mam na imię Kasia, mieszkam w okolicach Warszawy, mam 39 lat
w lipcu USG zdiagnozowano u mnie guza tarczycy o wymiarach 12x7x8 mm
dostałam skierowanie na biopsję
wynik sierpniowej biopsji - nowotwór pęcherzykowy
mam skierowanie na operację w Wieliszewie (Mazowiecki Szpital Onkologiczny), termin pilny na 07.10
polecam wszystkim ten szpital = naprawdę kameralny, nie jest tak jak w CO na Ursynowie (tam też byłam na konsultacji i starałam się o operację), no i bardzo krótkie terminy oczekiwania
_________________ fraszka Kasia z córką Lilą i sunią Sonią
Cześć Kasiu. Na początku muszę Cię skarcić. Nie możesz pisać w wątku jagusi. Musisz utworzyć swój odrębny temat / wątek. Piszesz, że w biopsji wyszedł nowotwór pęcherzykowy. Odpowiem Ci tak. W wyniku biopsji mogą wyjść wszystkie nowotwory tarczycy z wyjątkiem nowotworu pęcherzykowego. Nowotwór pęcherzykowy nie może być przedoperacyjnie zdiagnozowany jako łagodny lub złośliwy, ponieważ za pomocą biopsji nie sposób stwierdzić naciekania naczyń i torebki guza, które stanowi kryterium złośliwości nowotworu pęcherzykowego. W Twoim przypadku w wyniku biopsji może być napisane, że masz podejrzenie nowotworu pęcherzykowego.
Cieszę się, że operacje masz już w najbliższy poniedziałek. Trzymam kciuki o pomyślny przebieg operacji i bardzo dobre wyniki hist - patu.
Pozdrawiam.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2013-10-07, 11:19 ] Posty wydzielone do odrębnego wątku.
_________________ Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
Jostein Gaarder
jestem już w domu po operacji, ze szpitala wyszłam wczoraj
poszło ok, zabieg bez komplikacji, usunięty lewy płat tarczycy (tam własnie był 1 guz)
jedynie ogromne nudności aż do nocy
i potem ból glowy przez caly dzien
histopatologię mam 22.10
zwolnienie mam na miesiąc
bardzo polecam wszystkim Szpital w Wieliszewie, jest bardzo OK, cieszę się, że go wybrałam i termin był szybki i mam to za sobą
tylko spać nie mogę z nerwów, od 3 tygodni :((((((
Carcinoma papillate lobi dextri glandulae thyreoideae; max. tumoris diam. 0,7 cm. Lineae excisionis chirurgicae sine carcinomate. Extra tumorem: hyperplasia nodularis praecipue macrofollicularis.
Rak brodawkowaty prawego płata gruczołu tarczowego (tarczycy); maksymalna średnica guza 0,7 cm. Linie cięcia chirurgicznego bez nowotworu. Poza guzem: przerost guzkowy szczególnie wielkopęcherzykowaty.
Brak ognisk nowotworu w linii cięcia oznacza radykalność zabiegu i jest bardzo korzystną okolicznością.
fraszkaxxx napisał/a:
pT1a
Zaawansowanie ogniska pierwotnego określone na podstawie badania histopatologicznego (p):
Ognisko pierwotne < 1 cm (T1a) (Zalecenia (2011 r.), str. 363, tab. 1).
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Kasiu, na dzień dzisiejszy nic więcej nie można powiedzieć. Pisałaś mi na PW , że byłaś u endokrynologa w CO i dałaś szkiełka do ponownego przebadania. Trzeba czekać.
_________________ Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
Jostein Gaarder
czy będzie czekać mnie reoperacja (wycięcie drugiego płata i ew. węzłów)
Odpowiednie Zalecenia (2011 r.) na ten temat zawierają następujące zapisy (str. 364):
Cytat:
U chorych z rozpoznaniem raka tarczycy należy dążyć do wykonywania zabiegu pierwotnego wycięcia całego gruczołu tarczowego.
[...]
Wtórny zabieg całkowitego wycięcia tarczycy jest wskazany w każdym przypadku raka tarczycy rozpoznanego po pierwotnej operacji o mniejszym zakresie niż całkowite lub prawie całkowite wycięcie tarczycy.
Od reoperacji można odstąpić, jeżeli wcześniej wykonano operację całkowitego wycięcia płata z cieśnią lub subtotalnego wycięcia obu płatów tarczycy, a rozpoznanie pooperacyjne wskazuje na jednoogniskowego raka brodawkowatego o średnicy ≤ 1 cm (pT1a), nie ma przerzutów do węzłów chłonnych i przerzutów odległych oraz przeprowadzono staranne badanie patomorfologiczne materiału pooperacyjnego w celu wykluczenia wzrostu wieloogniskowego.
W opisanej przez Ciebie sytuacji są spełnione wszystkie kryteria odstąpienia od reoperacji
z wyjątkiem określenia, czy usunięcie jednego płata obejmowało także cieśń tarczycy,
o czym nie ma informacji w podanych przez Ciebie zapisach i co może warunkować konieczność wykonania reoperacji.
fraszkaxxx napisał/a:
czy jeszcze co innego (scyntygrafia, jod diagnostyczny) ?
Zgodnie z wyżej linkowanymi 'Zaleceniami' (str. 366) dla stadium pT1aN0M0 nie ma bezwzględnych wskazań do jodoterapii,
wskazaniem warunkowym może być brak usunięcia całej tarczycy:
Cytat:
Leczenie jodem promieniotwórczym
[...]
U chorych na raka T1aN0M0, którzy cechują się bardzo małym ryzykiem wznowy, leczenie nie jest wskazane (możliwe w przypadku konieczności wykluczenia mikroprzerzutów w węzłach chłonnych i odległych narządach oraz zamiaru uzyskania maksymalnego wzrostu dokładności dalszego monitorowania choroby).
Leczenie 131I może stanowić uzupełnienie niecałkowitego wycięcia tarczycy, o ile u chorego operowanego wcześniej nieradykalnie istnieją przeciwwskazania do wtórnego całkowitego wycięcia tarczycy lub nie wyraża on na nie zgody.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
WEDŁUG RAPORTU PIERWOTNEGO GUZEK W PŁACIE PRAWYM TARCZYCY.
GUZEK O NAJWIĘKSZYM WYM. 0,7 CM I UTKANIU RAKA BRODAWKOWATEGO - WARIANT PĘCHERZYKOWY I KLASYCZNY.
RAK NACIEKA TOREBKĘ NARZĄDOWĄ, BEZ JEJ PRZEKRACZANIA.
MARGINES CHIRURGICZNY 0,1 CM.
NA OBWODZIE GUZA CECHY ANGIOINWAZJI.
Moim zdaniem masz już wycięte wszystko, więcej nie trzeba. Może będziesz teraz potrzebować leczenia jodem. Więcej niech się wypowiedzą mądre głowy.
Ps. Wizytę w CO masz nadal 5 grudnia ?
Jostein Gaarder
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum