Co mam myśleć o opisach USG węzłów chłonnych....
1. 2013.06.05
Obustronnie na szyi wzdłuż mięśni SCM widoczne powiększone w.chł. po str. prawej 21x7mm po lweej 22x7.
W lewym dole pachowym pojedynczy drobny w.chł.11x5mm. W prawej okolicy pachwinowej 2 drobne w.chł. 10x3 i 3x4mm. W lewej okolicy pachwinowej powiększony w.chł. 18x4mm.
Morfologa w.chł. przemawia za ich charakterem pozapalnym. Jednakże wskazana kontrola onkologiczna i ginekologiczna.
2. 2013.08.08
Obustronnie na szyi wzdłuż mięsni SCM widoczne powiększone w.chł. po str. prawej 22x6mm po lewej 22x7. W dołach pachowych nie stwierdzam patologicznie powiększonych w.chł.
W pachwinie prawej 2 drobne w.chł. max 14x5mm w pachwinie lewej max.12x5mm- jak pozapalne.
3. 2014.02.05
Na szyi po str.prawej wzdłuż mięśnia SCM powiększone w.chł. 21x5,5mm. Po str.lewej na szyi wzdłuż mięśnia SCM powiększone w.chł. 20x6mm
W dołach nad i podobojczykowych powiększonych w.chł. nie stwierdzam. W prawym dole pachowym powiększonych węzłów nie stwierdzam. W lewym dole pachowym pojedynczy węzeł chłonny 16x5mm.
W prawej pachwinie powiększony w.chł. 18,5x4,5mm. W lewej pachwinie powiększony w.chł. 17,5x7mm.
Wszystkie trzy USG robione u tej samej pani dr. Zastanawia mnie czemu tym razem nie napisała pozapalne, no i poprzedni opis mówił o drobnych w.chł.w pachwinie, dzisiejszy już o powiększonych w.chł.
Czy może to mieć związek z polipem? Byłam u ginekologa i mam skierowanie na wycięcia polipa (7 lat temu również mnie łyżeczkowano).
Na wizytę u onkologa muszę długo czekać. Co myślicie o tych opisach?
Męczy mnie fakt, że dzisiejszy opis jest trochę okrojony. Brak opisu jaki mają kształt, czy jest zachowana wnęka tłuszczowa, nie został określony charakter przepływu w badaniu dopplerowskim...
Co o tym sądzić
[ Dodano: 2014-02-05, 18:21 ]
Niepokoją mnie węzły pachwinowe