Witam!!!
Mam przed sobą wynik TK jeszcze ciepły
Bardzo proszę przetłumaczcie mi go z polskiego na nasze tzn. chodzi mi o to czego możemy spodziewać się w najbliższym czasie, jakich doszukiwać się objawów bezpośrednio zagrażających mojemu Tacie itd...
W badaniu TK w biegunie gónym wnęki płuca prawego widoczna zmiana lita o wymiarach 33x28x28 ze zwapnieniami wewnątrz-tu. Guz powoduje obturację oskrzela górnopłatowego, nacieka również tętnicę górnopłatową.
Miąższowe zmiany naciekowe w segmentach 2. i 3. płuca prawego - prawdopodobnie z wtónym odczynem włóknistym (zaznaczone zmiany rozstrzeniowe oskrzeli). W segmentach tych obecne są również rozsiane drobne guzki, zaznaczone jest rónież pogrubienie przegród międzyzrazikowych - prawdcopodobnie lymphangiosis carcinomatosa.
W segmentach 8-10. tego płuca rónież obecne są słabo wysycone, rozsiane liczne zmiany drobnoguzkowe - prawdopodobnie rozsiew.
Płuco lewe bez zmian ogniskowych.
Zmiany rozedmowe w szczytach obu płuc.
W obrębie wnęki płuca prawego oraz podostrogowe widoczne są powiększone węzły chłonne dochodzące do wymiarów 27x18mm.
To tyle. Jestem zupełnym laikiem i nie mam pojęcia ale wymiar węzłów chłonnych i samo słowo rozsiew przeraża mnie. Myśle że nie jest dobrze
DSS gdybyś mogła rzucić na to okiem.... czego mamy się spodziewać??? ile czasu nam zostało??? Nie jestem wyrodną córką ktora nie może doczekać się kiedy to nastąpi. Chciałabym tylko wiedzieć czego spodziewać się w nadchodzącym trudnym czasie.
Dodam tylko ze w poniedziałek moja Mamcia idzie do szpitala. Prawdopodobnie we środe będzie miała operację (ginekologia)
Za dużo tego wszystkiego jak na jedną głowę. Boję się
Proszę o pomoc