ale sasinko1990j..... nie będzie już innego leczenia niż paliatywne...
[ Dodano: 2014-02-04, 11:00 ]
jeśli źle zrozumiałam Twój poprzedni post to przepraszam- po drugim przeczytaniu zrozumiałam, że miałaś na myśli fakt, że babcia nie jest leczona przeciwbólowo.
dokładnie to mialam na myśli, babcia jest cały czas pod opieką szpitala onkologicznego i co 3 miesiące ma kontrole u onkologa. Dolegliwości ustąpiły po lekach które dała jej moja mama.
Myślę, że nie zawsze - to mogłoby zależeć od lokalizacji takiej ewentualnej niedrożności,
a także od wielkości tego obszaru i ułożenia jelit i narządów w jamie brzusznej.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Taka niedroznosc brzmi dosc powaznie. Babcie pobolewa od ponad miesiaca. Pomaga jej zazwyczaj polowa tramapalu, to chyba malo w stosunku do zaawansowania choroby.
Czy jeśli teraz ja boli i lezala caly dzien w lozku to powinnismy wezwac pogotowie?
Czy taka niedrożnośc wyszła by na USG jamy brzusznej?
Taką niedrożność wykrywa się poprzez wykonanie zdjęcia RTG jamy brzusznej na stojąco. Widać wtedy nawet zalegające gazy w jelitach. W przypadku mojej mamy skierowanie wystawił lekarz z hospicjum podczas wizyty domowej.
Witam. To znowu ja. Jak czytam te wszystkie posty to sama zastanawiam się jakim cudem babcia zyje tyle czasu od diagnozy skoro choroba była taka zaawansowana.
Dzisiaj odebrałyśmy kontrolną TK. Okazało się że w miednicy jest guz 7cm i niedroznosc jelita cienkiego. Węzły chłonne nie są zajęte, pęcherz moczowy tez nie. Zaraz wstawie cały wynik tylko czekam, ąz mama mi wyślę. Zapisy do onkologa są w sierpniu na listopad dopiero :(
Niestety nie mamy. Nigdzie w internecie ni mogę znaleźć informacji o wznowie choroby i az tak wielkim guzie w miednicy. Spodziewałam sie raczej węzłów chłonnych, wątroby.
Babcia w 2012 chorowała tez na raka jelita grubego, ma wyłonioną stomię. Nie miała wtedy chemio ani radioterapii bo wszystko zostało wycięte. Może o od tego raka jednak.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum