Mama uparła się, że chce czekać do rana na wizytę lekarza z hospicjum. Okazało się, że z wątrobą jest wszystko dobrze, a ból promieniuje od kręgosłupa ...
Lekarz zwiększył dawkę MST Continus ze 130 mg co 12 godzin do 200 mg co 12 godzin.
Zapowiedział się na kolejną wizytę w niedzielę - jeśli nie będzie poprawy przepisze dodatkowy lek, którego nazwy nie pamiętam ...
Na chwilę obecną jest już trochę lepiej.
Lekarz napomknął, że jak tak dalej będzie to możliwe, że mama będzie musiała iść do szpitala na 2-3 dni w celu ustawienia leków p/bólowych - oby udało się to zrobić w domu - mama ma straszną awersję do szpitali - leżała non stop przez ponad 30 dni ...
dzisiaj w nocy pojawiły się problemy z oddychaniem i halucynacje.
Zastanawiam się czy to nie efekt zwiększenia dawki MST ze 130 do 200, a może to nie wina leków, a postęp choroby ... ??
P.S. Po zwiększeniu dawki okropny ból minął, natomiast mama jest przerażona problemami z oddychaniem. Całą winę zwala na leki ... Ja bardziej obstawiam na postęp choroby ... :(
Jesteśmy po wizycie lekarza z hospicjum. Niestety problemy z oddychaniem wynikają z rozwoju choroby oraz stanu zapalnego płuc.
Zwiększył dawkę Pabi-Dexamethasonu 3 x 8 mg na dobę.
Przepisał również lek o nazwie Theoplus który ma złagodzić duszności.
[ Dodano: 2011-11-07, 11:30 ]
Pielęgniarka pobrała krew do badań.
[ Dodano: 2011-11-07, 13:15 ]
Nie wygląda to dobrze. Mama dzisiaj ma duże problemy z połykaniem tabletek ... sprawia jej to duży kłopot ... Poprosiła o wizytę księdza .... Nie wiem co o tym wszystkim myśleć .... Lekarz był dzisiaj na wizycie - nie powiedział, że jest bardzo źle ....
Pacjentom w tym stanie nie powinno podawać się tabletek - leki powinny być podawane podskórnie, dożylnie bądź w formie systemów transdermalnych (czyli popularnych plasterków).
Po zwiększeniu dawki Pabi-Dexamethasonu i podaniu wieczorem Theovent 100 mg mamie poprawiła się wydolność oddechowa, ale od rana zaczyna tracić kontakt z rzeczywistością. Bardzo dużo siedzi, nie chce leżeć. Cały czas przysypia na krótkie chwile, "pomrukuje" czasami nawet coś sobie nuci, ale nie bardzo wie co się dzieje ... Mówi czasami coś od rzeczy.
Zmierzyłem temperaturę - ma 35,6
Nie wiem co się dzieje ... Człowiek jest taki bezradny ...
[ Dodano: 2011-11-08, 14:24 ]
A teraz dostała POWERA i poszła zapalić papieroska - istna paranoja - sam chyba zaczynam "fiksować" ...
met u chorych z niedotlenieniem powstają zmiany w mózgu , mama może tracić kontakt z rzeczywistością , wiem ze to trudne dla ciebie
ale tak niestety bywa, nie u wszystkich ale tak się zdarza
moj tata spiewał
pozniej zaczął mowic od rzeczy
mieszał to co było i co mu się przypomniało,
wszystko mu się mieszało,
tez probował palić , musielismy mu zabrać wszystko, bo probował podpalić telewizor
musisz niestety jej pilnować i to na okrągło
to może się jeszcze troche zmienić
ja zauwazyłam ze jak był lepiej dotleniony wtedy był z nim jako taki kontakt
trzeba zapewnić jej opiekę i nie warto dyskutować ,bo tylko szkodzisz sobie,
trzymaj się
_________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei.
Podpiszę się pod poprzedniczkami. Zaawansowanie choroby powoduje te zmiany, niestety smutne zmiany, na które nie bardzo możemy pomóc
U mojego taty też tak było. Czasami majaczył, często przysypiał, pojawiały się niekontrolowane ruchy. Podczas kiedy już wogóle nie mógł chodzić- próbował mimo wszystko sam wstawać, co mogło oczywiście zle się skończyć, dlatego też przy takich objawach należy jak najwięcej czasu spędzać z chorym. Ktoś zawsze musi być w pobliżu. Chory nie może zostać sam. Są momenty kiedy chory zachowuje się tak jakby tracił świadomość, dziwnie się zachowuje a po chwili są momenty, że niby jest już wszystko w normie, mówi do rzeczy, zachowuje się zupełnie normalnie itd....
Wiem jakie to ciężkie ale musisz być silny i zawsze w pobliżu.
_________________ Anelia
Jeśli wiara czyni cuda,trzeba wierzyć,że się uda !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum