Bardzo się ciesze Twoim wspaniałym wynikiem. Napisze tak jak poprzedniczki. To są najpiękniejsze chwile na które się czeka. Każda wizyta to stres, a później jest wielka radość gdy wyniki nic złego nie pokazują.
Ps. Kiedy masz następna wizytę kontrolną ?
_________________ Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
Jostein Gaarder
karolinax, jeśli wyniki będę miał dobre to za 2-3 lata, wszystko teraz zależy od endokrynologa, jeśli coś go zaniepokoi to daje skierowanie i ruszam dalej . Bardzo dziękuję wszystkim za te miłe słowa - ze wszystkim sie zgadzam, to uczucie jest niesamowite :D.
Wykonałem ostatnio badanie TSH i trochę się martwię wynikiem, bo wynosi on 0.52 przy normie 0.27-4.20. Powinienem się niepokoić? Dodam że poprzedni wynik był bardzo dobry i ten wzrost mnie trochę martwi.
Prosze o odpowiedź.
witam ronnie - nasza norma to 0,1-03 - standardowe normy nie są już dla nas :(((
pewnie będziesz miał nieco zmienioną dawkę hormonu, ale generalnie to jest niezły wynik
_________________ fraszka Kasia z córką Lilą i sunią Sonią
Melduje się jak u mnie z wynikami - tak się przedstawiają
TSH 0.56 norma 0.27-4.20
fT3 6.14 norma 3.90-6.70
aTg 19 norma 10-115
Tg < 0.04
We wtorek idę z nimi do mojego endo. TSH trochę za wysokie wiec dawka będzie pewnje zwiększona do 200.
Chciałem tylko zameldować, że jestem po wizycie u endo, i wszystko jest ok. Dawka Euhtyroxu została póki co taka sama, jeśli TSH będzie rosnąć to trzeba będzie podnieść dawkę. Następna kontrola za pół roku.
fraszkaxxx, też mnie to troche zdziwiło, zrobię za miesiąc badanie TSH i zobaczę czy rośnie czy jest jakaś poprawa. Jeśli będzie rosnąć to będę walczył o podniesienie dawki.
-przeczytałem taki tekst:
"Jeśli istnieje ryzyko nawrotu choroby, trzeba utrzymywać TSH na bardzo niskim
poziomie, gdyż ten hormon może pobudzać rozwój tkanki tarczycy, w tym również
komórek nowotworowych, a tego właśnie trzeba unikać. Z tego powodu u chorych
stosuje się wysokie dawki hormonów tarczycy, aby w ten sposób obniżyć aktywność
przysadki i wytwarzanego w niej TSH. Jednak lekarz tak stara się dobrać dawkę
hormonów tarczycy, aby TSH było niskie, a stężenie hormonów tarczycy nie przekraczało
górnych granic normy. W przypadku wątpliwości warto porozmawiać z lekarzem
prowadzącym i powiedzieć mu o swoich obawach...".
Na pewno sami, którzy przez to przechodzicie, znacie właściwe zasady postępowania, a ronnie rozwieje swe wątpliwości na kolejnej wizycie...
Życzę kolejnych dobrych wyników, wszystkiego dobrego
_________________ Przeszłość została napisana, lecz możemy się z niej uczyć i zmieniać przyszłość
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum