mam pytanie...dlaczego niektorym osoba z grupa 3b wycinaja guza a potem lecza przerzuty w wezlach a niektorym nie?
z mama lezala na sali taka pani..miala raka mieszanego..ze niby zaszybko rosl..i wycieli a teraz truja zmiany w wezlach...
i teraz jak byla na dolewce byla druga taka pani u ktorej bylo to samo..tylko nie wiem jakiego ta miala raka...
A jesteś pewna i widziałaś dokumentację świadczącą o tym, że owa pani miała stopień zaawansowania 3b i jakie były dokładnie oznaczenia cech T i N wg klasyfikacji TNM?
Niestety opieranie się na opowiadaniach pacjentów czy rodzin dot. choroby często bywa mylące - czasem może się coś pomylić, wystąpić jakieś niedopowiedzenie i wątpliwości gotowe.
Kasiu, u Was występuje cecha N3 - zajęcie węzłów chłonnych po przeciwnej stronie guza. Jest to niestety absolutnie nieoperacyjne.
mama rano czula sie dobrze a teraz znow czuje jakby jej sie to przytkalo to pluco i bol...i odrazu temperatura 37,4....dola ma totalnego..
jezeli chemia powoduje zachamowanie wzrostu a czasami cofniecie( zmniejszenie zmian) to co sie dzieje z martwymi komorkami raka?sa jakos wydalane?
tzn chodzi mi o to czy jest szansa ze to sie jakos zmniejszy...odpadnie po kawalku..nie wiem i przestanie przytykac te oskrzeliki?
i po czym poznac czy chemia dziala czy nie?
jezeli chemia powoduje zachamowanie wzrostu a czasami cofniecie( zmniejszenie zmian) to co sie dzieje z martwymi komorkami raka?sa jakos wydalane?
Wdajemy się w szczegółowe procesy śmierci komórki, z biochemicznymi detalami etc., nie ma to większego znaczenia dla pacjenta mówiąc najogólniej - te komórki umierają, a nowe nie powstają.
kasia123m napisał/a:
tzn chodzi mi o to czy jest szansa ze to sie jakos zmniejszy..
Oczywiście, że jest szansa - inaczej nie podawano by chemii, gdyby nie miała ona szansy zadziałać.
Cytat:
i po czym poznac czy chemia dziala czy nie?
Po tym, co napisałaś - że zmiany nie rosną, bądź maleją. Widać to w kontrolnych badaniach obrazowych.
dziekuje..jestem chyba najwieksza dreczycielka tego forum..ale to moze przez to ze psychicznie nadal sobie ztym nieradze...zaluje ze niepozlysmy do tego psychologa...i mamie i mnie by sie to chyba przydało...
przepraszam ze jak tak ciagle truje...
czy mama moze zazyc apap noc....zazywa tylko megace i pije pokrzywe....zadnych innych lekow....jest 15 dni po chemi glownej i 8 po dolewce..do tej pory zazywala zwykly apap ale nie moze spac...czy moze zazyc apap noc?
Nic się nie powinno dziać, aczkolwiek jeśli mama ma kłopoty ze snem to lepiej byłoby skonsultować z lekarzem włączenie lekkiego leku typowo nasennego lub uspokajającego.
Apap Noc ma w składzie, oprócz paracetamolu, difenhydraminę, której skutkiem ubocznym jest senność. A tak naprawdę jest to lek antyhistaminowy, czyli stosowany w różnego rodzaju uczuleniach.
dziekuje..:)jak zawsze szybka odpowiedz:)
poprosimy lelarke o jakis lek ale do 4 daleko...a mama juz nie spi 4 noce...zasypia nad ranem na 3 godziny...dziekuje jeszcze raz
mam troche mamy wynikow...przepisalam najwiecej jak sie dalo...spadly minimalnie neutrofile noi wzroslo wbc z 9,14 na 9,53...czy to oznacza ze stan zapalny w organizmnie rosnie?
WBC bylo 9,14 21grudnia jest 9,53
NEUT 6,96 5,01
LYM 1,44 2,52
MONO 0,68 1,74 ( POWYZEJ NORMY)
JAKIES IG 1,7 ( POWYZEJ NORMY)
HGB 11,4 10,5
HCT 34,9 32,3
MCV 79 80
PLT 307 363( NADAL NORMA ALE ROSNA)
MPV 7,2-12,5 11,10
ALAT 18, ASPAT 15, BILIRUBINA 5,6 MOL/L
MOCZNIK WE KRWI 4,6
KREATYNINA CREA 69
ELEKTROLITY W SUROWICY :
na surowica 141
K sur 4,2
nie robili crp
na spanie dostala stilnox
[ Dodano: 2012-01-05, 14:47 ]
przepraszam...porobilam duze przerwy miedzy wynikami starymi a nowymi a tu komputer wszystko zlal...przyblizyl
przepraszam...porobilam duze przerwy miedzy wynikami starymi a nowymi a tu komputer wszystko zlal...przyblizyl
Nie ma problemu, wiadomo o co chodzi
kasia123m napisał/a:
wzroslo wbc z 9,14 na 9,53...czy to oznacza ze stan zapalny w organizmnie rosnie?
A nie było robionej morfologii z rozmazem?
DSS pisała wcześniej:
DSS napisał/a:
W przytoczonym wyniku, w rozmazie - dość wysoki jest udział odsetkowy neutrofili (NEUTR 76,2%). Jeśli do tego mamy objawy kliniczne w postaci gorączki i bólu w klatce piersiowej to być może jest to infekcja.
Jeśli w nowym wyniku (morfologii z rozmazem) tendencja będzie niekorzystna, a CRP będzie wysokie - potrzebna będzie konsultacja lekarska i rozważenie włączenia antybiotyku.
Wówczas podałaś wynik morfologii z rozmazem, gdzie % wynik NEUTR wynosił 76,2%.
W tym momencie tego wyniku brak (nie wiem, czy go nie spisałaś czy nie był robiony rozmaz), więc nie wiemy jaka jest tendencja - spadkowa czy wzrostowa.
Dodatkowo nie było robione też CRP (co sugerowała DSS).
Nie bardzo mamy więc co do czego porównać - oprócz poziomu WBC, co może sugerować ciągłe istnienie rozwijającej się infekcji.
A jak poziom RBC?
kasia123m napisał/a:
na spanie dostala stilnox
Pamiętajcie, że można go stosować max. 4 tygodnie (a najlepiej ok. 2 tyg.).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum