Spotkałem jedynie krótką informację mówiącą o tym, że nadmiar żelaza, prowadzący do zatrucia organizmu, może powodować biegunkę.
Na rozmaitych forach dyskusyjnych można znaleźć też wpisy rodziców mówiących o zaparciach dzieci przy przyjmowania preparatów żelaza, jednak te opinie traktowałbym z ograniczonym zaufaniem, ponieważ nie są oparte o jakiekolwiek rzetelne i dające się zweryfikować dane.
Najbardziej odpowiednie wydaje mi się zasięgnięcie porady Waszego lekarza, tym bardziej, że Twoja mama jest w trakcie poważnej terapii (chemia) i może to znacznie różnić reakcje jej organizmu od typowej reakcji osoby mającej jedynie problemy z nadmiarem / niedoborem tego mikroelementu.
Tylko Wasz lekarz ma pełną znajomość choroby i leczenia, co pozwoli mu właściwie ocenić przyczynę tych dolegliwości oraz im przeciwdziałać.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Richelieu, Dzieuję Ci bardzo za odpowiedź. Mi tu bardziej chodziło o podpowiedź w jaki sposób można złagodzić zaparcia stosując zelazo. Biegunki występowały też przed podawaniem żelaza. Dziś mama jest w spzitalu więc będzie pytała lekara o te zaparcia z biegunkami na przemian.
NIestety.
Jak pięknie marker spadał (było niewiele ponad 300 ) tak nagle, dziś się okazało ze wynosi 1071...
Brzuch mamę boli, puchnie...
dzisiaj się załamała. Zobaczymy co jutro powie onkolog... Jutro mama powinna dostac kolejną chemię.
25 ma TK...
Nie wiem czego się spodziewać.Boję się...
Czy to prawda że ze względu na nagły skok markera CA125 Lekarze mogą zadecydować o "zakończeniu leczenia" ?
ana7,
[ Dodano: 2011-02-22, 11:54 ]
w związku z podwyższonym markerem, chemii mamie dzisiaj nie podano- znów zaczyna się szukanie co gdzie i dla czego...
nie wiem porpostu co mam myśleć. Czy jest jeszcze jakas szansa na zatrzymanie choroby? Wiem wiem ze powinnam poczekac do wyników TK, ale te dni się tak strasznie będą teraz dłuzyły.
Dodatkowo w wynikach krwi ostatnio wyszło że mama ma cukrzycę ? Lekarz zalecił dietę cukrzycową, tylko jaka to jest? Co może być przyczyną cukrzycy? Jest taka możliwość że jednorazowe badanie wskazujące na cukrzycę może być błędne? (szczególnie ze moja mamusia napiła sie w nocy o 1.00 soku )
Odkąd w poniedziałek dowiedziałyśmy się ze poziom markera wzrósł, mama w oczach zaczeła marnieć- widać ze załamała ją ta wiadomość. Z dnia na dzień straciła kolor, znikła znów z jej oczu iskierka, straciła chęci do czegokolwiek...
Nadziejo, nie wyrokujmy przed wynikami TK. Staraj się być dobrej myśli i swoją pozytywną energię przekazuj mamusi, żeby iskierka w oczach powróciła do niej. Ściskam Was obie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum