Jest to czerniak złośliwy typu guzkowego (nodularis), usunięty w całości (excisio completa).
Ponieważ grubość nacieku (T2) = 1,9 mm > 0,75 mm,
powinna zostać przeprowadzona procedura oznaczenia i przebadania węzła chłonnego wartowniczego.
chełek napisał/a:
margines boczny 2,5 mm,margines dolny 9mm
Zgodnie z zaleceniami 2009 marginesy boczne powinny być nie mniejsze niż 10 mm (u Was są 2,5 mm - zbyt małe)
a margines wgłąb również 10 mm (u Was jest 9 mm - od biedy by uszło).
Konieczne jest zatem operacyjne poszerzenie marginesów.
Dużo wyczerpujących informacji znajdziesz w pliku linkowanym w tym wątku tego działu.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Dziękuję za informację.
Czy poszerzenie marginesów może nieść za sobą jakieś ryzyko związane z przerzutami?
Czy po oznaczeniu i badaniu węzła wartowniczego i niestwierdzeniu mikroprzerzutów konieczna jest chemia badźą naswietlania?
W poniedziałek jedziemy do CO w Warszawie-o co tam pytać?
Czy poszerzenie marginesów może nieść za sobą jakieś ryzyko związane z przerzutami?
Wręcz przeciwnie - ryzyko niesie odstąpienie od poszerzenia.
chełek napisał/a:
Czy po oznaczeniu i badaniu węzła wartowniczego i niestwierdzeniu mikroprzerzutów konieczna jest chemia badźą naswietlania?
Chemioterapii nie stosuje się rutynowo w leczeniu czerniaka ze względu na jej relatywnie niską skuteczność.
Radioterapia stosowana jest głównie w przypadku operacji nieradykalnych lub ich nieprzeprowadzenia.
W Waszym przypadku więc najprawdopodobniej nie będzie potrzeby ich (CTH, RTH) zastosowania.
Więcej o genezie, diagnostyce i leczeniu czerniaka w tym artykule.
chełek napisał/a:
W poniedziałek jedziemy do CO w Warszawie-o co tam pytać?
Przede wszystkim o badanie węzła wartowniczego oraz o poszerzenie marginesów.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Witam.
Dzisiaj wróciliśmy z Centrum Onkologii-konsultacje u prof.Rutkowskiego.Mamę czeka powiększenie marginesów i badanie węzła wartowniczego(czekamy na kontakt kiedy ma nastąpić).Bardzo dziękuje za udzielenie informacji,pojechaliśmy po prostu przygotowani.Mama dzielna nad podziw-wierzy że będzie zdrowa!!!
Dzięki forum nie czujemy się samotni w chorobie,do tego wielkie wsparcie rodziny.
Jeszcze raz wszystkim dziękuję i trzymam kciuki.MA PEWNO NAM SIĘ UDA!!!
Czerniak złośliwy, Clark III, naciek 9 mm
Melanoma epithelioides partim fusocellulare typus nodularis cutis, exulcerans, T4bN1aM0
» Mój wątek na tym Forum «
Melanoma epithelioides partim fusocellulare typus nodularis cutis, exulcerans, T4bN1aM0
Witam.
Jutro jedziemy do Centrum Onkologii na poszerzenie marginesów i oznaczenie wartownika-na szczęście czekaliśmy tylko tydzień od konsultacji,chociaż ja miałem wrażenie że to był miesiąc.Teraz przed nami to co najważniejsze!!!Mama w kondycji nad podziw dobrej,w weekend była na świętowaniu 70 urodzin swojej siostry-taki mały zjazd rodzinny.Właśnie wracając miała telefon z CO.Nam z siostra udało się wziąć urlopy.
Muszę się przyznać że strach jest coraz większy,staram się o tym nie myśleć,ale chyba nie do końca mi się udaje.Na zewnątrz staram się tego nie pokazywać-"trzymam dobry fason".Z a tydzień mój synek obchodzi 3 urodziny-wszyscy czekamy na JEDEN PREZENT.
PS.Dobrze że jest gdzie z siebie to wszystko wylać.
Witam.
Właśnie wróciliśmy z Centrum Onkologii,po niespełna trzydniowym pobycie mama wróciła do domu.Wszyscy "jakoś się trzymamy".Ogrom ludzkich tragedii wywarł na mnie ogromne wrażenie,tak naprawdę przewartościowałem swoje życie.
Mama we wtorek miła scyntygrafię,w środę była powtórka bo nie do końca był widoczny węzeł.Wczoraj o 16 miała zabieg,wszystko trwało ok 30 minut a po ok godzinie już była na oddziale.Nerwy ogromne dla wszystkich,dzisiaj o 11 mieliśmy już wypis w ręku.
11.04 jedziemy na zdjęcie szwów i po wynik badania histopatologicznego-już wszyscy myślimy tylko o jednym.Strach przeplata się z nieustającą nadzieję że wszytko zakończy się dobrze.
PS.Wielkie podziękowania dla całego personelu Kliniki Tkanek Miękkich Kości i Czerniaków za wspaniałe podejście do pacjenta.To co robicie trudno wyrazić słowami,pozostaje mi tylko powiedzieć skromne DZIĘKUJEMY!!!
Dziękuję również wszystkim forumowiczom za wsparcie-czuliśmy to w każdej chwili!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum