W sumie z ZUSU zasiłek jest wyższy ale jak pisałam nie ma legitymacji .
Jeżeli chcemy otrzymać zwrot kosztów za dojazdy do szpitala odliczając paliwo od podatku czy ma wówczas znaczenie z kąd pobieramy zasiłek pielęgnacyjny?
Jakie to sa programy dla niepełnosprawnych?
[ Dodano: 2012-02-03, 17:12 ] Finlandia, to pytanie akurat nie miało związku było zadane przy okazji może ktoś akurat mi podpowie kto pyta nie błądzi
clexane02, załatwicie najpierw ZUS, wtedy PZoN jest prostszy, zasadniczo przedstawiasz orzeczenie z ZUS. A a propos samochodu, załatw dla mamy kartę parkingową.
Za póżno bede miala orzeczenie z urzedu pomocy rodzinie czy jakoś tak a o zasiłek pielęgnacyjny będziemy sie starać z zusu bo jest wyższy a o karte parkingową starać się ? będzie potrzebna legitymacja? ale legitymacji nie dostanie jesli bedzie pobierała zasiłek pielęgnacyjny z zusu.
Jestem już całkowicie wygłupiona bo nikt nie chce napisać co bardziej warto zasiłek pielęgnacyjny z ZUS czy z MooP czy jakoś tak jakie są różnice jakie korzyści zależy mi na załatwieniu tego dobrze bo ojciec dowozi mame samochodem maja oboje tylko niskie emeryturki każdy grosz im się przyda
ale legitymacji nie dostanie jesli bedzie pobierała zasiłek pielęgnacyjny z zusu.
A skąd taki pomysł? Jak będzie miała orzeczenie, to dostanie.
1. Orzeczenie dostaje z PCPR (Powiatowe centrum pomocy rodzinie)
2. Legitymację też z PCPR
3. Zasiłek może mieć z MOPS/GOPS (152zł) lub wyższy z ZUS - obie te instytucje nic nie mają współnego z PCPR
clexane02 napisał/a:
o karte parkingową starać się ?
Tak, warto się postarać. To też w Powiatowym centrum.
Napisałam Ci to na poprzedniej stronie, ale byłaś widać zbyta zajęta dodawaniem irrelewantnych pytań, by to zauważyć.
Dziękuję za odpowiedz .
Ciekawe tylko czy wszystko tak płynnie da się załatwić bo wiadomo jak w tym kraju bywa.
Przykładowo byłam w Urzędzie skarbowym spytać czy mama musi być współwłaścicielem samochodu aby odliczyć paliwo od podatku Pani za okienkiem wertowała po stronach książki aby mi na to pytanie odpowiedzieć, mało tego w sumie rzeczy nie odpowiedziała mi konkretnie nie wiem czy ludzie nie załatwiają takich spraw ?
Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu.
Znajomy ma kredyt hipoteczny w Polsce udzielony dla osoby pracującej na terenie UE i ubezpieczony w TU "narzuconym" przez bank, ubezpieczenie na życie i od niezdolności do zarobkowania (ubezpieczenie grupowe). Rok po wzięciu kredytu u znajomego została zdiagnozowana choroba nowotworowa. Obecnie jest on po operacji i oczekuje na chemioterapię. Leczy się w państwie, w którym pracował przez ostatnie kilka lat, ponieważ tu opłacał ubezpieczenie zdrowotne. Pracodawca przestał wypłacac wynagrodzenie i znajomy przebywa od grudnia na zasiłku chorobowym wypłacanym przez opiekę socjalną (jest to zasiłek dla osób pracujących, przebywających na zwolnieniu lekarskim). Znajomy zwrócił się do TU z zapytaniem jakie dokumenty medyczne należy w tej sytuacji przedłożyc, aby uzyskac odszkodowanie z tytułu niezdolności do zarobkowania. TU poinformowało go, że zgodnie z warunkami ubezpieczenia orzeczenie potwierdzające całkowitą niezdolnośc do pracy musi byc wystawione przez orzecznika ZUS.
Znajomy jest obywatelem polskim, stały adres zameldowania ma w Polsce i przepracował w kraju ponad 20 lat. W ZUSie poinformowano go, że nie może złożyc wniosku o orzeczenie o niezdolności do pracy bez składania wniosku o rentę. Znajomy będzie jednak chciał starac się o rentę w państwie UE, w którym przez ostatnie lata pracował.
Proszę o pomoc w udzieleniu odpowiedzi na następujące pytania:
1.Czy znajomy ma prawo do starania się o rentę w Polsce a tym samym do uzyskania orzeczenia o niezdolności do pracy wystawionego przez orzecznika ZUS (które musi przedłożyc w TU, aby uzyskac odszkodowanie)?
2.Czy może starac się o rentę z tytułu niezdolności do pracy w dwóch państwach UE jednocześnie?
3.Czy może uzyskac z ZUS orzeczenie o niezdolności do pracy bez orzekania o rencie?
Witam , mam mnóstwo pytań i wątpliwości , ale nie wiem od czego zacząć gdyż moja sytuacja jest trochę skomplikowana , chodzi mi o zasiłek rehabilitacyjny - obecnie toczy się postępowanie sądowe przeciwko mojemu pracodawcy o ustalenie stosunku pracy , do czasu choroby pracowałam ponad rok na umowę zlecenie a powinnam mieć umowę o pracę.
Mimo to mój prawnik zalecił abym bez przerwy brała L-4 z Kliniki Onkologii w Gliwicach - co też czynię . 14 lutego minęło 120 dni " chorobowego" i z tego co tu przeczytałam powinnam już składać jakieś wnioski do ZUS-u - czy to prawda ?
Będę wdzięczna za fachową podpowiedż a widzę , że o takie na tym forum nie trudno
Pozdrawiam serdecznie "Anna-Maria"
_________________ Anna-Maria
... w takiej chwili bliskość - leczy wszystko ...[MB*]
Nie wiem czy to pytanie mogę tu zadać.
Dostałam PIT-40A (roczne obliczenie podatku przez organ rentowy), (jestem rencistką). Dostałam dwie zapomogi z byłej miejsca pracy. Dowiedziałam się, że żadnego PIT-u od nich nie dostanę, bo ryczałt 10%.
Pytanie: jak to teraz ująć w rocznym zeznaniu do US?
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2012-03-21, 21:25 ] Może inni doradzą bardziej, ja mogę jedynie polecić telefon do US.
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Witam , mam mnóstwo pytań i wątpliwości , ale nie wiem od czego zacząć gdyż moja sytuacja jest trochę skomplikowana , chodzi mi o zasiłek rehabilitacyjny - obecnie toczy się postępowanie sądowe przeciwko mojemu pracodawcy o ustalenie stosunku pracy , do czasu choroby pracowałam ponad rok na umowę zlecenie a powinnam mieć umowę o pracę.
Mimo to mój prawnik zalecił abym bez przerwy brała L-4 z Kliniki Onkologii w Gliwicach - co też czynię . 14 lutego minęło 120 dni " chorobowego" i z tego co tu przeczytałam powinnam już składać jakieś wnioski do ZUS-u - czy to prawda ?
Będę wdzięczna za fachową podpowiedż a widzę , że o takie na tym forum nie trudno
Przede wszystkim co to znaczy, że pracowałaś na umowę-zlecenie, a "powinnaś" na umowę o pracę?
Tzn. podpisywałaś umowę o pracę, a pracodawca podmienił ją na umowę-zlecenie, zafałszował podpis czy jak?
Czy podpisując umowę-zlecenie (powinnaś mieć oryginały umów) zaznaczyłaś w niej, że chcesz podlegać dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu?
Czy w ogóle nie ma w umowie takiego punktu?
Wszelkie wnioski do ZUSu możesz składać dopiero po wyroku sądu.
JustynaS1975, zapewne chodzi o rozwiązania prawne przewidziane w art. 30 ust. 1 pkt 4 ustawy o PIT, art. 45 ust. 3 ustawy o PIT, chyba, że zachodzi wypadek przewidziany w art. 45 ust. 3 b ustawy o PIT:
art. 30. 1. Od dochodów (przychodów) pobiera się zryczałtowany podatek dochodowy:
...
4) z tytułu świadczeń otrzymanych przez emerytów lub rencistów, w związku z łączącym ich uprzednio z zakładem pracy stosunkiem służbowym, stosunkiem pracy, pracy nakładczej lub spółdzielczym stosunkiem pracy, w tym od związków zawodowych, z zastrzeżeniem art. 21 ust. 1 pkt 26 i 38 - w wysokości 10 % należności;
...
art. 45. 1. Podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym zeznanie, według ustalonego wzoru, o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w roku podatkowym, w terminie do dnia 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym, z zastrzeżeniem ust. 7 i 8,
...
3. Zeznaniami, o których mowa w ust. 1 i ust. 1a pkt 2, nie obejmuje się dochodów opodatkowanych zgodnie z art. 29-30a, z zastrzeżeniem ust. 3c,
3b. W zeznaniu, o którym mowa w ust. 1 lub ust. 1a, wykazuje się należny podatek dochodowy, o którym mowa w art. 29-30a, jeżeli podatek ten nie został pobrany przez płatnika.
Anna-Maria, poszperam, ale po pierwsze nie wiemy, czy podlegałaś ubezpieczeniu zdrowotnemu, a po drugie zwykle najpierw jest zasiłek chorobowy, a potem świadczenie rehabilitacyjne, ale nie ma terminu 120 dniowego ( vide: ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. oświadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa )
Zapytałam się u 'źródeł' (tzn. w US). Jeśli jestem rencistką i dostałam zapomogę z byłego zakładu pracy (10% ryczałt), nie mam żadnych innych dochodów, nie chcę nic odliczać to nie składam rocznego zeznania podatkowego.
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
JustynaS1975,
Jest pewna kwota zwolniona od podatku ,nie wiem w jakiej wysokości dostałaś zapomoge? i jak to było zapisane przy jej wypłacie? jeśli była z Funduszu Socjalnego ,to nie musisz nic skąłdać w US.
[ Dodano: 2012-03-22, 15:10 ]
Zapomoga nie jest źródłem dochodu, chyba że jest stała z PCPR ,więc wtwedy taka osoba dostaje PIT. Jeśli nie dostałaś PITU to jest to kwota zwolniona z podatku więc nie musisz nis składać w US
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum