Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się w => tym wątku <=
Witam!
Bardzo proszę o poradę;
W sierpniu 2012 wycięto mi czerniaka z przedramienia SSM. Clark IV Breslov 0,75mm, obfity naciek limfocytarny (brisk). Dziś USG węzłów chlonnych; obustronnie na szyi wzdłuż mięśni SCM widoczne powiększone węzły chłonne; 22x7mm, w lewym dole pachowym 11x5, w prawej okolicy pachwinowej 2 drobne 10x3; 3x4, w lewej okolicy pachwinowej powiększony węzeł chł. 18x4mm.
Czy powiększenie w.ch. może być pozapalne? nawet jeśli ogólnie nie choruję, czy jednak skłaniać się że to mogą być przerzuty?
Oczywiście wybieram się z wynikami do onkologa, ale zanim tam trafię, znów zacznę wariować :(
_________________ "Świadomość śmierci pobudza do życia"
Paulo Coelho
Witaj,
nie odpowiem Ci na Twoje pytanie, może zaraz ktoś Ci pomoże. Piszę bo zawsze zatanawiam się nad wynikami, tzn. rozbieżnością pomiędzy Clarkim a Breslow.
Masz IV Clark a naciek nieduży. A są osoby, które mają odwrotnie. Dlaczego?
Napewno u Ciebie będzie ok. Trzymam kciuki.
Pozdrawiam Wszystkich.
Obustronnie na szyi wzdłuż mięśni SCM widoczne powiększone węzły chlonne, po str.prawej 21x7, po lewej 22x7.
W lewym dole pachowym pojedynczy drobny węzeł chłonny 11x5. W prawej okolicy pachwinowej 2 drobne węzły chłonne 10x3 i 3x4. W lewej okolicy pachwinowej powiekszony węzeł chłonny 18x4.
Morfologia węzłów chłonnych przemawia za ich charakterem pozapalnym. Jednakże wskazana kontrola onkologiczna i ginekologiczna / kontrola USG. (st.post excisionem melanoma mal.)
To wszystko tam-tam-taram
Paulo Coelho
dobry doswiadczony radiolog bedzie widzial na USG, jaki jest charakter tych wezlow: pozapalny czy patologiczny.
Tutaj lekarz sklania sie raczej do zmian pozapalnych.
Wezly onkologicznie podejrzane zaczynaja sie generalnie od rozmiarow 15-20mm.
Moze warto zrobic USG u innego lekarza radiologa, na dobrym sprzecie USG? I nie w szpitalu, a prywatnie.
I poprosic lekarza o dokladnie zbadanie i ocenienie tych wezlow: jaki maja ksztalt, czy jest zachowana wneka tluszczowa, okreslic charakter przeplywu w badaniu dopplerowskim - lekarze zazwyczaj to i tak sprawdzaja.
U ciebie szczegolna czujnosc onkologiczna jest bardzo wskazana.
Przepisz jeszcze dokladny wynik hist-pat tego czerniaka z 2012.
Fragment skóry wym.7x3,2x0,4cm, z tkanką podskórną grub do 0,7cm. Jeden z brzegów fragmentu ozn nicią. W centralnej części wycinka nieregularna, nierównomiernie wybarwiona zmiana wym. 1,4x1,6cm. Minimalny boczny margines 0,7cm.
MIKROSKOPOWO;
Czerniak złośliwy, typ powierzchownie szerzący się (SSM).
Nowotwór nacieka warstwę siateczkowatą skóry (Clark IV) i ma grubość wg Breslova 0,75mm. Nie ma owrzodzenia nowotworu. Indeks miotyczny wynosi ponizej 1/1mm kw (1 figura podziału/2mm kw).
Obecny jest obfity naciek limfocytarny (brisk). Nie ma inwazji naczyniowej ani nerwowej. Najmniejszy boczny margines do śródnaskórkowego komponentu czerniaka wynois 2mm. Najmniejszy dolny margines wynosi powyżej 10mm i zawiera powięź.
pT1aNxMx, R0
Dziekuję CI za zainteresowanie moim postem !
Paulo Coelho
Coco, u młodych kobiet górna granica normy TSH to 2,5, a nie 4,2. Twój wynik jest na pewno zdecydowanie za wysoki. Niedoczynność tarczycy to częsta przypadłość naszej płci
Ja mam jedynie subkliniczną niedoczynność, czyli TSH ponad normę, a hormony tarczycowe w porządku. Czy robiłaś anty-TPO i anty-TG?
nic jeszcze nie robiłam, gdyż kilka dni temu na USG wykazało podejrzenie że mam niedoczynność. Dlatego najpierw zrobiłam podstawowe badanie. Teraz będę robic dalsze, aby podjąć leczenie.
asiuk, ja juz nie taka młoda
Paulo Coelho
tsh masz za wysokie co faktycznie może świadczyć o niedoczynności, czy na usg tarczycy coś lekarz mówił o zapaleniu? Polecam wykonanie TPO i TG to potwierdzi lub wykluczy stan zapalny tarczycy. Da się z tym żyć więc się nie stresuj
[ Dodano: 2013-06-12, 15:07 ]
co do węzłów chłonnych, masz powiększone podżuchwowe?
_________________ W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. -Paulo Coelho
jeżeli po usg lekarz powiedział, że możesz mieć niedoczynność tarczycy i masz powiększone węzły szyjne to możę od tarczycy, może masz przewlekłe zapalenie tarczycy i wtedy węzły podżuchwowe często są powiększone z tego powodu. Dlatego warto zrobić TPO i TG.
Lepiej trzymać rękę na pulsie i sprawdzić
_________________ W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. -Paulo Coelho
Masz rację, zaraz idę dalej na badania miłego dnia!
[ Dodano: 2013-06-13, 09:40 ]
tam-tam-taram napisał/a:
coco,
dobry doswiadczony radiolog bedzie widzial na USG, jaki jest charakter tych wezlow: pozapalny czy patologiczny.
Tutaj lekarz sklania sie raczej do zmian pozapalnych.
Wezly onkologicznie podejrzane zaczynaja sie generalnie od rozmiarow 15-20mm.
Moze warto zrobic USG u innego lekarza radiologa, na dobrym sprzecie USG? I nie w szpitalu, a prywatnie.
I poprosic lekarza o dokladnie zbadanie i ocenienie tych wezlow: jaki maja ksztalt, czy jest zachowana wneka tluszczowa, okreslic charakter przeplywu w badaniu dopplerowskim - lekarze zazwyczaj to i tak sprawdzaja.
U ciebie szczegolna czujnosc onkologiczna jest bardzo wskazana.
Przepisz jeszcze dokladny wynik hist-pat tego czerniaka z 2012.
Kochani, dziś, dr rodzinny powiedział mi, że nie można na podstawie USG stwierdzić jednoznacznie, że są to węzły pozapalne. MUSI być wykonane ich wycięcie i zbadanie mikroskopijne.
Paulo Coelho
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum