Dzień dobry,
Mam 49 lat. Podaję poniżej wynik USG piersi. Bardzo proszę o ewentualny komentarz.
Biobsję prawdopodobnie będę robić w Gliwicach.
Z góry dziekuję.
USG z 13-10-17
Wynik badania
Piersi o budowie tłuszczowej z resztkowa tkanka gruczołową.
w piersi lewej:
L1-na godz 1.30 w odleglości ok 3 cm od brodawki, na głęb 9 mm widoczna jest nieregularna, hypoechogeniczna struktura wielkości 7x8x12mm o zbierznym układzie tkanek otaczajacych. Wskazana weryfikacja mikroskopowa zmiany.
Innych zmian w piersiach nie stwierdza się.
W dołach pachwowych widoczne są węzły chłonne prawidłowej budowy z cechami stłuszczenia, niepowiększone, niepodejrzane radiologicznie
Komentarz:
BI-RADS: 4B
Wskazana BG zmiany w piersi lewej.
Pani doktor sugerowała Gliwice, ponieważ w polu, skad jestem mammografii lub biobsji ( nie pamiętam) ze znacznikiem.
Czyli nie było jeszcze mammografii?. Ale to mniej ważne bo biopsję tak czy inaczej trzeba zrobić. Lokalizacja guzka jest dobra, będzie można wyciąć bez usuwania całej piersi. Co właściwie oznacza ostatnie zdanie w Twoim poście? Czytałam kilkakrotnie i nie kojarzę.
Nie, nie było mammografii.
Zaniepokoiła mnie bardzo informacja lokalizacji guzka, że bedzie można wyciąć bez usuwania piersi.
Czy na ten moment jest informacja w diagnozie,że może to być nowotwór złośliwy? Jakieś podejrzenie? Na jakiej podstawie to napisałaś?
Nie znam się na tym, pani doktor, która robiła mi usg powiedziała o tym znaczniku. Nie wiem dokładnie i nie chciałabym przeinaczyć. Zrobiłam też liteówkę i zamiast w "Opolu", napisałam w 'polu".
Najpierw najważniejsze: tak, podejrzana jest każda nieregularna zmiana - biopsja to zweryfikuje. BIRADS 4b oznacza średnie (ok. 35%) prawdopodobieństwo nowotworu złośliwego. Napisałam tak na przyszłość.
Przy biopsji można założyć w miejscu pobrania malutki klips tytanowy który pozwala później na mammografii dokładnie wskazać miejsce badanej zmiany bo nie zawsze obrazy z mammografii i usg pokrywają się. Nie wszystkie ośrodki to robią rutynowo.
Dziękuję, jestem po biobsji. Udało sie jednak bezpłatnie. Bolało, bo ta zmiana jest twarda. Ale to nic taki ból.Teraz został siniak i jakby większe zgrubienie wyczuwam.
Czekam na wynik. Dam znać.
Pozdrawiam serdecznie.
Dostałam tylko wiadomośc na telefon, że jest podejrzenie. Mam się zarejestrować na onkologii w Gliwicach, ale nie moge dopóki nie podam im całego wyniku. Więc czekam. Stresuje się
Zarejestrować się możesz już, i tak na wizytę trzeba poczekać więc wynik na wizycie będziesz miała. Są dwie drogi: karta DiLO wystawiona na podstawie usg, lub zarejestrowanie do onkologa też na podstawie usg.
Dziękuję, dobrze wiedzieć. Niestety nie chcą mnie nigdzie skierować,wyznaczyć wizyty, tylko pani mnie zarejestrowała.Tłumacząc mi,że nie wie do kogo, jak nie będzie miała pełniejszego obrazu mojej diagnozy z biobsji. Tyle co udało mi się załatwić, to jutro ok 9.00 rano będę miała ten wynik. Tzn mam taką nadzieję i natychmiast tam dzwonię. Nie rozumiem daczego nie wiedzą nic dalej po biobsji a czas leci.
Jestem po biopsji gruboigłowej i mam skierowanie do szpitala na wycięcie guza-próba leczenia oszczędzającego tj. szerokie wycięcie guza kotwicą i SNB po stronie guza wraz z węzłem wartowniczym. Podczas operacji radioterapia. Oczywiście podpisałam zgodę.
Potem niewiadomo. Prawdopodobnie radioterapa. W zależności co zobaczą jak otworzą i zbadaja węzeł. Na usg węzły nie sa powiększone. Badano je w pażdzierniku i w zeszły piatek.
Poniżej podaje wyniki badań histopatologicznych. Bardzo proszę o interpretacje i rokowania.
Wiem tylko tyle, że to rak inwazyjny o średnim stopniu złośliwości.
Vikaa68,
Jeżeli będzie wersja z zabiegiem oszczędzającym to radioterapia pooperacyjna będzie na pewno. A inne leczenie w zależności od ostatecznego wyniku pooperacyjnego.
Na razie wygląda to ( wg usg) na wczesne zaawansowanie nowotworu. I tego się trzymajmy :-)
Terminu operacji jeszcze nie masz?
Pozdrawiam serdecznie i pisz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum