Komentarze nie związane bezośrednio z historią choroby znajdują się w => tym wątku <=
Witam, wszystkich forumowiczy !!
Jestem nowym użytkownikiem tego forum i chciałabym podzielić się z Wami moją historią z rakiem brodawkowatym tarczycy.
Otóż mam 21 lat i 16 maja tego roku całkiem przypadkowo zrobiono mi USG tarczycy i wykryto guz.
Opis USG brzmiał: W badaniu uwidoczniono nie powiększony gruczoł tarczycowy, w prawym płacie dominuje owalna regularna zmiana ogniskowa z widocznym wewnątrz ukrwieniem, podłużnie 18x41 mm poprzecznie 18x23 mm, pozostały miąższ obu płatów jest normoechogeniczny. Konieczna diagnostyka cytologiczna zmiany w płacie prawym - bacc, okolica pączków naczyniowych bez widocznych zmian.
Po czym szybko interweniowałam szukając dobrego, sprawdzonego Instytutu i dobrego lekarza - trafiłam do Centrum Onkologii w Warszawie.
Stamtąd zostałam skierowana na biopsję, na którą oczywiście musiałam poczekać do 19 lipca. Po odebraniu 25 lipca wyniku opis biopsji brzmiał:
Materiał: BACC/ GUZ W PR.PŁACIE TARCZYCY
Wynik: Wśród krwistej treści widoczne są płaty oraz tworzące struktury brodawkowate tyreocyty z jądrami o wyglądzie ''matowego szkła'' z pseudoinkluzjami wewnątrzjądrowymi i ''groovsami''
Kategoria 6. RAK BRODAWKOWATY
Następnie zostałam przyjęta do szpitala 19 października i po wykonaniu wszystkich niezbędnych badań [EKG, RTG klatki piersiowej, badania krwi] zostałam poddana 22 października operacji. Przed operacją zostałam poinformowana przez mojego lekarza, że zostanie usunięta cała tarczyca + regionalne węzły chłonne. Operacja przebiegła pozytywnie. Dlatego też dosyć szybko opuściłam szpital.
Na karcie informacyjnej leczenia szpitalnego jest napisane:
Rozpoznanie główne: RAK TARCZYCY (C73) - czyli nowotwór złośliwy tarczycy
PTH 52.26 [pg/mL] - wynik pooperacyjny
Wapń i Magnez w normie
Zastosowane leczenie: Operacja dnia 22.10.2012r. - THYROIDECTOMIA CAŁKOWITA I USUNIĘCIE W/CHŁ SZYI GRUPY VI-VII
Przebieg operacyjny niepowikłany. Wypisana zostałam do domu 24 października w stanie ogólnym dobrym z zaleceniami:
1) LEKI: CALPEROS 2X1 TABL.
MAGNE B6 2X1 TABL.
2) KONTROLA POZIOMU WAPNIA ZA 7 DNI W REJONIE [WYNIK: 2,39 MMOL/l - wynik okazał się w normie]
3) Stałą opieka endokrynologiczna w rejonie [oczywiście to nie było możliwe na NFZ, ponieważ do końca roku nie ma zapisów, mogłam liczyć jedynie na prywatną pomoc co wiąże się z kosztami]
4) 22 listopada - ODBIÓR BADANIA HISTOPATOLOGICZNEGO
z którego wynika:
MATERIAŁ:
A) TARCZYCA: GÓRNY BIEGUN LEWEGO PŁATA - NITKA
B) WĘZŁY ŚRODKOWE SZYI
WYNIK MAKROSKOPOWY:
A) TARCZYCA O WYMIARACH 6X4X3,3 CM. W GÓRNYM BIEGUNIE PRAWEGO PŁATA TARCZYCY LITY, WYRAŹNIE ODGRANICZONY GUZ (g) BARWY SZARO - RÓŻOWEJ O WYMIARACH 3X2, 2X1,5 CM. POZOSTAŁY MIĄŻSZ TARCZYCY JEDNORODNY, MAKRO B/Z
gA, gB, gC, gD, Lp
B) Lp - LEWY PŁAT TARCZYCY
B) 4 W/CHŁ NAJW. ŚREDNICY 0,6 CM
1 BL, C.M. 4WYC.
6BL
WYNIK MIKROSKOPOWY:
A,B) CARCINOMA PAPILLARE LOBI DEXTRI GLANDULAE THYROIDEAE.
METASTASES CARCINOMATIS IN LYMPHONODULIS 4/5.
pT3N1
W PRAWYM PŁACIE TARCZYCY OBECNY JEST GUZ O NAJWIĘKSZYM WYMIARZE 3 CM I UTKANIU RAKA BRODAWKOWATEGO - WARIANT KLASYCZNY.
RAK PRZEKRACZA TOREBKĘ NARZĄDOWĄ I JEST WIDOCZNY W MARGINESIE CHIRURGICZNYM.
STWIERDZONE CECHY ANGIOINWAZJI.
PRZYTARCZYCE NIE ZNALEZIONE.
PRZERZUTY RAKA OBECNE W 4 WĘZŁACH CHŁONNYCH O WYMIARZE 0,4 CM BEZ PRZEKRACZANIA TOREBKI WĘZŁA.
Dnia 25 listopada zostałam przyjęta na Oddział Diagnostyczno - Obserwacyjny celem wykonania 3 - dniowego badania scyntygraficznego w trybie szpitalnym.
Dziś jest 28 listopada jestem w domu ale jestem tak przeraźliwie zrozpaczona i załamana bo już niewiem co mam o tym wszystkim myśleć. Wychodząć dostałam Kartę wypisową na której jest napisane:
ROZPOZNANIE: RAK TARCZYCY pT3N1. Stan po całkowitym wycięciu tarczycy z centralnym układem chłonnym szyi. Pooperacyjna niedoczynność tarczycy.
Badania dodatkowe:
TSH 97,46 uU/ml
Tg 78,13 ng/ml
a-Tg 10 (U/ml)
Leukocyty 11,11
Erytrocyty 5,1
Hematokryt: 46,1
hemoglobina: 15,4
płytki krwi: 356
MCV 90,4
MCH 30,2
Fosf. Nieogr. 1,34
Magnez 0,82
Wapń 2,47
EKG - RZM 60/min. Normogram. Zapis bez cech niedokrwienia
USG SZYI - W loży po tarczycy uwidoczniono duży obrzęk pooperacyjny uniemożliwiający ocenę. Wzdłuż naczyń szyjnych po stronie prawej widoczne węzły chłonne dł. do 14 mm
SCYNTYGRAFIA SZYI I CAŁEGO CIAŁA:
Jodochwytność (T24) 5,34%
Szyja; Uwidoczniły się fragmenty tkanki jodochwytnej położonej powyżej wcięcia mostka
Całe ciało; poza gromadzeniem radiojodu w zakresie szyi nie widać ognisk patologicznego wychwytu znacznika
Po konsultacji przy wypisie doktor oświadczyła mi, żę rak jest zaawansowany :( i zostałam
zakwalifikowana do pilnego leczenia 131-I [już w piątek 07.12.2012]
Pilna konsultacja radioterapeutyczna [w 03.12.2012]
Jeżeli jest tutaj na forum lekarz lub ktoś kto przeżywa to co ja i który mógłby mi powiedzieć dokładnie z czym mam doczynienia i czy bardzo powinnam się martwić i w ogóle jakie są moje szanse na całkowite wyleczenie oraz jak długo może trwać leczenie to bym była bardzo wdzięczna ...
Jestem młodą osobą i mam jeszcze dużo do zrealizowania w życiu, marzę o dziecku, a niewiem co dalej ze mną będzie ...