Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się w => tym wątku <=
Witam wszystkich ,na ta strone obserwuje od ponad miesiaca a dzis sie zarejestrowalam aby opisac chorobe mojego taty -ponad miesiac temu na badaniach wyszlo ze ma guza ,nastepnie pobyt w szpitalu kolejne badania ,ciagle czekanie i ten strach.
dzis juz wiemy ze to rak niedrobnokomorkowy pluca prawego - w obu plucach uwidoczniono zmiany guzkowe o podwyzszonej aktywnosci metabolicznej - obraz pet przemawia za rozrostowym charakterem zmian guzowatych w obu plucach ,lokalizacja pierwotna najwieksza zmiana seg 3 prawego pluca w pozostalych narzadach i tkankach nie stwierdzono zaburzen metabolizmu glukozy ktore moglyby sugerowac proces npl.
i na tej podstawie tata nie bedzie mial radioterapi tylko prawdopodobnie chemie ,mam w zwiazku z tym pytanie czy naprawde nie ma szans na radioterapie ,od lekarzy nic sie nie dowiedzialam ,wszystko co wiem to internet ,gdzie sie udac mam z wynikami gdzie szukac pomocy gdzie sie radzic ,jestem z wroclawia ?pozostale badania wszystko w normie a w cytologi popluczyny biopsja szczoteczkowa to bylo po 2 razy robione komorek nie znaleziono dodam ze tata choruje na obstrukcyjna chorobe pluc ,juz nie pali
Czy możesz przepisać/wkleić tutaj cały wynik badania PET?
Na ten moment wiemy jedynie (na podstawie, jak się domyślam, wniosków z PET), że zmiany rozsiane są do obu płuc, co kwalifikuje chorobę do najwyższego - IV - stadium zaawansowania wg klasyfikacji TNM (M1a - guzki w przeciwległym do guza pierwotnego płucu).
W tym stadium nie jest niestety możliwe trwałe wyleczenie pacjenta, można jednak podjąć leczenie paliatywne (czyli zapewne proponowaną chemioterapię).
Czemu uważasz, że radioterapia byłaby lepszą metodą leczenia niż chemioterapia?
W przypadku rozsiania zmian w obu płucach jest ona niemożliwa, ponieważ obszar naświetlań byłby zbyt duży - nie da się jednorazowo naświetlić całej klatki piersiowej, od lewej do prawej.
Witaj, eszka, jak możesz przepisz lub wklej opisy badań, to pomoże naszym moderatorom na dokładniejsze przyjrzenie się chorobie Twojego taty, na pewno pomogą i coś doradzą. Przykro, że musiałaś tu trafić.pozdrawiam.aga.
w obu plucach uwidoczniono zmiany guzkowe o podwyzszonej aktywnosci metabolicznej:
- seg 3 lewy kilka zmian guzkowych o sr ok =5,0mm i suv=0,9 (l234,9)
- seg 3 prawy, guzek o sr =6,6mm i suv max =3,6 (205,5)
- seg 3 prawy zmiana guzowata o nieregularnym ksztalcie z kilkoma wypustkami siegajacymi sciany klatki piersiowej najwiekszy wymiar w przekroju poprzecznym 22,0mm suv =7,9
twarzoczaszka prawidlowy obraz pet
jama brzuszna i miednica uklad kostny prawidlowy obraz pet
wnioski obraz pet przemawia za rozrostowym charakterem zmian guzowatych w obu plucach, jako lokalizacje pierwotna sugerujemy najwieksza zmiane seg 3 prawego pluca. w pozostalych narzadach i tkankach nie stwierdzono zaburzen metabolizmu glukozy ktore moglyby sugerowac proces npl
o więzlach w pecie nic nie napisali a skąd wiem ze taki rak w wypisie ze szpitala ca non microcelluare ,usg bez zmian czy to jest lV stopien i juz tylko leczenie paliantywne? moj tata byl pod opieka szpitala z powodu pochp od 7 lat co trzy miesiace kontrola w razie potrzeby czesciej i nic nie wkryto ,nagle kontrolne badania i nowotwor
[ Dodano: 2012-02-15, 08:29 ]
w tk napisane jest nie uwidoczniono znamiennie powiekszajacych sie wezlow chlonnych
Witam ponownie ,jutro tatko będzie miał chemię która ma trwać 8 dni ,jutro sie dowiem jaki to rodzaj ,dzisiaj póżno dotarłam do szpitala i nic już sie nie dowiedziałam ,mam pytanie czy to normalny cykl 8 dniowy?
jutro dokladnie napisze jaka to chemia ale z tego co dzis mi przekazano jest to chemia jutro podana i bedzie podawana do przyszlej srody ,zdziwilo mnie taki dlugi czas bez przerwy
[ Dodano: 2012-02-22, 19:57 ]
Tatko po pierwszym dniu chemi ,chemia ktora bierze to novalbina cisplatyna przez 8 dni ,mam pytanie co to za jak ma zadzialac i co dalej moze byc ?nie wiem ztego wszystkiego o co was chcialam zapytac ,prosic o rade ,bo okropnie sie pogubilam w tym wszystkim
To schemat PN, typowy - cisplatyna + winorelbina.
Podawany jest właśnie tak, jak pisałam - 1 dnia podawana jest cisplatyna oraz winorelbina, natomiast 8 dnia tylko winorelbina. Nie podaje się tego przez 8 dni z rzędu.
Co się może dziać - typowe skutki uboczne po chemioterapii. Osłabienie, brak apetytu, nudności, wymioty. Jest wiele wątków na ten temat na Forum, poszukaj.
Hej ,tak jak napisalam poprzednio ,dziś rozmawialam z lekarzem i tata będzie przyjmował chemię przez 8 dni pod rząd z różnymi dawkami i osmego dnia zakonczy ,nic więcej sie nie dowiedziałam ,czy dobrze ze tak dlugo ,czy powinnam prosic o przeprowadzenie jakis badan dodatkowych ?jestem bardzo wdzięczna za odpowiedzi ,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum