Witam cieplutko użytkowników.
Chciałabym prosić o poradę i interpretację wyników .
Choroba dotknęła mojej mamy w 2005 roku zachorowała na czerniaka oka. Została poddana brachyterapii. Wszystko było dobrze do roku 2011 w którym wykryto podczas badania Usg dwie zmiany na wątrobie.
Początkowo powiedziano mojej mamie że są to naczyniaki i ma się zgłosić na kontrol za trzy miesiące. Jednak inny lekarz zlecił badania i okazało się że jest to przerzut z oka.
Trochę tych badań międzyczasie było i może nie będę ich teraz opisywać.
Ważne jest to że pobrano też wycinek z żołądka ; za pierwszym razem wykazał czerniaka, powtórzono i już tego nie potwierdzono. Postanowiliśmy poddać się raz trzeci gastroskopii, podczas której znowu pobrano materiał do badania. Niestety potwierdziło się że w żołądku też jest czerniak.
Mama trafiła do innego lekarza który powiedział że jest za dużo niejasności i zlecił badanie PET.
Oto
OPIS BADANIA PET
GŁOWA I SZYJA - OUN
Bez patologicznego gromadzenia 18F-FDG
Wzmożone gromadzenie 18F-FDG w migdałkach podniebnych: prawy SUVmaxFDG = 4,6 lewy FDG = 4,8 - odczynowe.
Stan po brachyterapii czerniak gałki ocznej lewej, bez patologicznego gromadzenia 18F-FDG.
Wzmożone gromadzenie 18F-FDG SUVmax FDG = 4.3 w fałdach glosowych związane z fonacją.
KLATKA PIERSIOWA
Węzły chłonne bez wzmożonego gromadzenia 18F-FDG
Miękkotkankowy guzek 4mm w segmencie 6 lewego płuca bez wzmożonego gromadzenia FDG, poza tym płuca bez zagęszczeń,bez wzmożonego gromadzenia 18F-FDG.
Jamy opłucnowe i osierdzia bez płynu. Bez wzmożonego gromadzenia 18F-FDG
JAMA BRZUSZNA
Wątroba-dwie hipermetaboliczne zmiany tkankowe:
- SUV maxFDG = 6,3 połozona na granicy segm. 4 i 8 o średnicy 33mm wg CT
- SUV maxFDG = 6,6 położona w segmencie 6 o wym. 51x61x91 mm wg PET (słabo widoczna w fazie natywnej CT)
Rozlane, wzmożone gromadzenie 18F-FDG (SUVmax FDG =2,4) w ścianie żołądka-zapalenie?
Śledziona, nadnercze prawe, węzły chłonne bez patologicznego gromadzenia 18F-FDG.
Drobne ognisko wzmożonego gromadzenia 18F-FDG SUVmax FDG = 1,6 w nadnerczu lewym - do obserwacji.
Trzustka z obecnością zwapnień, w głowie drobne ognisko wzmozonego gromadzenia 18F-FDG SUVmax FDG = 1,8
Fizjologiczne wydalanie F-FDG z moczem.
Stan po panhisterektomii.
UKŁAD KOSTNY
Układ kostny bez wzmożonego gromadzenia 18F-FDG wskazujących na proces "meta".
Ognisko wzmożonego gromadzenia 18F-FDG SUVmax FDG = 2,8 w mięśniu czworobocznym uda po prawej stronie (przy guzie kulszowym FDG = 2,8) - odczynowe, podobne w mięśniu zasłonowym wewnętrznym po stronie prawej FDG = 2,5.
Wzmożone rozlane gromadzenie 18F-FDG w mięśniach przedramion, goleni i stóp - odczynowe.
WNIOSEK:
Aktywne metaboliczne zmiany w wątrobie -"meta"w przebiegu czerniaka.
Żołądek bez ogniskowych wzmożonych zaburzeń gromadzenia 18FDG.
Teraz czekamy na wizytę u lekarza, który zinterpretuje wyniki i zleci jakieś leczenie.
Zastanawiam się nad tymi wynikami. W końcowym wniosku pisze że w żołądku nie ma przerzutów. Rozumiem że są tylko w wątrobie, ale poprzednie badania histopatologiczne są mniej wiarygodne od badania Pet?
Już mam straszny mętlik w głowie, nie wiem jakie mamy szanse,co możemy zrobić. Czy są szanse na operację wątroby. I jak się ma do tego oko, które jest bez zmian a jednak daje przerzuty?
Wiem że dużo tych pytań,ale może ktoś zechce coś doradzić, podpowiedzieć, porozmawiać? Będę wdzięczna za każdą odpowiedz.
Pozdrawiam