Jogi, jak poszło z wizytami?
Przykro mi, z powodu konieczności operacji u Twojej córki. Operacja i kilka dni po to żadna przyjemność ale jak trzeba, to trzeba. Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło dobrze i zgodnie z planem.
Ściskam
Do endokrynologa nie muszę bo tarczyca jest wg.usg bez zmian, tsh mam dobre. Usg - węzły nie zmieniły sie od lutego. Jakieś cos jest w okolicach tarczycy ale to może być skutkiem radio. dziś zaliczyłam laryngologa. Podusił mnie po śliniance przez jame ustną. Bolało jak diabli. 24 maja kolejne usg by sprawdzic tą sliniankę i po raz kolejny przypuszczenie że to wszystko skutek radio. byłam też u ginekologa dr nauk medycznych więc powinnam spodziewac sie dużych kosztów ale cena kompleksowego badania na bardzo nowoczesnym sprzęcie i tak mnie powaliła (350 zł).jednak nie żałuje bo jestem "z tej strony" zdrowa tylko przekwitanie mi dokucza. od jutra zaczynam hormonoterapię. Za dwa miesiące wizyta i co rok takie kompleksowe badanie. Składam wniosek o rentę. Nie mam nic do stracenia choć za bardzo nie wierzę że mi się uda. Zwolnienie mam do 4 czerwca a wniosek mogę złożyc dopiero we wtorek. Będę miała wpisy od rodzinnego i laryngologa. Zobaczymy. Czy ktoś wie czy jest jakiś ustawowy termin składania wniosków o rentę w stosunku do końca zwolnienia?
_________________ Antoine de Saint-Exupéry
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają, jak latać
tak - znalazłam i nie zdążyłam usunąc postu przed Twoja odpowiedzią.
Moja "przestrzeń przygardłowa" chyba nigdzie nie jest opisana. no i ten zwrot "prawdopodobnie ognisko pierwotne" nie daje mi spokoju.
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają, jak latać
Przenoszę dyskusję do Twojego wątku.
Niezależnie od lokalizacji ogniska pierwotnego (w przestrzeni przygardłowej) można chorobę sklasyfikować.
Co do samego ogniska pierwotnego: to co wycięto było tzw. torbielą nowotworową.
Jeśli nie ma pewnego twierdzenia, zastosujmy 'przeciwtwierdzenie': to musiało być ognisko pierwotne, bo nic innego nie znaleziono. Mało tego, jest wiele przypadków, gdy torbiel nowotworowa jest ogniskiem pierwotnym, za to sytuacja odwrotna - gdy nim nie jest (i jednocześnie nie ma innego guza) - jest raczej sprawą niespotykaną. Utkanie raka w ścianie torbieli nowotworowej nie przypomina ogniska przerzutowego (meta to zazwyczaj guzki, okrągłe wyraźne guzki). To nie mogło być nic innego po prostu.
W poniedziałek byłam na kolejnym usg bo pobolewa mnie pod żuchwą po lewej stronie. Wynik za parę dni w poradni i wcale nie chcę się domyślać co tam może być bo pewnie węzły będą takie jak w poprzednich badaniach a co mogą jeszcze zobaczyć na usg? pewnie nic. Mam jednaj jakieś dziwne przeczucie że powinnam mieć jakieś inne badanie. Za miesiąc rok od operacji i minęło właśnie siedem miesięcy od radio. Lekarze się cieszą że nie narzekam a ja jednak czuję się jakos nieswojo. pobolewa mnie głowa ale nie cała tylko tak miejscowo, chyba widzę coraz gorzej, pobolewa mnie gardło, wydaje mi się że usta mi puchną i szczypią, i takie tam drobiazgi. Jeszcze stawy i chyba tzw korzonki a może to nerki. Może to jeszcze skutki radio, może nerwy po operacji jeszcze się nie zregenerowały (bark boli bardzo często) może po prostu tak ma być. Może szukam dziury w całym?
Jakie mogą być skutki usunięcia żyły szyjnej wewnętrznej.
[ Dodano: 2010-05-27, 00:46 ]
A u mojej córki zmiany. Lekarz który kwalifikował ją na zabieg stwierdził ze torbieli przy zębach nie ruszać , migdała i zatok też nie tyko wyprostować przegrodę nosową. Wstępny termin na początek września. Ciekawe co powie na to laryngolog kierujący na zabieg?
Jogi, masz już wynik USG? Ja też tak mam, że to tu, to tam mnie zaboli, albo zakaszlę i obawiam się przerzutów. Lekarz ortopeda, u którego byłam dziś z bolącą ręką, powiedział, że mam prawo mieć KARCENOFOBIĘ Pierwszy raz usłyszałam to określenie.
PS. Jak rozumiem lekarz córki nie chce robić zbędnych operacji? Co powiedział laryngolog córki?
Pozdrawiam <uscisk>
coś sie zmienia w moim usg. jedne wezły sie powiększają inne nie i nikt się tym nie przejmuje. laryngolog z porani odwala wizyte w minutę, dosłownie. doktorka od operacji ogląda mnie od środka by sprawdzić swoje dzieło a inna doktorka z tego oddziału prosiła mnie o przyniesienie wszystkich wyników i wypisów bo chciałaby napisac artykuł o moim przypadku. Nikomu nie przyszło do głowy że jest prawie rok po operacji i może by sprawdzic czy ta reszkta torbieli której nie można było wyciać sobie tam jest czy zniknęła a może rośnie. Nawet nie mam z kim pogadac o tym. A głowa mnie boli.Może i jestem nie do zdarcia ale teraz potrzebuje by mnie ktos przekonał że szukam dziury w całym.Mam zamiar zrobić sprzedaż wiązana moich wyników i wypisów i poprosić o rozmowę i ew. skierowanie na rezonans.
Poza tym wracam do pracy. Może tam przestanę szukać dziury w całym
Mam zamiar zrobić sprzedaż wiązana moich wyników i wypisów i poprosić o rozmowę i ew. skierowanie na rezonans.
I słusznie, jogi nie szukasz dziury w całym, poprostu walczysz o coś, co Ci się należy i już!!
Pogadaj lekarką o tym rezonansie. Trzeba zajrzeć i zobaczyć czy się coś dzieje czy nie.
Po co masz się stresować, może niepotrzebnie?
A co na te węzły mówią?
jogi,
a masz opis aktualnego USG? Chciałam móc porównać z poprzednim.
Poza tym czas na MRI (głowy i szyi).
Argumentem jest chociażby wynik styczniowego PET: za dużo w nim niewiadomych, za dużo też dowodów na zmiany odczynowe (zapalne); w tej sytuacji lepszym badaniem byłoby MRI z kontrastem (bardziej specyficznym).
Kolejnym argumentem jest nieradykalne wycięcie torbieli, no i meta w węzłach chłonnych.
Minęło też faktycznie trochę czasu od zakończenia leczenia.
To co z USG? Które węzły się powiększyły i jaki wymiar mają obecnie?
pozdrawiam cieplutko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum