Lidio być może chodzi o decyzje co do dalszego leczenia??? Porównując naszą sytuacje - na podstawie rezonansu wyniknął przerzut na szyi i była konieczność radioterapii, ale gdy PET wykazał przerzuty w wielu innych miejscach, to już rezygnacja z tych naświetleń. Być może jeszcze szansa u was na jakieś naświetlenia?
Oczywiście lepsza byłaby to odpowiedź osoby kompetentnej.
Pozdrawiam.
nail_32 pewnie masz rację, lekarz chce wiedzieć z czym ma do czynienia. Zobaczyć czy guz na kręgosłupie się zmniejszył i o ile, oraz czy nowotwór się dalej nie rozsiewa.
Po obrazie PET będzie mógł podejmować dalsze decyzje.
_________________ Lidia
Nauczmy się kochać ludzi....bo tak szybko odchodzą.
Niedługo mija dwa miesiące od zakończenia cyklu naświetlania i jesteśmy z M. bardzo pozytywnie zaskoczeni poprawą. Nic nie boli, nie chudnie a apetyt super
Prowadzi bardzo czynny tryb życia i nic nie wskazuje na to, że skorupiak w nim siedzi.
28 sierpnia idziemy do onkologa po skierowanie na PET gdy go zrobimy będziemy wiedzieć więcej.
A może skorupiak wycofał się albo zmniejszył i będzie można działać dalej?
[ Komentarz dodany przez Moderatora: jusia: 2013-08-25, 16:32 ] Kolejny raz przypominam wszystkim o wątku kciukowym. Proszę tam pisać posty niemerytoryczne. Posty przeniesione.
_________________ Lidia
Byliśmy dziś u onkologa na Banacha po skierowanie na PET, lekarz odmówił twierdząc, że M. wykorzystał limit.
I teraz nie wiem co zrobić?
Bez PET nie ma po co jechać do Otwocka do onkologa radioterapeuty.
Odstawiono już M. na boczny tor.....?
Opadły mi ręce i doszłam do ściany
Proszę o poradę..co mamy zrobić.
_________________ Lidia
Myślę, że w tym szpitalu. Każdy pacjent ma przypisaną ilość wykonywanych badań.
Mój M. miał już w tym roku raz PET ale to wina lekarza bo nie umiał zdiagnozować.
Gdyby w to nie wkroczyła DSS to do tej pory przerzut do kręgosłupa byłby niezauważony.
Naprawdę nie wiem co mam zrobić?
_________________ Lidia
czy można się udać do innego onkologa? czy musi być to skierowanie od tego prowadzącego? przecież nie można odmawiać choremu prawa do badania i leczenia! gdzie są prawa pacjenta??? czy jest jakiś regulamin, że nie można powtarzać badania? nie rozumiem.... :(
Ja poszłabym prywatnie. Oczywiście skierowanie nie może być z gabinetu prywatnego. Chodzi o to, żeby lekarz przyjął wcześniej w przychodni. Ja tak sprawy załatwiam całe życie, niestety.
Pewnie znowu oberwę, że piszemy w wątku merytorycznym
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2013-08-30, 11:47 ] Nie rozumiem dlaczego - piszesz o sprawach dotyczących choroby i leczenia. Od tego jest właśnie wątek merytoryczny.
_________________ Lidia
czy jest jakiś regulamin, że nie można powtarzać badania? nie rozumiem.... :(
No właśnie może warto jeszcze raz jechac do Waszego onkologa i <<wymusic<< to skierowanie (przecież oni za PET nie płacą tylko bezpośrednio NFZ
Spróbuj skontaktowac się też z tym lekarzem z Otwocka (może warto)
Spróbuj skontaktowac się też z tym lekarzem z Otwocka (może warto)
DorotaP, W związku z odmową wydania skierowania na PET zadzwoniłam do lekarza z Otwocka z informacją i pytaniem w jakim celu potrzebne mu to badanie.
Powiedział, że tylko kontrolnie czy nie ma dalszych przerzutów.
Zapytałam czy myśli o chemioterapii to odpowiedział, że NIE.
Poradził abym postarała się o badanie TK.....i już całkiem zgłupiałam.
Lucy37,
Lucy37 napisał/a:
Jeszcze można zadzwonić bezpośrednio do NFZ i dopytać jak to jest i CO dalej zrobić.
Byłam bo mam blisko i powiedziano mi, że to decyzja lekarza nie ich.
_________________ Lidia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum