To ja tylko dodam, że gdyby były jakieś pytania odnośnie dokumentów, jakie w konkretnych sprawach trzeba złożyć do ZUSu, różnych procedur, zasiłków etc. to też mogę postarać się pomóc - oboje rodziców mam pracujących w ZUSie właśnie. Co prawda nie w orzecznictwie, ale w razie czego też możemy próbować coś doradzić :)
Zuzik kochanie, mając orzeczenie o stopniu niepełnosprawności składasz wniosek w MOPS-ie o zasiłek. np moja mami dostała zasiłek na dwa lata,pani w okienku powiedziała,że po tym okresie należy złożyć "świeży" wniosek i będzie kontynuacja wypłat.
Czego mojej mami życzę....chodź obraz choroby temu przeczy niestety
Madziorek-tak-składa się wniosek w MOPSIE o wpłatę pielęgnacyjnego ale przysługuje to tylko w przypadku znacznego stopnia niepełnosprawności a Zuza ma przyznany umiarkowany stopień
Zasiłek pielęgnacyjny przyznawany jest w celu częściowego pokrycia wydatków związanych z koniecznością zapewnienia osobie niepełnosprawnej opieki i pomocy innej osoby w związku z niezdolnością do samodzielnej egzystencji. Świadczenie to przysługuje:
⢠niepełnosprawnemu dziecku (do 16 roku życia),
⢠osobie niepełnosprawnej, która ukończyła 16 lat i ma orzeczoną niepełnosprawność w stopniu znacznym,
⢠osobie niepełnosprawnej, która ukończyła 16 lat i ma orzeczoną niepełnosprawność w stopniu umiarkowanym, pod warunkiem że niepełnosprawność (bez względu na jej stopień) powstała w wieku do ukończenia 21 roku życia,
Zuzia ma przyznany umiarkowany stopień ale na orzeczeniu ma wpisana datę powstania 2008r-no chyba że Zuzia w 2008r nie mialas jeszcze ukończone 21 lat.
Ja dostaję te zasiłek bo mam orzeczony znaczny stopień niełnosprawnosci. Przy umiarkowanym juz bym tego nie dostawała ponieważ datę powstania niepelnosprawności mam orzeczoną na rok 2005 a wtedy miałam 33 lata.
Dziękuję Edi za odpowiedź. Z ZUS to świadczenie jest ciutkę wyższe, tyle ,że ZUS nie daje legitymacji poświadczającej posiadanie I grupy. Jednak z tego co się zorientowałam honorowane jest zaświadczenie przy korzystaniu z różnego rodzaju zniżek np w środkach transportu.
A ja tylko dopowiem do tych zasiłków ze jezeli ktoś nie pracuje a ma w najbliższej rodzinie (matka, ojciec, babcia, dziadek) osobe ze znacznym stopniem niepełnosprawnosci, niezdolną do samodzielnej egzystencji (moja mama dostała takie orzeczenie po wycieciu płuca) to moze sie starac o świadczenie pielegnacyjne w kwocie 520zł które nie jest uzależnione od dochodów w rodzinie i pobiera sie je z MOPSu.
http://www.spes.org.pl/?module=tresc&id=249
_________________ Są chwile, by działać i takie, kiedy należy pogodzić się z tym, co przynosi los. /Coelho Paulo/
Baniuluka owszem-coś takiego się należy ale...to nie jest takie proste. Nie wystarczy bowiem nie pracować...oni raczej przyznają to osobie która rezygnuje z pracy w celu sprawowania opieki nad osoba niepełnosprawną lub nie podejmuje zatrudnienia dlatego aby sie taka osoba opiekować. T jest szczególowo analizowane....
edi no moze zależy w jakim mieście. Ja np. nie pracuje i należy mi sie bez problemu a z pracy nie rezygnowałam. Bo mozna nie pracowac ale szukać pracy a jezeli rezygnuje z poszukiwania pracy na rzecz opieki nad chorym to tak jakbym rezygnowała z pracy. Zreszta u nas jezeli nie pracuje to nie składam zadnego oswiadczenia ze rezygnuje z pracy. Składam normalnie wniosek i tam chyba jest cos takiego ze nie pracuje i tyle. Ale nie mówie ze w innych miastach jest tak samo, bo być moze inne osrodki maja swoje wymogi, choć wg ustawy powinno być wszedzie jednakowo.
_________________ Są chwile, by działać i takie, kiedy należy pogodzić się z tym, co przynosi los. /Coelho Paulo/
Banialuka dobrze to ujęła-zależy w jakim miescie....Bo u mnie to mają swoje jakies dziwne wewnętrzne przepisy,które czasami nijak mają sie do tych ogólnie obowiazujacych. Zauwazyłam ze to takie jakby -państwo w państwie....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum