Witaj.
Po pierwsze za smarowanie blizny zabieramy się jak już wszystko się wygoi.
Na początek proponuję contractubex - rozmiękcza i wygładza bliznę, a później Noscar (krem z masy perłowej) - wybiela bliznę. Tak przynajmniej ja stosowałem. Należy jednak pamiętać, iż wiele zależy od skłonności danej osoby, np. ja mam skłonności do powstawania bliznowca i mogę jedynie starać się likwidować bliznę, ale nigdy jej nie zlikwiduję (tym bardziej, że byłem już 3 razy cięty w tym samym miejscu). Ponadto pamiętaj, że blizna zmienia się z czasem (nawet przez 2 lata).
Gdybyś miała duże problemy z blizną to można skonsultowac to z lekarzem (chyba dermatologiem) i otrzymac jakieś leki sterydowe (ale z tym według mnie warto poczekać).
Pozdrawiam.
Noscar OK ale musisz wytrwale masować, aby odnosić efekty (przynajmniej tak było u mnie). Ja stosowałem na zmianę. 2 tyg. contractubex, po tym czasie zwykle mnie już tak wszystko piekło i swędziało, że robiłem sobie przerwę na 2,3 dni następnie tydzień, dwa noscar, przerwa itd. aż mi się znudziło. Zastrzegam, iż nie jest to jakaś zalecana terapia tylko mój autorski (niekoniecznie właściwy) program zmniejszania blizny.
W każdym razie nie jest źle. Na basenie nie wzbudzam popłochu
zobacze właśnie jak to będzie po tym moim kremie..
a teraz pytanie dosyć dziwne, ale ja tak bardzo chcę żyć - funkcjonować tak jak przed chorobą, albo chociaż w połowie jak wczesniej, chodzę taka nieogarnięta, przybita, zaniedbałam się poprostu, ale chcę to zmienić i wybieram się do fryzjera i kosmetyczki... czy jak za miesiąc mam te naświetlania to nie będzie przeszkadzać jak pójdę sobie do fryzjera i pomaluję włosy i do kosmetyczki założyć paznokcie akrylowe ?? czy ta ''chemia'' mi nie zaszkodzi??
czy jak za miesiąc mam te naświetlania to nie będzie przeszkadzać jak pójdę sobie do fryzjera i pomaluję włosy
Poprawienie sobie samopoczucia jak najbardziej wskazana do radioterapii; trwała i wszelkie kosmetyki na twarz i szyje zabronione ale jak napisałaś to za miesiąc...powodzenia
_________________ Przeszłość została napisana, lecz możemy się z niej uczyć i zmieniać przyszłość
Na blizny polecam Dermatix żel na blizny. Jest drogi, ale naprawdę skuteczny. Córka, z powodu raka tarczycy, dwukrotnie była operowana. Drugie cięcie wykonane zostało tuż pod, dosłownie na granicy pierwszego, przez co blizna wygladała na dość szeroką i wypukłą. W tej chwili (po roku) blizna wciąż jest , bo wiadomo, że nie zniknie w cudowny sposób:), ale dzięki temu, że zbladła, zrobiła się płaska i równa, jest mało zauważalna. Dermatix w aptece kosztuje 160-180 zł. Na allegro, również w aptece, można go kupić za 120 zł z przesyłką. Pozdrawiam.
Szczerze to powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona z maści Noscar
Zaczęły powstawać zrosty, ale szybko zareagowałam właśnie tą maścią i naprawdę widzę dużyyy efekt Fakt faktem, że blizna jest czerwona, ale zanim zblednie to jeszcze potrwa, od operacji minęły zaledwie 2 miesiące...
Pytanie takie mam do Was.. po ilu jodach wyszliście ze szpitala jako całkowicie zdrowi - czyści [bez przyczepności po scyntygrafii] ??
Doczytałam się dziś w papierach ze szpitala, że po operacji wyszło że to rak tarczycy PT3N1, a po ostatnich jodach w papierach mam PT3N1a... czemu to tak się zmienia ??????
Jestem już po 10 frakcjach radioterapii, zostało mi jeszcze 20 frakcji [ok. 4 tygodni]
Na razie całkiem nieźle je znoszę, lekko zaczerwieniona okolica szyi,
całkiem do zniesienia ból gardła i przełyku.
Obecnie zostałam wypuszczona na przepustkę na weekend ze szpitala.
Zalecenia lekarskie:
Do smarowania okolic szyi dostałam OLVIZONE krem do skóry narażonej na podrażnienia [polecam świetny ]
Do płukania gardła mam mieszankę laryngologiczną.
oraz do ''naoliwiania'' gardła olej lniany
i 3 razy dziennie piję siemię lniane.
Poza tym przyjmuję codziennie 2 razy witaminę A+E
Zuch dziewczyna. Regularnie to wszystko stosuj, lepiej przejdziesz terapię. Ja nie dałem rady "oliwić" gardła, i była tragedia. Ale nie, że nie dałem rady, tylko że się nad sobą użalałem...
_________________ Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
Ja ogólnie przez całe swoje życie byłam negatywnie nastawiona do wszystkich leków, kremów, żelów. Leki stosowałam jedynie przy silnych bólach menstruacyjnych.
Ale teraz są one moim wybawieniem
Staram się przestrzegać wszystkiego o czym poinformuje mnie Pani doktor
Chciałam spytać czy wie ktoś coś na temat DIETY DR BUDWIG ????
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum