Witam.Marcin miał dzis TK twarzo-czaszki,jest w trakcie 3 chemioterapii.W poniedziałek otrzymał tez pierwszą dawkę przeciwciał.Tu pojawia sie pytanie,w jaki sposób te przeciwciała mają mu pomóc?Jak one działają?
Pomóżcie mi Mąz ma straszna ropna wysypkę na klatce piersiowej,twarzy,plecach.Ile to będzie trwało?ten stan rzeczy,ta wysypka?? Lekarz uprzedzał że po przeciwciałach będzie wysypka ale żeby taka,to wyglada okropnie.
Bez recepty możecie spróbować Octenisept w sprayu kilka razy dziennie do przecierania i słabą sterydową maść Hydrocortison 1-2 razy dziennie.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Witam po 3 chemii mąż miał TK miednicy oto wynik:
W obrębie talerza,trzonu i panewki prawej kości biodrowej obszar sklerotyzacji z nieregularnymi ogniskami osteolizy oraz niewielką masą miękkotkankową-obraz nie różni się istotnie od poprzedniego badania(21.11.2012) Nadal nie wielkie pogrubienie do 3cm mięśnia biodrowego prawego.
Pęcherz moczowy,gruczoł krokowy,pęcherzyki nasienne i pozostałe widoczne kości prawidłowe.Nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych śród-i pozaotrzewnowych.
Wnioski:Status idem.
Dodam że Marcin wziął 4 serie chemioterapii i na tym koniec.Ciągnąć ma tylko przeciwciała i nie długo będzie scyntygrafia kości.
Witam.Oto wynik scyntygrafii kości:
Gromadzenie znacznika w kośćcu bez zaburzeń ogniskowych.Zwraca natomiast uwagę uogólnione i jednorodne wzmożenie kumulacji znacznika w całym kośćcu-obraz może sugerować zaburzenia metabolizmu kostnego;uogólniony naciek w przebiegu procesu zasadniczego wydaje się mało prawdopodobny.
Wn Obraz scyntygraficzny nie przemawia za rozsiewem do kości.Do rozważenia ocena markerów metabolizmu kości.
Lekarz opisujący go nie widzi jednoznacznego obrazu rozsiewu raka do kości,
ale obraz wykazuje wyraźnie wzmożone stężenie znacznika, co odpowiada podwyższenie metabolizmu,
analogicznie jak ma to miejsce w procesie nowotworowym.
Różnica polega na tym, że w przypadku nowotworu podwyższenie jest miejscowe,
wyraźnie odróżniające się od otoczenia,
natomiast w tym przypadku dość nietypowo podwyższenie to jest jednorodne i obejmuje całość kośćca.
Nie potrafiąc tego wyjaśnić lekarz proponuje oznaczenie markerów metabolizmu kości.
Rozumiem, że oznacza to zbadanie ich 'poziomu odniesienia', tj. wartości normalnej.
Jeśli okazałaby się zbliżona do otrzymanego (podwyższonego) wyniku, to by znaczyło,
że ten dość nietypowy wynik jest w Waszym indywidualnym przypadku normą,
ale zastrzegam, że jest to tylko moja własna interpretacja.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Jeśli okazałaby się zbliżona do otrzymanego (podwyższonego) wyniku, to by znaczyło,
że ten dość nietypowy wynik jest w Waszym indywidualnym przypadku normą
Tak, tak może być.
Ale może być to również obraz zajęcia szpiku kostnego.
W takiej sytuacji pozostaje monitorowanie parametrów morfologii, co pewnie zostanie zalecone.
Nie sądzę by zlecono biopsję szpiku kostnego.
Chyba wszystko dobrze,wkrótce się wybieram po skierowanie dla mego męża na Pet bądz scyntygrafię,wiecie że to nie ja jestem chora a to ja latam po lekarzach ale on nie chce więc ja muszę
Marcin pracuje cały czas,chyba trochę za długo bo po 13-14h na dobę ale on tak chce,ja mu nie umiem zabronić i tak musiał z bardzo wielu rzeczy zrezygnować.
Gra w piłkę z dziećmi,żyje tak jak kiedyś,zamknął za sobą tamten etap życia.
Please Help po raz kolejny ...Wyniki morfologia wpisuję tylko te rzeczy które są poza normami
WBC 3,9 [4-10]
LYMPH% 15,6 [17-43]
GRA% 79,2 [43-76]
LYMPH 0,6 [1-3,5]
MCH 32,5 [27-31]
MCHC 35,4 [31-35]
RDW 14,1 [11,5-14]
PLT 132 [150-400]
Biochemia:
wapń całkowity 2,5 [2,2-2,5] czyli mieści sie w normie
Opis RTG miednicy:
Trzon kości biodrowej prawej o niejednorodnej strukturze kostnej-na tle rozległego zagęszczenia,nadpanewkowo widoczne nieregularne przejaśnienia i ubytki kostne zewnętrznej krawędzi -obraz może odpowiadać meta.W rzucie talerzy biodrowych widoczne gazy jelitowe i masy kałowe,choć nie można wykluczyć,że przejaśnienia na tle talerza biodrowego lewego o średnicy ok 17mm jest ogniskiem rozrzedzenia struktury kostnej o charakterze meta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum