mam wynik receptorów:
Receptory estrogenowe w części inwazyjnej 25 % ( +) 4 pkt
Receptory progesteronowe 25% (+) 5 pkt
Her 2 w części inwazyjnej ( 1+) ----To nie jest dobrze? tak?
IKi67 (+) w 1% komórek nowotworowych
jestem po kolejnym poszerzeniu i czekam na wynik...
Zapytałaś onkologa czy miałaś oznaczony węzeł wartowniczy dwiema metodami ? Tydzień temu miałam operację i SLNB, czekam jeszcze na wyniki. I sama niepokoję się iloma metodami oznaczyli mi węzeł wartowniczy, obawiam się że jedną, bo dzień wceśniej miałam wstrzykiwany koloid wokół guza.
Joasia , pytałam, ja miałam oznaczony ten węzeł tylko jednym znacznikiem ale nie koloidem tylko tym drugim, mój lekarz powiedział, że mamy pewność co do tego mojego wartownika a ja już dalej w nic nie wnikałam bo widzę, że czym dalej w las tym więcej drzew, nie jestem pewna czy ja tak wszystko chcę wiedzieć....zaczynam przyjmować zupełnie inna postawę niż na samym początku....
dziękuję Kochana, bo ja myślałam, że ten Her2 jest u mnie dodatni i już się naczytałam... a dopiero przed sekundą znalazłam inf, że +1 to znaczy że jest ujemny... nerwy puściły i wyje...
[ Dodano: 2012-10-06, 08:58 ]
Wytłumaczcie mi proszę te moje wyniki receptorów, żebym schizy nie dostawała
[ Dodano: 2012-10-06, 18:33 ]
co dokładnie oznaczają te % przy tych receptorach?
Generalnie im wyższa hormonozależność (silniejsza, "większy %"), tym lepiej.
Ale najbardziej istotne jest, że rak w ogóle ją wykazuje,
a ponadto jest to najlepszy z typów, tzw. luminalny A (przy ujemnym HER2 i niskim Ki67, zobacz ten post (ostatni cytat)).
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Byłam u ginekologa, mam torbiel 3 cm na prawym jajniku, lekarz kazał przyjść za 2 miesiące bo trzeba tą torbiel obserwować. Czy ja nie powinnam czegoś więcej w mojej sytuacji zrobić???
Wydaje mi się, że wobec głównego problemu jakim jest rak piersi obserwacja torbieli (za 2 miesiące) może poczekać.
Nie jest to bardzo odległy czas, a lekarz raczej nie dopatrzył się w tej torbieli cech niepokojących, skoro zaleca obserwację.
Oczywiście jeśli Cię to niepokoi, możesz zasięgnąć opinii innego lekarza na temat tej torbieli.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
jest wynik, niestety kiepski, okazuje się , że mój rak jest wieloogniskowy, bo w skrócie był czysty margines a dalej znowu znalazły się ogniska CIS, lekarz zaproponował mastektomię z rekonstrukcją jednoczasową ( co to dokładnie znaczy), nie wiem co ja mam zrobić
lekarz zaproponował mastektomię z rekonstrukcją jednoczasową ( co to dokładnie znaczy)
Jest to usunięcie piersi i jej rekonstrukcja podczas jednego zabiegu chirurgicznego.
Operacje takie są trudniejsze od rekonstrukcji opóźnionych (odroczonych), dlatego rzadziej od nich wykonywane
i przeprowadzane w ośrodkach dysponujących większym doświadczeniem.
Na pewno priorytetem jest radykalizacja dotychczas przeprowadzonych zabiegów,
co jest warunkiem koniecznym powodzenia leczenia (usunąć trzeba wszystkie ogniska nowotworu).
Natomiast wybór sposobu przeprowadzenia leczenia jest decyzją trudną,
nie wskażemy Ci na forum gotowego i 'najlepszego' rozwiązania.
Powinnaś porozmawiać z Twoim lekarzem na ten temat, może także z psychologiem,
polecam także lekturę wypowiedzi innych pań na tym lub innych podobnych forach.
Na podstawie tego wszystkiego dopiero będziesz mogła samodzielnie podjąć decyzję
i dokonać wyboru jednej z poznanych możliwości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum