[ Dodano: 2013-05-20, 14:42 ]
jestem zdrowa nie mam przerzutow. jak tylko dojade do domu to wrzuce opis scyntygrafii. Asiu, podali mi dawke ablacyjna 80.8
zgodnie z obietnicą załączam opis, trochę to trwało bo w międzyczasie, autobus którym jechałam do domu był uczestnikiem wypadku. W wyniku czego doznałam złamania kości guzicznej. Jak widać za wiele szczęścia w życiu mieć nie można.
A o to opis: Stan po tyreoidektomii z powodu ca. poterapeutyczną scyntygrafię wykonano techniką planarną oraz SPEC-CT w 3 dobie po podaniu terapeutycznej dawki 80.8 mCi I-131. w szyi uwidoczniono dwa ogniska wzmożonego gromadzenia radiojodu: jedno w okolicy podbródkowej, drugie mniejsze w rzucie kikuta prawego płata tarczycy. Bez innych nieprawidłowości.
w szyi uwidoczniono dwa ogniska wzmożonego gromadzenia radiojodu: jedno w okolicy podbródkowej, drugie mniejsze w rzucie kikuta prawego płata tarczycy. Bez innych nieprawidłowości.
no to do końca nie jesteś zdrowa, skoro wychwyt był
w szyi uwidoczniono dwa ogniska wzmożonego gromadzenia radiojodu: jedno w okolicy podbródkowej, drugie mniejsze w rzucie kikuta prawego płata tarczycy. Bez innych nieprawidłowości.
Do końca nie wiem o co chodzi. I przepraszam za off topa oraz jeśli piszę oczywistą oczywistość ...
czas połowicznego rozpadu odpowiada czasowi, po jakim nastąpi spadek nietrwałych stanów o połowę
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Asiu, jak dobrze wiesz, zawsze po operacji pozostaje jakiś kikut tarczycy, a skoro jest i został podany jod, to musiał być wychwyt. To była pierwsza terapia jodem. Nie mam przerzutów, a to dla mnie oznacza, że jestem zdrowa.
[ Dodano: 2013-05-21, 17:36 ]
JustynaS1975 napisał/a:
czas połowicznego rozpadu odpowiada czasowi, po jakim nastąpi spadek nietrwałych stanów o połowę
Justynko, czy w takim razie skoro dostałam dawkę 80,8 mCi to po 8 dniach mam w sobie jeszcze 40,4 mCi? a po kolejnych 8 dniach 20,2 mCi itd?
Justynko, czy w takim razie skoro dostałam dawkę 80,8 mCi to po 8 dniach mam w sobie jeszcze 40,4 mCi? a po kolejnych 8 dniach 20,2 mCi itd?[/quote]
Teoretycznie tak tzn. taka jest zasada 'czasu połowicznego rozpadu'.
(Fizyczny) Czas połowicznego rozpadu jodu-113 wynosi 8 dni.
Natomiast efektywny czas połowicznego rozpadu to jeszcze zależy od 'szybkości usuwania z organizmu'.
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
ale to wszystko jest pokręcone mam nadzieję, ze moje wszystkie zabiegi kosmetyczno-higieniczne spowodują, że szybko się pozbędę tego dziadostwa z siebie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum