Trepanobiopsja (pobranie szpiku z kosteczką) pobiera się z talerza kości biodrowej. Trepanobiopsja to bardziej szczegółowe badanie.
Natomiast samo pobranie szpiku można pobierać z talerza kości biodrowej lub z mostka (o tym skąd pobiera się szpik zazwyczaj decyduje lekarz, z mostka pobiera się lepiej, jest mnie bolesne dla pacjenta).
I trochę wydaje mnie się to dziwnym, że przy diagnozowaniu lekarz pobrał tylko szpik, a nie zrobił trepanobiopsji. Ale ja na wszystkim się nie znam ...
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
lekarka powiedziala ze miejsce pobrania zalezy od lekarza i ze jak nie trzeba to z uda nie biora bo wiekszy bol to sprawia. wiec moze nie trzeba było? bo ona powiedziala ze nawet jak nie bedzie to bialaczka to i tak pobiora szpik profilaktycznie
lekarka powiedziala ze miejsce pobrania zalezy od lekarza i ze jak nie trzeba to z uda nie biora bo wiekszy bol to sprawia. wiec moze nie trzeba było? bo ona powiedziala ze nawet jak nie bedzie to bialaczka to i tak pobiora szpik profilaktycznie
No to jest prawda, że z biodra jest ciężej. Też się trochę dziwię, tak jak Justyna, ale zawsze tutaj doradzamy zaufać lekarzowi. Jeśli badanie szpiku z mostka spowoduje jakieś niejasności, to zawsze jeszcze mogą zrobić trepanobiopsję.
wlasnie pani doktor powiedziala ze jak nie bedzie widziala podstaw do pobierania szpiku z uda to nie bedzie tego robic wiec moze reszta wyników jest lepisza i dlatego nie pobieraja z uda.
[ Dodano: 2012-01-19, 12:10 ]
ogólnie to nie ogrniam juz tego wszystkiego, nie wiem co o tym myslec? czy wam sie cos nasuwa odnosnie diagnozy? co sadzice o tym wszystkim, bo juz sama nie wiem.
[ Dodano: 2012-01-19, 12:13 ]
aha i jeszcze jedno pytanie jak długo moga trwac te badania??
skowro juz miał zrobione krew, rtg płuc i brzucha , usg wezłów chłonnych tych powiekszonych, badanie szpiku, zatoki tez mu badali co jeszcze moga badac??
skowro juz miał zrobione krew, rtg płuc i brzucha , usg wezłów chłonnych tych powiekszonych, badanie szpiku, zatoki tez mu badali co jeszcze moga badac??
Na razie to krew i szpik i fragment z węzła miał pobrane, a badania trwają. Niestety są badania które muszą swoje potrwać, to nie jest tak, że patrzą na tę krew pod mikroskopem i już wiedzą co pacjentowi jest. Poczekajmy na ich wynik i wtedy będzie można się wypowiedzieć co do dalszej ścieżki diagnostyki (jeśli dotychczasowe badania nie przyniosą odpowiedzi), bo możliwości jest sporo.
To znaczy, że jeśli te badania na hematologii nic nie wyjaśnią, to można ojcu zrobić wszystkie możliwe badania jakie istnieją, więc nie oczekuj, że ktokolwiek Ci je tutaj wymieni.
Czekanie jest najgorsze ale, jak już pisała Finlandia, są rzeczy, których się nie przeskoczy.
Uzbrój się w cierpliwość i jak najmniej czytaj bo bez potrzeby się człowiek nakręca...
wszytskie wasze rady sa cenne ale ciezko mi w obecnej sytuacji zachowac zrdowy rozsadek. ale staram sie jak mogę dziekuje za wszystkie informacje. mam nadzieje ze tata bedzie zdrowy. pozdrawiam was dziewczyny i zycze zdrówka
a_skowro, postaraj się zachować spokój, wiem, że trudno, ale postaraj się. Życzę Twojemu Tacie zdrowia oraz Tobie też (każdemu się przyda).
Teraz musicie czekać, to życzę siły i spokoju.
Pozdrawiam Cię serdecznie
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum