Czyli jeśli ja dostałam z ZUS orzeczenie o całkowitej niezdolności do pracy na okres 2 lat, to nie mogę podjąć pracy dodatkowej?, powiedziano mi podczas komisji, że gdy już będę się lepiej czuła to mogę podjąć pracę, obym tylko jakiegoś progu kwotowego nie przekroczyła.
Witajcie
Na szczęście nie macie racji. Takie orzeczenie przedstawiłam pracodawcy. I od tego już dnia obowiązywał mnie 7 godzinny czas pracy, wyjścia do lekarza, na badania w czasie pracy. Tak, że właśnie po to się to składa. Pracodawca nie może zatrudniać mnie w pracy zmianowej, w godzinach nocnych, warunkach szkodliwych itp.
Kobiety pracujące, które jesteście chore- składajcie wnioski o orzeczenie stopnia niepełnosprawności, a skorzystacie z przywilejów.
Pozdrawiam
Dostałaś orzeczenie niezdolna do pracy na danym stanowisku czy niezdolna do pracy czy niezdolna do pracy w warunkach ? Bo tutaj jest różnica.
Niektórzy z orzeczeniem o danym stopniu niepełnosprawności pracują i mają tak jak napisałaś różne przywileje. Sama mam w pracy takie Panie , maja orzeczenie ale nigdzie w orzeczeniu nie maja adnotacji niezdolna do pracy . Natomiast jest zapis wskazana praca :.........i tutaj są wyszczególnione rodzaje pracy lub zapis niewskazana praca w warunkach ...........i znów wyszczególnienie.
Takie Panie , trafiają do Lekarza Zakładowego ( Lekarz medycyny pracy ) on wydaje zaświadczenie czy dana osoba ma zdolność do pracy na danym stanowisku.
Jeżeli nie ma zdolności do pracy na danym stanowisku szuka się stanowiska , na którym mogłaby pracować , w przypadku gdy zakład pracy nie ma takiego stanowiska to te osoby są zwalniane.
Bardzo się cieszę , że Ci się ułożyło tak jak chciałaś . Trzymaj się , zdrówka życzę.
Beta, ja jestem w takiej sytuacji. Mam orzeczoną całkowitą niezdolność do pracy. I pracuję. Lekarz medycyny pracy wydał mi "pozwolenie" na rok. Mało tego lekarz orzecznik w Zusie, podczas rozmowy ze mną , stwierdziła, że jeśli chory onkologicznie czuje się na siłach, to dobrze jest pracować choćby na 1/4 etatu, bo to dobrze wpływa na psychikę.
"W zwykłych zakładach pracy osoby te mogą być zatrudnione na ogólnie dostępnych stanowiskach pracy i na ogólnie obowiązujących warunkach, czyli na warunkach konkurencyjnych lub na odpowiednio dobranych i przystosowanych stanowiskach pracy (przystosowanie stanowiska i miejsca pracy może polegać np. na przeznaczeniu większej powierzchni pracy, przystosowaniu narzędzi i maszyn używanych w pracy, zastosowaniu indywidualnego oświetlenia itp.). W stosunku do osób niepełnosprawnych istnieje bezwzględny zakaz zatrudniania ich w porze nocnej i w godzinach nadliczbowych. Zgoda niepełnosprawnego nie ma tu znaczenia." - źródło http://idn.org.pl/sonnszz/upr_nipeln.htm
AniaT, zgadzam się z Twoimi wpisami.
To co piszą inni możliwe jest w budżetowce i na umowach cywilnoprawnych.
W każdym innym zakładzie pracy (szczególnie produkcyjnym lub usługowym) pracownik z orzeczeniem o niezdolności do pracy jest zwalniany z pracy.
Ktoś za Ciebie musi wykonać te pracę: 7 godz. czas pracy, wyjścia na badania, dodatkowe 10 dni urlopu itp.
Życzę Ci zdrówka i zgody lekarza na pracę na dotychczasowym stanowisku.
[ Dodano: 2015-11-22, 13:46 ]
Miało być:
To co piszą inni możliwe jest w budżetowce i zakładach pracy chronionej.
_________________ ''Nagle tak cicho zrobiło się w moim świecie bez CIEBIE" *27.06.2011*
Dowiedziałem się wczoraj o przywilejach związanych z uzyskaniem stopnia niepełnosprawności. Tata otrzymał stopień umiarkowany, lecz jest zdrowy... Od 3 miesięcy pracuje(w warunkach szkodliwych), stopień został mu nadany ponad rok temu. I w związku z czym mam pytanie:
Dodatkowy urlop przysługuje po roku przepracowanym? Jeśli tak to jak to rozumieć, czy w naszej sytuacji można już się starać o taki urlop.
Kolejna rzecz to system zmianowy, nocki...
"Zakaz zatrudniania osób niepełnosprawnych w dwóch przypadkach może ulec zniesieniu. Nie obowiązuje on niepełnosprawnych pracowników zatrudnianych przy pilnowaniu mienia. Ponadto chęć pracy w nocy może zgłosić sam niepełnosprawny pracownik. W takim przypadku lekarz przeprowadzający badania profilaktyczne pracowników lub w razie jego braku lekarz sprawujący opiekę nad osobą niepełnosprawną musi wyrazić na to zgodę. Stwierdza on, że nie ma przeciwwskazań do wykonywania pracy w porze nocnej przez pracownika niepełnosprawnego."
Dziś zaniosłem takie orzeczenie taty do pracy(razem pracujemy) i w trybie natychmiastowym został zwolniony, bo to nie jest zakład pracy chronionej, a w orzeczeniu taki został wskazany...
Na szczęście po rozmowie z orzecznictwem, decyzja w tym punkcie powinna zostać zmieniona do środy...:-) , do tego czasu tata jest na wolnym.
Teraz na spokojnie doczytałem jeszcze kolejną rzecz :
"5. Zaliczenie do znacznego albo umiarkowanego stopnia niepełnosprawności osoby, o której mowa w ust. 1 lub 2, nie wyklucza możliwości zatrudnienia tej osoby u pracodawcy niezapewniającego warunków pracy chronionej, w przypadkach:
1) przystosowania przez pracodawcę stanowiska pracy do potrzeb osoby niepełnosprawnej;"
Witam! Mam pytanie, bo widzę, że macie dużą wiedzę w temacie. Tata od kilku miesięcy leczy się na nowotwór płuca. Obecnie została mu przyznana renta z tytułu czasowej niezdolności do pracy na 2 lata. Wiem, że na takiej rencie można pracować. Czy z Waszego doświadczenia- lekarz medycyny pracy dopuszcza osoby chore na raka płuc do pracy fizycznej? W tym wypadku jako dozorca.
Z moich doświadczeń z medycyną pracy wynika że lekarze nigdy nie kwestionują opinii lekarza leczącego podstawową chorobę. Więc w tym wypadku dobrze byłoby poprosić o opinię na piśmie od lekarza prowadzącego. No i dobrze byłoby znać jego stanowisko w tej sprawie.
Magulena jestem na rencie od 2 lat i będę jeszcze do końca tego roku. Choruję na raka. Lekarz medycyny pracy na podstawie rozmowy ze mną , przedstawionych wyników badań i pisma od mojego Doktora wyraziła zgodę , abym pracowała w mniejszym wymiarze godzin, z wolnym dniem na wizyty lekarskie i badania. Mój Doktor zalecał pracę jako zbawienną na mój stan psychiczny. Pozdrawiam
Megulenka,
Jeśli Tato będzie miał umowę o pracę, to zaświadczenie od lekarza medycyny pracy będzie konieczne. Jeśli będzie zatrudniony na umowę cywilnoprawną (umowę zlecenie lub umowę o dzieło) to nie potrzeba takiego zaświadczenia.
_________________ ''Nagle tak cicho zrobiło się w moim świecie bez CIEBIE" *27.06.2011*
No niestety, tata był dzisiaj u lekarza medycyny pracy i nie dostał pozwolenia na pracę :(. Nawet opinia lekarza prowadzącego nic nie dała. Lekarka powiedziała, że nie i koniec, że na podstawie orzeczenia ZUS i badań lekarskich jest niezdolny do pracy i tyle.
Niestety to placówka publiczna, więc mają jakiegoś tam swojego lekarza i nie można przynieść zaświadczenia od innego.
Przykre, bo tata się dobrze czuje i chciałby pracować nawet na pół etatu. A tak będzie uziemiony w domu.
Moj maz przyjmuje chemie paliatywna ze wzgledu na nieoperacyjnego raka jelita grubego.
Caly czas jest na L4. Lekarz prowadzacy proponuje mezowi przejscie na rente i jest pewien, ze w takiej sytuacji rente dostanie. Mam pytanie:
- czy maz moze skladac papiery do ZUSu mimo zatrudnienia.
- jak inaczej rozwiazac te sytuacje.
Dziekuje
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2016-02-27, 14:46 ] Post (odrębny temat) scalony do odpowiedniego wątku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum