Ja na twoim miejscu była bym miła i stanowcza i poprosiła bym o skierowanie na usg, ja tak zwlekałam , i mama miała coraz wiecej powiększony węzeł, aż w koncu dostała skierowanie.
To my troszczymy sie o naszych bliskich i my wiemy chyba lepiej o samopoczuciu chorego.
Tak było w moim przypadku. Teraz wiem, że to co mnie martwi to muszę powiedzieć i zasugerować może jakieś badanie, choc wiem, że lekarze tego nie cierpią. No ale cóż, życie ma sie jedno. Pozdrawiam.
Witam wszystkich serdecznie. Jesteśmy tacy SZCZĘŚLIWI:))) Usg zrobione 11 sierpnia nic nie wykazało, wszystko jest ok, wątroba zdrowa, trzustka też. To wspaniałe. Z dnia na dzień moja wiara sie umacnia. Nadal jednak tata ma mdłości- nie zawsze, ale jednak zdarzają się. Skoro wątroba, nadnercza, trzustka są zdrowe to co może być przyczyną takich dolegliwości??Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Witam wszystkich serdecznie. U nas wszystko dobrze. Wracamy do normalnego życia. Tata pracuje, robi remonty, odzyskał poczucie humoru i wiarę, że będzie dobrze. Od czasu do czasu pojawia się chrypka- tata twierdzi że jest tak jak się zdenerwuje, ale mnie to troche niepokoi. Nie ma już lewego płuca, co zatem może być przyczyną tej chrypki??pozdrawiam
Nie, tata nic nie mówił...boi sie kolejnych badań...miał juz takie objawy przed operacją. Wysłalismy go do laryngologa, który powiedział że są żylaki przełyku. Ale co to ma wspólnego z chrypką?
Witam wszystkich forumowiczów. Po długiej przerwie wracam do was, chociaż duchem i myślami cały czas z wami byłam.
Mój teść miał wczoraj TK, oto wyniki:
TK KLP:
Stan po usunięciu PL, w lewej jamie opłucnowej płyn. Prawa jama opłucnowa wolna.
W rzucie lewej wnęki przy kikucie oskrzela głównego lewego miękkotkankowa struktura 20x13 mm se4im62, obraz stabilny.
Pod rozwidleniem tchawicy powiększony węzeł 19x13 mm se4im79, nieznacznie mniejszy.
W segmencie 6PP słabo wysycona zmiana 13x10 mm se3m63 - nowa, do obserwacji.
PP bez zagęszczeń miąższowych. Tchawica i oskrzele główne prawe. Nadnercza bez zmian ogniskowych. Objęte badaniem struktury kostne klatki piersiowej bez cech patologicznej przebudowy w przebiegu choroby zasadniczej.
Wn. W odniesieniu do badania poprzedniego bez cech progresji wielkości węzłów chłonnych śródpiersia. Nowa zmiana w PP.
Czy nowa zmiana jest zmianą nowotworową? Czego możemy się spodziewać w czasie wizyty u lekarza? Wizyta jest na 16 czerwca.. Czy będą pobierać próbki tej zmiany czy czekać na to czy się nie powiększy? proszę o odpowiedź, bo jak zwykle umiram ze strachu...
Witam. Tata odwiedził torakochirurga. Dał skierowanie na PET- termin badania 18 czerwca. torakochirurg mówi że w razie czego to kolejna operacja...a tata ma chrypkę, która nie przechodzi, ma również od czasu do czasu zawroty głowy ( raz nawet wydawało mi się że nie zemdlał tylko dostał ataku padaczkowego). Do onkologa na razie nie chce iść- a nawet jak pójdzie z wynikiem PET to nie powie o tych zawrotach. Co robić w takiej sytuacji- powinien mieć MR mózgu, w końcu miał komponent drobnokomórkowy...mam pytanie o to co może oznaczać taka nieprzemijająca chrypka, czy może mieć związek z rakiem płuc ( Tata nie ma lewego płuca)??
Badanie pet na pewno jest tu wskazane, jeśli chodzi o MR mózgu to jeśli w pecie wyjdzie coś niepokojacego to na pewno zlecą to badanie (pet nie daje takiego szczegółowego obrazu mózgu) ale teść powinien powiedzieć o tych zawrotach głowy (a czy boli go głowa) bo to może być ważne.Mój tata właśnie z powodu bólu głowy zgłosił się do lekarza ,a żadnych typowych objawów choroby nie miał.
_________________ Zbyt szybko się to potoczyło 08.12.14 -18.02.15
Pojawienie się objawów neurologicznych, dodatkowo w połączeniu z wywiadem chorobowym i nowym badaniem TK klatki piersiowej z obecną nową zmianą bardzo silnie sugeruje obecność meta w mózgowiu. W takiej sytuacji PILNE TK głowy wydaje się być postępowaniem z wyboru.
Pozdrawiam
_________________ www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
Witam. W końcu mam wynik badania PET. Oto jak wygląda:
Głowa i szyja:
Obraz metaboliczny glukozy prawidłowy.
W prawym płacie tarczycy zwapnienie 20x12 mm.
Klatka piersiowa:
Aktywny metabolicznie pakiet węzłowy na wysokości łuku Ao/ początku Ao zstępującej, o wymiarach 28x12 mm, SUVmax 9,9- najpewniej przerzutowy/wznowa. Wyraźna progresja morfologiczna w porównaniu z poprzednim badaniem ( węzły nie wykazywały wzmożenia ekspresji SSR)
Umiarkowanie pobudzona metabolicznie zmiana miekkotkankowa w okolicy kikuta oskrzela lewego o wymiarach 26x13 mm, SUVmax 4,6, morfologicznie zbliżona- do różnicowania pomiędzy ogniskiem zapalnym a wznowa ( wydaje się mniej prawdopodobna). Podobne umiarkowanie pobudzone ognisko ponizej, przyaortalne, srednicy 8 mm, SUVmax 3,7- prawdopodobnie wezeł chłonny, moze byc odczynowy ale do zróznicowania z przerzutowym ( także wydaje się mniej prawdopodobny). Obydwie zmiany wydają się mieć wspólną etiologię.
W segmencie 6 prawego płuca przykręgosłupowo niewielki obszar dyskretnie pobudzonych zagęszczeń- najpewniej zmiana zapalna.
Poza tym obraz metabolizmu glukozy prawidłowy.
Stan po usunięciu lewego płuca, w loży dwukomorowa przestrzeń płynowa.
Jama brzuszna i miednica:
Obraz metabolizmu glukozy prawidłowy, także w nadnerczach.
Wysoko ustawiona kopuła przepony po lewej stronie. Drobne hipodensyjne ogniska w wątrobie jak poprzednio.
Inne:
Zwapnienia w ścianach naczyń tętniczych. Kościec bez ogniskowych zaburzeń metabolizmu glukozy.
Wnioski:
Obraz PET przemawia za obecnością aktywnego metabolicznie procesu rozrostowego w pakiecie węzłów przyaortalnych.Poza tym ogniska zwiększonej aktywności w okolicy kikuta oskrzela oraz poniżej- przyaortalnie- w pierwszej kolejności zapalne/ odczynowe ale do zróżnicowania zajęcie przez proces zasadniczy. Bez cech innych ognisk patologicznego wzmożenia metabolizmu glukozy poza drobną zmiana zapalną w prawym płucu. W porównaniu z poprzednim porównywalnym badaniem progresja zmiany węzłowej.
Mam pytanie o to czy jest to pojedynczy przerzut? I jak powinno wyglądać dalsze leczenie?
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Elka2013, przerzut w węźle (jednym) jest określony na PET jednoznacznie. Do konsultacji są zmiany w kikucie oskrzela i drugim węźle (może biopsja?). Co więcej, z uwagi na komponentę dorobnokomórkową i objawy neurologiczne, jaki pisał vioom, wskazane jest CT głowy przed podjęciem kolejnych decyzji na temat leczenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum