale ze względu na położenie guza pomyślałam o grasiczaku, ale mam nadzieję ze ktoś bardziej zorientowany tu zajrzy i udzieli odpowiedzi, bo ja w sumie tak tylko strzeliłam.
_________________ Są chwile, by działać i takie, kiedy należy pogodzić się z tym, co przynosi los. /Coelho Paulo/
Wyeliminowałbym rozpozanie grasiczaka (zbyt duża masa nowotworu) na rzecz albo chłoniaka (lymphoma) albo nowotworu germinalnego (GCT) - z resztą obu występującym bardzo często w tym wieku. Wszystko jednak okaże się po biopsji. Istnieje szansa, że guz będzie mógł być leczony radykalnie. Zarówno chłoniaki jak i nowotwory germinalne dobrze odpowiadają na leczenie chemiczne. Natomiast prawie na 99% pewne jest, że jest to nowotwór. Żadna inna choroba nie tworzy tak rozległych zmian.
Pozdrawiam
_________________ www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi. W dniu dzisiejszym odebrałem wyniki biopsji z Centrum Onkologii przy ul. Roentgena:
Chłoniak Hodkina ze średnio intensywnym włóknieniem i nielicznymi granulocytami w środowisku guza
Torakochirurg, który wykonał wziernikowanie śródpiersia polecił inne, bardziej kameralne placówki onkologiczne w W-wie. Czy moglibyście ewentualnie polecić kliniki, które mogą zająć się moim przypadkiem? Przyznam, iż obecnie rozważam głównie Otwock. Będę wdzięczny za pomoc.
Cześć, dasz rade ja dałam to Ty tymbardziej. Wydaje się, że to jest stadium IA. Dostaniesz pewnie 4 cykle ABVD. Ja akurat leczę się w Gliwicach. W razie pytań jestem do dyspozycji.
Może Instytut Hematologii i Transfuzjologii w W-wie, ul. I. Gandhi (na Ursynowie, po sąsiedzku z CO). Mały specjalistyczny szpital, w którym również leczą chłoniaki.
Pozdrawiam
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
masz szczescie w nieszczesciu, ze to akurat ta choroba nowotworowa.
Tzw.ziarnica zlosliwa dobrze reaguje na leczenie, nawet w wysokim stadium zaawansowania. Chemioterapia jest nieunikniona.
U ciebie nie stwierdzono innych powiekszonych wezlow chlonnych, tym lepiej!
Absolutnie dasz rade! Chemioterapia to nic fajnego - mowie z wlasnego doswiadczenia;-), ale wszystko do przejscia.
Choroby nowotworowe ukladu chlonnego sa swietnie prowadzone w IO w Wawie na przyklad.
W ogole najlepiej leczyc sie w Centrum Onkologii, a nie w zadnym szpitalu powiatowym itp.
Rozmawiałem dziś z przełożonym, który jak się okazało, również ma to za sobą i dokładnie opowiedział gdzie, jak i przez kogo był leczony z sukcesem. W przyszłym tygodniu mam umówioną konsultację z prof. Cezarym Szczylikiem w Wojskowym Instytucie Medycznym na ul. Szaserów w W-wie.
Wizyta prywatna, rozumiem?;)
Przy leczeniu ziarnicy, szczególnie jak już jest diagnoza, nie potrzeba profesorów;)
Polecam Centrum Onkologii na Roentgena lub Instytut Hematologii, o którym już ktoś wspomniał.
Profesor nie wymyśli nic ponad to co jest dostępne w tym przypadku;)
Przy leczeniu ziarnicy, szczególnie jak już jest diagnoza, nie potrzeba profesorów;)
Polecam Centrum Onkologii na Roentgena lub Instytut Hematologii, o którym już ktoś wspomniał.
Profesor nie wymyśli nic ponad to co jest dostępne w tym przypadku;)
Zapewne masz racje. Nie mniej jednak, jeśli istnieje możliwość rozmowy z Profesorem, chętnie z niej skorzystam
Zapewne masz racje. Nie mniej jednak, jeśli istnieje możliwość rozmowy z Profesorem, chętnie z niej skorzystam
Podobnie jak "profesorzy" konsultowali naszych (na RJForum) chorych i zalecali im idiotyczne sposoby postępowania? (np. Łódź?). Życzę Ci więc jak najmniej nawet tytułów doktora n. med. a jak najwięcej odpowiedzialnej i rzetelnej wiedzy na temat choroby.
Pozdrawiam
_________________ www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
W przyszłym tygodniu mam umówioną konsultację z prof. Cezarym Szczylikiem w Wojskowym Instytucie Medycznym na ul. Szaserów w W-wie.
Profesor jest specjalistą od raka nerki (więc nie wiem kto Ci go polecił ?)
Najlepszym specjalistą od ziarnicy (sprawdzonym) w Warszawie jest dr. Tajer przyjmuje w gab. 18 w COI w poniedziałki.
Zyczę zdrowia
[ Dodano: 2013-01-05, 15:45 ]
enigman napisał/a:
ż obecnie rozważam głównie Otwock.
Tak, ten ośrodek warto brac pod uwagę ( fachowo i kameralnie )
[ Dodano: 2013-01-05, 16:04 ]
Możesz też rozważyc Szpital kliniczny na banacha (np. leczył tam ziarnicę Turski z Panoramy)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum