Niektóre z tych węzłów są dość znacznie powiększone (ponad 15 mm),
co dla mnie byłoby uzasadnioną przesłanką do poproszenia onkologa o ocenę,
czy uważa to za wskaznie do pogłębienia diagnostyki pod kątem ewentualnego przerzutowego ich zajęcia.
Jeśli lekarz uzna, że nie ma takiej potrzeby, poprosiłbym go o uzasadnienie tej opinii.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
To pytanie zdecydowanie bardziej do lekarza niż na forum.
Wymiary węzłów są dość duże, co normą nie jest.
Z kolei stłuszczenie może wskazywać na inną niż nowotworowa przyczynę ich powiększenia.
Dlatego jak wyżej napisałem - najlepiej, by to lekarz wypowiedział się na temat czy i jak bardzo węzły te są podejrzane.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Zgadzam się z Richelieu. Niech lekarz onkolog również wypowie się na temat tej "struktury" nadobojczykowej. Moim zdaniem szyja i te nadobojcza są do CT. Ewentualnie "struktura" do pobrania w całości i do hist-pat.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
kuna13,
A co w kwestii "małego, okrągłego pod skórą" ?
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Usunięto mi dziś tą zmianę z ramienia, doktor powiedział, cytuję; " wygląda na zwykłe dziadostwo" odbiór wyniku i ściągnięcie szwów za 2 tygodnie, jesli chodzi o to coś nad obojczykiem, stwierdził, że to może być węzełek i kazał monitorować to, w momencie gdyby urosło od razu wycina
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum