Witam wszystkich
Jestem tu nowa. Parę dni temu odebrałam wynik histopatologiczny znamienia barwnikowego. Diagnoza:
czerniak złośliwy skóry. Poniżej przepisany mój wynik:
MATERIAŁ DIAGNOSTYCZNY: zmiana skórna uda prawego (nieco powyżej kolana a węzły chłonne nóg są w okolicach kolan)
OPIS MAKROSKOPOWY: Wrzecionowaty fragment skóry o wym. 0,8x0,5cm z lekko wypukłą, brązową zmianą śr. 0,4 cm. Marginesy boczne 0,1 cm. Materiał pobrano w całości do badania histopatologicznego.
ROZPOZNANIE HISTOPATOLOGICZNE:
SUPERFICIAL SPREADING MALIGNANT MELANOMA
Clark II, Breslow 0,5 mm.
Bez cech inwazji naczyniowej, naciekania pni nerwowych, obecności guzków satelitarnych ani obecności owrzodzenia. U podstawy guza obfity (brisk) naciek z komórek limfoidalnych.
Indeks mitotyczny
1 mitoza/1mm2
Minimalne marginesy chirurgiczne: boczny 0,5cm, głęboki 1,5 cm.
pT1b
Chirurg konsultujący mnie w Enel-med w Warszawie stwierdził, że jego zdaniem wystarczy dociąć bliznę ale jeśli chce mieć pewność to skierował mnie do COI w Warszawie. W Enel-med mogą mi dociąć bliznę ale niestety nie wykonują biopsji węzła wartowniczego. Dlatego dostałam skierowanie (jestem ubezpieczona w NFZ i dodatkowo w Enel-med) do onkologa ze wskazaniem na COI. Dzwoniłam dziś do rejestracji ale powiedzieli mi, że na konsultację z Panem Profesorem Rutkowskim będę czekać ok. 1 miesiąca w COI a prywatnie w Onkolmed ok. 2 miesiące. Dodam jeszcze że właśnie napisałam maila do Pana Profesora - może odpisze. Dodatkowo Pani z rejestracji w COI przyczepiła się telefonicznie, że na skierowaniu mam napisane do "chirurga onkologa" (na odwrocie napisał mi adres COI) a powinno być "do poradni specjalistycznej chirurgii onkologicznej". I kazała mi iść do lekarza I kontaktu po skierowanie z taką formułką
Chyba jej sie nie spodobało, że skierowanie z Enel-med ale przecież Enel-med ma podpisaną umowę z NFZ? Czy ktoś z Was miał podobnie? Jak to jest z rejestracją w COI-ile się czeka? Czy jak pojadę osobiście to będę prędzej przyjeta? Czy Profesor Rutkowski przyjmuje tylko w poniedziałki? Czy polecacie innych lekarzy z jego zespołu? Jak to jest z pacjentami pierwszorazowymi? Czy warto wyrabiać kartę DILO?
Ogólnie, proszę Was, drodzy forumowicze, o swoje opinie, doświadczenia i wskazówki
co mogę zrobić żeby jak najszybciej dostać się na konsultację do COI?
Czy uważacie, że wystarczy docięcie blizny czy należy wykonać dodatkowo biopsję węzła wartowniczego?
Dodatkowo chciałabym bardzo prosić Was o opinie
czy powinnam odłożyć w czasie planowanie dziecka? Mam 30 lat i jeszcze nie rodziłam, staramy się z mężem od paru miesięcy o dziecko a niestety przy moim zespole policystycznych jajników im prędzej tym w ogóle większe szanse zajścia w ciążę.
Będę wdzięczna za każdą opinię, wskazówkę i wsparcie