jestem juz po zabiegu.mam taką prozbe. ktos z was moze dokładniej wytłumaczyc mi co to jest KWADRANTEKTOMIA PIERSI?
Kwadrantektomia to jeden ze sposobów wycięcia guza nowotworowego piersi. Guz jest usunięty z marginesem przynajmniej 2 cm makroskopowo zdrowych tkanek.
czy normalne jest po pobraniu operacyjni wycinka krwawienie ropno krwiste z sutka ? po za tym pod raną operacyjną czuje twarde zgrubienie dość dużych rozmiarów....
gregori07083, pokaż koniecznie lekarzowi,mogą to być różne rzeczy, krwiak pooperacyjny,zakażenie bakteryjne czasami się zdarza.Normalnie jest wtedy kiedy wszystko goi się prawidłowo i nie ma żadnych wycieków.
_________________ "Gdyby nie wyjątki, zasady byłyby nie do zniesienia."
Pozdrawiam Anna.
dostałam antybiotyk zobaczymy czy pomoże. Wszystko wszystkim ale te czekanie jest okropne...wiem że pewnie wszystko będzie ok no ale sam fakt....na wypisie ze szpitala mam podejrzenie brodawczaka ....a brodawczak nie jest niczym groźnym prawda?
Witaj
http://portal.abczdrowie.pl/brodawczaki-piersi
"Brodawczaki są niezłośliwymi guzami wywodzącymi się z komórek nabłonka przewodów mlecznych. W 75% przypadków zlokalizowane są w dużych przewodach mlecznych, częściej pojedynczo, ale zdarzają się też w postaci mnogiej, zwłaszcza te położone na obwodzie sutka. Brodawczaka można podejrzewać, gdy z brodawki wycieka krwista wydzielina. Może też być wyczuwalne stwardnienie brodawki. Ponieważ zarówno na podstawie mammografii, jak i badania biopsyjnego można nie odróżnić brodawczaka od wczesnego raka sutka, wycina się podejrzany fragment gruczołu i wykonuje badanie histologiczne. Częstość występowania raka po wycięciu brodawczaka wynosi około 5%, a nawet więcej w przypadku zmian mnogich. Dlatego po wycięciu chora pozostaje pod kontrolą lekarską."DOZ
_________________ "Gdyby nie wyjątki, zasady byłyby nie do zniesienia."
Pozdrawiam Anna.
witam,mimo antybiotyku wcale nie jest lepiej,pierś dalej jest obrzęknięta i boli a guzek z podpachy nie znika,do tego bolące gardło i nerki sad smiley jutro czeka mnie chyba kolejna wizyta u lekarza rodzinnego sad smiley
Ja bym nie czekała i nie szła do lek. rodzinnego, tylko natychmiast do Por. Chir. Onkolog, tam gdzie byłas przed zab. operac, mimo , ze nie masz ustalonej wizyty. Poproś lek. osobiście aby Cię przyjął, bo masz kłopoty itp, pozdrawiam annas
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum