Kasieńka jest w domku( już prawie tydzień) cieszymy się z każdego dnia choć wyniki już spadają i pewnie niedługo trafimy na oddział z dołkiem! ale mimo wszystko jest super! rozwijamy swoje umiejętności kulinarne! moje słoneczko choć jeszcze słabiutkie to daje z siebie wszystko! boi się tylko komórek macierzystych które będzie miała pobierane wkrótce(niestety z krwi jest to niemożliwe)ale myśle że damy radę!!!
Teraz Moniko znalazłam że pisałaś juz o tym wczesniej
wciąż czekamy na wynik histpatologiczny tej kości usuniętej!!! lekarz poinformował nas że długo to trwa ze względu na to że kość nie może się odwapnić(?????) co to takiego???? szukałam w necie ale nic nie mogę znależć! może ktoś pomoże?
_________________ Wiara czyni cuda- choć czasem trudno w nią uwierzyć!
dziś moje słoneczko wyszło do domku! wyniki się poprawiły.... niestety nadal nie mamy wyniku histopatologicznego! a przypomnę że już mija drugi miesiąc od operacji( a z tego co wiem to na wynik czeka się miesiąc) lekarze nadal nas zbywają! obiecali kolejny raz że wynik będzie w poniedziałek( i tak jest od dłuższego czasu). powinnyśmy być cierpliwe ale to czekanie nas przerasta.kolejna chemia w poniedziałek! Kasieńka będzie w niedzielę z nami na chrzcinach Lenki!!!!!!!:-D
Z tego co pamiętam leczycie się w Bydgoszczy... Moja siostra miała tam wycinanego guza nadnercza i na wyniki czekalibyśmy pewnie też tygodniami, gdyby nie fakt, że pojawiły się objawy przerzutów na płucach. Zrobiono TK, wyszły przerzuty w płucach i wątrobie. Dopiero wtedy, po kilku telefonach na oddział morfologii histopatologicznej (chyba tak to się nazywa), próbki do badania wycinka siostry przełożono z kupki "mniej ważne" na "pilne".
Gdyby nie to, pewnie jeszcze kilka tygodni łudzilibyśmy się, że guz jest łagodny (tak powtarzali nam lekarze) i nie rozpoczęlibyśmy leczenia, a komórki nowotworowe samoistnie dalej rozsiewałyby się po organizmie.
Niestety, taki jest stan służby zdrowie w Polsce... Smutne.
mam wyniki rtg oto pisy.......... KOLANO- stan po zabiegu na lewej kości udowej. W obrębie przynasady dalszej widoczne rozrzedzenie struktury kostnej wielkości ok. 39x19x19mm ze sklerotyczną otoczką. Zagęszczenie struktury kostnej 5x12mm.bocznie w górnej części trzonu lewej kości udowej-insula compacta? zaostrzenie górnej krawędzi rzepki. szpara stawu kolanowego symetryczna. PODUDZIE- zagęszczenie struktury kostnej 5x11mmm w górnej części trzonu lewej kości piszczelowej-insula compacta? proszę o interpretacje tych wyników. na wynik histopatologiczny nadal czekamy... Kasieńka chodzi choć ta noga jest spuchnięta i robi się sina....lekarze czekają na wynik!!!!!!!
Nie są mi niestety znane daty poniższych badań RTG, zatem użyję dat postów, w których opisy tych badań zostały zamieszczone.
Cytat:
2011-08-30, 21:49
Niejasny obraz kłykcia bocznego-widoczny ubytek? rozrzedzenie?struktury kostnej na dł.10mm gł.6mm. Powyżej na granicy kłykcia przyśrodkowego i przynasady widoczna wyrośl kostna? na dł.5mm i gr.3mm-zmiany trudne do interpretacji ze względu na rzucające się elementy gipsu.
2011-09-22, 22:53
KOLANO- stan po zabiegu na lewej kości udowej. W obrębie przynasady dalszej widoczne rozrzedzenie struktury kostnej wielkości ok. 39x19x19mm ze sklerotyczną otoczką. Zagęszczenie struktury kostnej 5x12mm.bocznie w górnej części trzonu lewej kości udowej-insula compacta? zaostrzenie górnej krawędzi rzepki. szpara stawu kolanowego symetryczna. PODUDZIE- zagęszczenie struktury kostnej 5x11mmm w górnej części trzonu lewej kości piszczelowej-insula compacta?
Niestety wygląda na to, że coś może się dziać. W tej sytuacji RTG wydaje się badaniem niewystarczającym. Wskazane byłoby wykonanie TK lub MRI.
Wynik badania histopatologicznego jest bardzo potrzebny - ważne by zobaczyć, czy zabieg był radykalny mikroskopowo czy nie.
Tak czy inaczej lożę po guzie powinno się uzupełniająco napromieniać. Czy lekarz prowadzący rozmawiał z Wami na ten temat?
dziękuję za szybką odpowiedź! lekarz jeszcze z nami nie rozmawiał. Jak na razie o niczym nas nie informują! ten opis był przy wypisie Kasi ze szpitala i dopiero wtedy dowiedzieliśmy się co wyszło na rtg. wiem że jest w planach rozmowa z profesorem ale czekają na wynik histopatologiczny by mieć cały obraz choroby!
[ Dodano: 2011-09-23, 16:46 ]
dziś moja mama dostała wiadomość od lekarza prowadzącego Kasię że przyszedł wynik histopatologiczny i .............................NIE MA KOMÓREK NOWOTWOROWYCH KOŚĆ JEST CZYTA!!!!!! to jest wstępna diagnoza! dokładny wynik( opis) będę miała w poniedziałek więc napewno go umieszcze! Kasieńka szczęśliwa-sama mnie o tym poinformowana! radość ogromna...warto czekać na takie chwile!
Moniko mam nadzieje ze te problemy Kasi z moczeniem znikneły? Nic o tym nie piszesz czy lekarze znależli przyczyne i lekarstwo na to? Pozdrawiam serdecznie
problemy z moczeniem się skończyły...dziś moje słoneczko wróciło do szpitala! jutro chemia.... wczoraj były chrzciny Lenki. Kasieńka bardzo się cieszyła że mogła być z nami. trzymała małą na ręcach i całowała!!! cudny widok! moja dzielna dziewczynka!
oto wynik histopatologiczny
OPIS MAKROSKOPOWY MATERIAŁU-proksymalny fragment kości udowej długości 21cm blizna po biopsji na powierzchni zewnętrznej. Główka kości udowej prawidłowa. Na przekroju kość udowa przebudowana na długości-12cm, częściowo zarośnięta jama szpikowa z torbielowatym ogniskiem martwicy ponowotworowej. Margines chirurgiczny dystalny-5,0do2,5cm
INNE TECHNIKI SPECJALNE-INTRA- nie znaleziono żywego utkania nowotworowego Ewinga sarcoma/PNET
Makro: proksymalny fragment kości udowej długości 21cm z częściowo zarośniętą jamą szpikową i ogniskiem torbielowatym wypełnionym martwicą.
Margines proksymalny mniej niż 5cm
Margines dystalny od pół regresji 2,5cm do 5cm
ROZPOZNANIE: CAŁKOWITA REGRESJA UTKANIA NOWOTWOROWEGO
Guz proksymalnego odcinka kości udowej, stan po chemioterapii wstępnej. W ocenie planimetrycznej największych przekrojów guza: CAŁKOWITA REGRESJA UTKANIA NOWOTWOROWEGO(100% REGRESJI) z torbielowatą przestrzenią pomartwiczą w jamie szpikowej. Nie znaleziono ognisk resztkowych i ognisk zatorowych utkania nowotworowego. Ogniskowe zarastanie jamy szpikowej z pogrubiałą warstwą korową kości. Głowa i szyjka kości udowej prawidłowa. W tkankach miękkich przykostnych, bliźnie i kanale po biopsji nie znaleziono utkania nowotworowego. Margines chirurgiczny dystalny w jamie szpikowej wolny od pół regresji-2,5cm do 5cm. Szpik kostny z miejsca odcięcia kości udowej, kolejne warstwy: nie znaleziono utkania nowotworowego mięsaka Ewinga zwraca uwagę aktywna odnowa szpiku z licznymi formami wczesnymi szpikowych-wskazana kontrola hematologiczna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum