dobra zaczynam
Ostatni pobyt w szpitalu. Prosze o przetłumaczenie rozpoznania
Rozpoznanie:
ulcus ventriculi cruens K25.4
HEAMORRHOAGIA E TR.DIGESTIVA
GASTROSKOPIA
Przełyk bez zmian. Wpust na wprost i w inwersji bez zmain. W trzonie zaleganie treści zastoinowej ze skrzepami krwi. W części przedodźwiernikowej zniekształconej widoczny guz około 405 cm na szczycie z owrzodzeniem około cm i widocznym skrzepem. Bardziej proksymalne widoczne na obydwu ścianach trzy mniejsze owrzodzenia około 507 mm o białych dnach. Odźwiernik drożny. Opuszka i część zaopuszkowa o pogrubiałych fałdach bez cech krwawienia.
Mam z powyższym pytanie, krwawił mi guz czy wrzód bo z tego co rozumiem jedno jest na drugim tak?
Pytanie 2 czy te cyfry im się nie pomyliły? 405 cm, czy 507 mm to nie jest jakas pomyłka?
Kolejna sprawa to wynik TK, sama nie wiem czy jest dobry czy już nie?
TK jamy brzusznej:
Kolejne kontrolne badanie TK JAMY BRZUSZNEJ wykonane wielofazowo uwidoczniło nieprawidłową masę w nad i śródbrzuszu, rozciągające się wzdłuz naczyń krezkowych i wrotnych oraz dróg żółciowych, wnikająca do wnęki wątroby, modelująca sąsiednie narządy oraz struktury naczyniowe i przewody ż.ółciowe .
Po podaniu środka cieniujacego zmiana ulega nierównomiernemu wzmocnieniu kontrastowemu. Niejednorodnie wzmacnia się też trzustka, w której miąższu uwidoczniaja sie drobne hypodensyjne zmiany ogniskowe. Ponadto w badaniu uwidoczniono pogrubiałą ścianę żołądka i dwunastnicy.
Liczne guzki w obrębie sieci i krezki
Nie uwidoczniono wolnego płynu ani patologicznych zbiorników. Obraz pozostałych narządów jamy brzusznej przedstawia się prawidłowo
W porównaniu z badaniem ze stycznia obraz TK nie uległ istotnej zmianie.