Witaj Halinko.
Tak Mamcia była kilka razy u pulmonologa, spirometrię też miała robioną i poza tym, że ma zmniejszoną pojemność płuc, nic więcej nie stwierdzono. Z tego co się orientuję leków o których mówisz nie brała nigdy - w przeszłości miała podejrzewaną astmę, ale ją w końcu wykluczono. Bardzo dziękuję za poradzenie tych leków. Jak teraz będzie szła - bo zamierza, bo ją ten kaszel wkurza, to powiem żeby się o niego zapytała.
*Absenteeism* kartę informacyjną wpiszę jutro, bo dzisiaj Mamcia w domu i pilnuje badań jak kura piskląt
Pozdrawiam Was serdecznie
[ Dodano: 2011-12-01, 19:14 ]
Znów P.S.
Udało mi się dorwać na moment do badań i spisać na kartkę wynik Gastroskopii.
Dwunastnica bez zmian - pobrano wycinki. Żołądek bez zmian. W dolnym odcinku przełyku na linii Z pojedyncza liniowa nadżerka. Reszta przełyku bez zmian. Test ureazowy ujemny - co (jak udało mi się znaleźć w necie) właściwie wyklucza Heliobactera.
Znów zaczynam się denerwować - czytanie w necie mi nie służy - bo już wyczytuje że przepuklina, refluks i ta nadżerka mogą nawet 6 - krotnie zwiększać ryzyko raka.
Czy wymioty - bo Mamcia jak kaszle to czasem aż do wymiotów - mogły spowodować tą nadżerkę? Czy wykluczenie Heliobactery oznacza że to rakowe? Przecież można mieć nadżerki, a nawet wrzody całe lata i nic się nie dzieje. Wybaczcie te moje pytania. Wiem, że bez badań nic nie można powiedzieć. Po prostu się boję. Bo czytając to wszystko wynikałoby, że jest źle... a ja bardzo nie chcę by było źle...
Pozdrawiam serdecznie
[ Dodano: 2011-12-02, 08:44 ]
Witam z samego rana
Oto odpis z Karty Informacyjnej:
Rozpoznanie Opisowe:
Guz kątnicy. Niedokrwistość, z niedoboru żelaza. Nadżerkowe zapalenie błony śluzowej żołądka. Przepuklina rozworu przełykowego przepony. Nadciśnienie tętnicze. Stan po cholecystektomii.
Rozpoznania ICD10
główne C18.2 - Nowotwór złośliwy jelita grubego - Okrężnica wstępująca.
współistniejące: D63.0* - Niedokrwistość w przebiegu chorób przewlekłych sklasyfikowanych gdzie indziej - Niedokrwistość w przebiegu choroby nowotworowej (C00 - D48+)
I10 - Samoistne (pierwotne) nadciśnienie
Badania dodatkowe
Badania laboratoryjne:
13.11
Morfologia krwi: Leukocyty - 7,3/UL, Erytrocyty - 4,0mln/UL, Hemoglobina - 7,4 g/dl, Hematokryt - 27%, MCV - 66 fl, MCH - 18 pg, MCHC - 27,6 g/dl, Płytki krwi - 446 tyś/UL, RDW-CV - 18,5%, PDW - 12,6 fl, MPV - 10,4 fl, P-LCR - 29,9%, Neutrofile 6,06 tyś/UL, Limfocyty - 0,66 tyś/UL, Monocyty - 0,54 tyś/UL, Eozynofile - O,01 tyś/UL, Bazofile - 0,0 tyś/UL, Nautrofile - 83,1%, Limfocyty - 9,0%, Monocyty - 7,4%, Eozofile 0,1%, Bazofile 0,4%
Sód 137 mmol/l, Potas - 4,61 mmol/l
Mocznik- 27,07 mg/dl
Kreatyina 1,09 mg/dl, eGFR - 51,2
FT3: 3,19 pg/ml, FT4: 1,36 ng/dl
14.11
Morfologia krwi: Leukocyty - 6,5 tyś/UL, Erytrocyty - 4,5mln/UL, Hemoglobina 9,2g/dl, Hematokryt - 31%, MCH - 21 pg, MCHC - 29,4g/dl, Płytki krwi - 315 tyś/UL, RDW-CV 20,3%, PDW - 12,7 fl, MPV - 10,8 fl, P-LCR - 33,1%, Neurofile - 4,39 tyś/UL, Limfocyty - 1,24 tyś/UL, Monocyty - 0,75 tyś/UL, Eozofile - 0,05 tyś/UL, Bazofile - 0,0 tyś/UL, Neutrofile - 67,9%, Limfocyty - 19,2%, Monocyty- 11,6%, Eozofile - 0,8%, Bazofile - 0,5%
15,11
ALT: 10/U/l, AST: 13 U/l
Bilirubina całkowita: 0,49 mg/dl
Mocznik: 34,26 mg/dl
Kreatynina: 0,84 mg/dl, eGFR >60
Glukoza: 69,1 mg/dl
Lipidogram: Cholesterol całkowity - 208,36 mg/dl, Cholesterol HDL - 60,28 mg/dl, Choresterol LDL - 132,74 mg/dl, Trójglicerydy 76,70 mg/dl
Czas protombinowy: INR 1,13, Wskaźnik protrombiny 88%
APTT: 32 sek
TSH: 0,300 uIL/ml
FT4: 1,43 ng/dl
CEA: 1,59 ng/ml
CA - 19,9: 2,90 U/ml
USG jamy brzusznej:
Wątroba niepowiększona, o prawidłowej echogeniczności, bez uchwytnych zmian ogniskowych
Stan po cholecystektomii
Drogi żółciowe wewnątrz i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone.
Trzustka w zakresie głowy i tzrzony niepowiększona, bez uchwytnych zmian ogniskowych. Przewód Wirsunga nieposzerzony.
Śledziona niepowiększona bez zmian ogniskowych
Nerki położone prawidłowo, ruchome oddechowo. Obie nerki prawidłowej wielkości, o prawidłowym zróżnicowaniu korowo-rdzeniowym. Lewa nerka zniekształcona przez liczne torbiele - największa w dolnym biegunie o wym. 46X44mm. W nerce prawej widoczne pojedyńcze torbiele centralne - największa o średnicy 18mm. Poza tym zmian ogniskowych, złogów ani cech zastroju moczu nie stwierdza się.
Aorta nieposzerzona.
Nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych.
Pęcherz moczowy pusty, nie do oceny.
Wolnego płynu w jamie brzusznej nie stwierdza się.
Kolonoskopia:
Obejrzano całe jelito grube i stwierdzono w kątnicy zmianę o wyglądzie blastomatycznym zajmującą 1/3 obwodu jelita na długości 3cm - pobrano wycinki. W esicy (30cm) siedzący polip o średnicy 15mm. Polip kwalifikuje się do ewentualnej polipektomii endoskopowej. Uchyłki esicy.
ZABIEGI I PROCEDURY
Badanie fizykalne
Diagnostyka ultrasonograficzna brzucha i przestrzeni zaotrzewnej - inne
Elektokardiogram z 12 lub więcej odprowadzeniami
Gastroskopia - inne
Porada lekarska, konsultacja, asysta
Przetoczenie koncentratu krwinek czerwonych
RTG klatki piersiowej (niestety nie mam opisu)
PRZETOCZENIE KONCENTRATU/NAPROMIENIOWANEGO KONCENTRATU KRWINEK CZERWONYCH (03.4000.032.02: CHOROBY WEWNĘTRZNE - HOSPITALIZACJA)
F36 CHOROBA JELITA GRUBEGO (03.4000.030.02: CHOROBY WEWNĘTRZNE - HOSPITALIZACJA)
USG brzucha i przestrzeni zaotrzewnowej.
Nie wiem czy dodawać epikryzę. Jak dopisać, to dajcie znać.
Dwa pytania: Czy to
"CEA: 1,59 ng/ml
CA - 19,9: 2,90 U/ml" to dobry znak?
Ile ma się OB przy złośliwych nowotworach?
Pozdrawiam serdecznie