Kochani witajcie. Znów mam stres, znow sie boję. Odebralam właśnie eynik rtg płuc. Cytuję - drobnoguzkowe zacienienie w prawym kącie pż. Pomóżcie, co to znaczy, co robic dalej. Wizytę u onkologa mam za 2 tygodnie
Myślę, że onkolog obejrzy zdjęcie i zadecyduje , czy robić badanie TK płuc. Moim zdaniem również istotne jest porównanie z poprzednim zdjęciem rtg , czy coś się zmieniło od ostatniego badania. Trzymam kciuki !!!!
Hej. Chciala bym ci pomuc ale nie umiem, pogrzebalam troche w necie i doczytalam sie nie zawsze musi to oznaczac cos zlego np. stan pozapalny itp. Ostatnie zdjecie pewno mialas robione rok temu.
Ostatnio przeszlas wielki stres wiec przyspieszylam bym wizyte bo 2 tyg da ci ta niepewnosc niezle popalic. U nas w CO jest tak ze mozna przyjsc sie zarejestrowac przed godz 8 i odstac swoje w kolejce ale jest sie przyjetym jeszcze tego samego dnia.
Nie zawsze taki opis to coś złego, ale w naszym przypadku trzeba to wyjaśnić. Ja też bym przyspieszyla wizyte .Może trzeba bedzie zrobić Tk.A nie chorowalas ostatnio??Moze to zmiany pozapalne?
Cześć. Jeszcze przyszło mi coś do głowy : czy ci sami radiolodzy opisywali zdjęcia rtg płuc . U mojego męża było tak , że opis zdjęcia z czerwca 2015 roku nie zawierał ani słowa o drobnocienistych plamkach , zaś opis zdjęcia ze stycznia 2016 roku już to zawierał a okazało się , że te plamki były już na zdjęciu z czerwca 2015 roku pomimo braku spostrzeżenia w opisie. Zgadza się jak napisali przedmówcy , że może to być coś niegroźnego. Może rzeczywiście warto postarać się przyspieszyć wizytę i koniecznie zabrać ze sobą zdjęcia rtg płuc aktualne i poprzednie do porównania przez lekarza albo zlecenia porównania przez radiologa bądź uzyskania skierowania na TK płuc. Pozdrawiam i trzymam kciuki.
Dziękuję za odzew. Dziś udało mi się przekazać wynik onkologowi, tak zaocznie. Nie przyjal mnie tylko obejrzal wynik i wypisal skierowanie na tk. Tam najbliższy termin na koniec czerwca. Jak to usłyszałam wpadlam w taki szloch, że przerażony rejestrator wynalazl termin na 26.04. To już coś... Bardzo się martwię. Wyobraźnia pisze najgorsze scenariusze. Ale trzeba czekać.
laluchna- w odpowiedzi na Twoja sugestię- nie mam w domu zadnych zdjęć z poprzednich badań. Ostatnimi czasy wyniki dostawalam jedynie na kartce. Robione byly zawsze w tym samym miejscu więc jesli doltor zechce to wglad będzie miał.
Kochani moderatorzy. Bardzo proszę o odniesienie się do mojego wyniku TK klatki piersiowej. Cytuję:
Płuca rozprężone.
Opłucne wolne od płynu.
Obustronnie w szczytach drobne zmiany włókniste.
Płuco prawe- drobne zmiany włókniste w segm. 5,8,9.
Płuco lewe- drobne zmiany włókniste w segm. 5 i 8. w segm. 8 drobny podopłucnowy guzek śr. 4mm
Węzły chłonne śródpiersia niepowiększone.
Tętnica płucna i aorta nieposzerzone.
Struktury kostne objęte polem badania bez zmian o charakterze meta.
Czy jest źle? Czy kontaktować się z prof. Rutkowskim? Wizytę u "lokalnego"onkologa mam za tydzień.
Z góry dziękuję za pomoc.
Nie jestem moderatorem, ale się wypowiem Podobnie jak u Ciebie, TK w marcu wykryło mi 2 drobne guzki w płucach ( 2 i 2,5 mm). Zaniepokojona napisałam do profesora i odpisał mi, że guzki w płucach są niepodejrzane. Co do zmian włóknistych, to się nie wypowiem. Rozumiem ze to było Twoje pierwsze TK klatki piersiowej?
arawis, bardzo dziękuję za odzew😘tak, to było moje pierwsze TK. Do tej pory wyniki kontrolnego rtg płuc nigdy nie budziło podejrzeć. Mam nadzieję, że nie jest tak zle, jak moja wyobraźnia podpowiada.
RTG nie pokaże tak małych guzków a ewentualną biopsję robi się przy większych guzkach bodajże dopiero od 5 mm. Co do tych zwłóknień, to też nie masz napisane, ze mogą być to zmiany o charakterze meta, wiec chyba nie ma co się przejmować na zapas
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum