Witaj Moli.
Moja mama ma 60 lat, w tej chwili już wie o tym, że ma rozsiew nowotworowy w jamie otrzewnej, przyjęła to dość spokojnie, aczkolwiek na pewno ją to dość mocno przygnębiło. Od zeszłego piątku, czyli już półtora tygodnia jest w domu, czuje się dobrze, zarówno fizycznie jak i psychicznie (obawiałem się, że tragedia w Smoleńsku ją bardziej przygnębi, ale też ją przyjęła bez widocznych powiązań z własną chorobą). Jesteśmy w stałym kontakcie z dr onkolog, czekamy na wyniki badania histopatologicznego do jutra, gdy już te wyniki będą mama idzie na oddział onkologiczny.
Z badaniem histopatologicznym też wyszła sprawa, która mnie nieco (może niepotrzebnie) zdenerwowała. Szpital w którym mamie pobrano wycinek guza wysłał go do analizy do ośrodka w innym mieście. Ośrodek ten miał już te wyniki w piątek, do szpitala zawozili je dopiero we wtorek, ale okazało się, że mogę odebrać je osobiście w piątek, tyle że potrzebuję zgodę lekarzy ze szpitala w którym mama miała zabieg. Okazało się, że lekarze tej zgody mi nie udzielą, w związku z czym straciłem (a raczej mama straciła) 4 dni. Może te 4 dni przy jej stanie nie mają znaczenia, jednak niemożność jakiegokolwiek działania w tej sytuacji bardzo mnie przygnębiła.
Szczerze mówiąc Moli, o hipertermii nie słyszałem (czytałem jedynie o jakichś nowatorskich technikach), dziękuję Ci więc za zwrócenie mojej uwagi na ten typ terapii, postaram się skonsultować go z dr onkolog, z którą jestem w kontakcie.
Przedstawiam tu również wyniki badań mamy, jakie wykonano jej w szpitalu - może ktoś z Was coś zauważy, albo zwróci na coś uwagę. Dane te również przekazałem dr onkolog, jednak na razie nie napiszę jaka jest jej wstępna diagnoza z racji tego, że jak sama powiedziała, diagnoza ta jest na podstawie niepełnych danych (najważniejszy dla niej jest wynik badania histopatologicznego), ponadto nie chcę tu nic sugerować
ROZPOZNANIE: Rozsiew ognisk nowotworowych w jamie otrzewnej D48
LECZENIE: Laparotomia zwiadowcza. Biopsja. Drenaż zagłębienia Douglasa (2.04.2010).
Augmentin, KCL, Ketonal, Relanium, PWE, glukoza, Dormicum, Fraxiparyna, Estazolam
BADANIA LABORATORYJNE:
Morfologia: WBC: 7,6; RBC: 3,75; HGB: 10,5; HCT: 32,8; MCV: 87; MCH: 28,1; MCHC: 32,1; PLT: 664
Morfologia: WBC: 10,8; RBC: 3,85; HGB: 10,7; HCT: 33,5; MCV: 87; MCH: 27,7; MCHC: 31,8; PLT: 609
Morfologia: WBC: 8,9; RBC: 3,98; HGB: 11,1; HCT: 35,8; MCV: 90; MCH: 27,8; MCHC: 30,9; PLT: 573
Mocznik 13,6 mg/dl
Sód 145 mEq/l
Potas 4,55 mEq/l
Glukoza 143,9 mg/dl
Lipaza sur 13 U/L
ALT 26 U/L
AST 20 U/L
Amylaza sur 34 U/L
Amylaza mocz 417 U/L
Kreatynina 0,52 mg/dl
Białko CRP 15,29 mg/dl
CA125 503,5 U/ml
CA 199 4,05 U/ml
CEA 0,93 ng/ml
Bilirubina 0,32 mg
Mocz:
ciężar wł. 1,024
odczyn ph 6,0
leukocyty ślad
azotyny neg
białko ślad
cukier neg
ciała keton neg
bilirubina nieliczne
erytrocyty neg
barwa ciemnożółta
przejrzystość mętny
ZABIEGI I BADANIA
BADANIE GINEKOLOGICZNE 31 marca
Stwierdzam znaczne obniżenie przedniej ściany pochwy, spowodowane zapewne w dużej mierze przez dużą ilość płynu w jamie brzusznej. Ocena narządu rodnego z powodu tego wodobrzusza niemożliwa. Proponuję oznaczenie Ca125, ewentualnie TK miednicy małej oraz USG Endo V i rekonsultacja po ewentualnym odbarczeniu jamy brzusznej
KOMPUTEROWA TOMOGRAFIA BRZUCHA Z KONTRASTEM
Wątroba prawidłowej wielkości, o gładkich obrysach, jednorodna, bez zmian ogniskowych.
Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe, PŻW i żyła wrotna nieposzerzone.
Pęcherzyk żółciowy prawidłowej wielkości, cienkościenny, bez widocznych w TK złogów.
Trzustka niepowiększona, ostro konturowana, jednorodna, bez zmian ogniskowych.
Kształt, wielkość, położenie i typ zakontrastowania w kolejnych fazach badania obu nerek prawidłowe.
Funkcja obu nerek zachowana.
Oba nadnercza niepowiększone, jednorodne.
Śledziona prawidłowej wielkości, homogenna.
Zwapnienia w ścianach aorty - zmiany miażdżycowe, poza tym widoczne naczynia przestrzeni zaotrzewnowej zmian nie wykazują.
Nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych wewnątrz- i zewnątrzotrzewnowych.
Drobne zwapnienia w niepowiększonych węzłach chłonnych krezki.
Duża ilość płynu w jamie otrzewnowej - okołowątrobowo, okołośledzionowo i międzypętlowo.
Pętle jelita cienkiego w większej części nie różnicują się między sobą, wypełnione treścią o mieszanych (częściowo gazowych) gęstościach.
W miąższu płucnym uwidocznionego zakresu zmian patologicznych nie uwidoczniono.
Wnioski: Wodobrzusze. Podejrzenie patologii (zmiany zapalne?) jelita cienkiego. Zmiany miażdżycowe aorty brzusznej. Zwapnienia w węzłach chłonnych krezki.
DIAGNOSTYKA ULTRASONOGRAFICZNA PRZEWODU POKARMOWEGO
Wątroba jest prawidłowej wielkości i wzmożonej echostruktury. PŻW i żyła wrotna mają prawidłową szerokość. Pęcherzyk żółciowy prawidłowej wielkości, cienkościenny bez złogów. Trzustka i aorta niewidoczna. Śledziona prawidłowej wielkości i homogenna.
Nerka prawa jest prawidłowej wielkości, bez cech zastoju, złogów nie uwidoczniono, stosunek miąższowo-rdzeniowy jest prawidłowy.
Nerka lewa jest prawidłowej wielkości, bez cech zastoju, złogów nie uwidoczniono, stosunek miąższowo-rdzeniowy jest prawidłowy.
Pęcherz moczowy symetryczny, gładki.
Duża ilość wolnego płynu w jamie brzusznej.
USG ENDO-V
Trzon macicy o dł. 4,5 cm, wys. 4 cm
Endometrium linijne gr 0,6 cm
W obrębie przedniej ściany macicy heteroechogeniczna struktura śr. 1,8 cm mogąca odpowiadać mięśniakowi. W miednicy małej duża ilość płynu. Przydatki obustronnie sztywne, pogrubiałe, bez zmian guzowatych.
BADANIE GINEKOLOGICZNE 2 kwietnia
Badaniem palpacyjnym śródoperacyjnym stwierdzam mały trzon macicy i małe zanikowe jajniki bez zmian nekrodopowych (? nie jestem pewien - badanie opisane odręcznie).
Otrzewna zatoki Douglasa oraz jelita znajdujące się w niej pokryte drobnymi zmianami guzkowymi.
Brak uzasadnionych wskazań do rozszerzenia operacji o usunięcie narządu rodnego.
100.01 Znieczulenie ogólne dotchawicze z monitorowaniem rozszerzonym (do 2 godzin)
54.11 Laparoktomia zwiadowcza
89.511 Elektrokardiogram z 1-3 odprowadzeniami
93.57 Założenie opatrunku na ranę - inne
99.18 Wstrzyknięcie/influzja elektrolitów
Moli, trzymajcie się mocno i ciepło, pozdrawiaj Tatę i życz mu dużo zdrowia i sił do walki.