Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się w => tym wątku <=.
Witam pięknie Wszystkich.
Dziś odważyłam się umieścić historię, która dzieje się w mojej Rodzinie. Otóż Antoni, mój mąż leczy się onkologicznie. Teraz już wiem, że to DRP. Może od początku...
W połowie lipca bardzo źle się czuł. Duszności, "pełna" klatka piersiowa, siniejąca twarz, nabrzmiałe żyły z boku szyi, opuchnięta twarz i malutkie, dziwne oczy. Prosiłam Go, by udał się do lekarza, jednak, jak to mężczyzna: "Daj spokój, samo przejdzie, muszę tylko odpcząć". Wreszcie, 30lipca poszedł do lekarza rodzinnego. Lekarka dała Mu natychmiast skierowanie na konsultację laryngologiczną i RTG klatki piersiowej. Tego samego dnia pojechał na ostry dyżur do szpitala, i... zaczęła się nasza gehenna. Po raz pierwszy w życiu musiał pozostać w szpitalu. Lekarka podejrzewała Zespół Żyły Głównej Górnej. Miał od razu zrobione badania RTG klatki i TK klatki.
RTG klatki piersiowej PA- bok
Poszerzenie cienia śródpiersia górnego po stronie prawej, dobrze odgraniczone-w różnicowaniu należy wziąć pod uwagę powiększony prawy płat tarczycy, zmianę guzowatą w śródpiersiu, mało prawdopodobny tętniak aorty wstępującej. W celu dalszej diagnostyki wskazane badanie CT klatki piersiowej. Poza tym płuca bez zmian ogniskowych. Przepona i kąty wolne. Serce w granicach normy.
TK klatki piersiowej
wW jednofazowym badaniu TK klatki piersiowej po podaniu środka cieniującego na granicy segmentu 2 i 6 płuca prawego widoczny cień okrągły wielkości 19 mm odpowiadający meta. Poza tym pola płucne bez zmian ogniskowych. Powiększone węzły chłonne przytchawicze górnego piętra po stronie prawej wielkości 14mm oraz masa węzłowa po stronie prawej wielkości ok. 56x40mm naciekające ŻGG. Powiększone węzły chłonne w okienku aortalno-płucnym wielkości do do 17mm oraz okołoaortalne wielkości 11mm. Jamy opłucnowe wolne.
W lewym płacie tarczycy widoczne ognisko hypendensyjne wielkości 11mm. Wątroba w zakresie objętym badaniem i nadnercze prawe bez zmian ogniskowych. W odnodze bocznej lewego nadnercza widoczne ognisko o gęstości ok. 70j.H mogące odpowiadać meta. W n. lewej widoczna torbiel korowa 13mm. Na zewnętrznym zarysie nerki prawej, w górnym biegunie widoczne ognisko hyperdensyjne wielkości 9mm- torbielka wypełniona gęstą treścią? gruczolak? meta?
Części kostne w zakresie objętym badaniem bez zmian ogniskowych typu meta.
Obydwa badania były wykonane 30 lipca 2010 roku
Leczenie na Odziale Chemioterapii od 30 lipca do 09 sierpnia 2010 roku
KARTA INFORMACYJNA
Rozpoznanie: - Guz górnego śródpiersia
- Zespół żyły głównej górnej
- Stan po chemioterapii
Leczenie: I cykl KE
Carboplatyna- 600mg, Vepesid- 200mg,
Zofran
Dx, Altramet, Mannitol, Furosemid, Clexane, Mf, PWE, NaCl,
Zalecenia lekarskie
Przeniesiony do Kliniki Terakochirurgii w celu wykonania wideotorakoskopii.
KARTA INFORMACYJNA
ODDZIAŁ KLINICZNY CHIRURGII KLATKI PIERSIOWEJ
09 sierpnia- 10 sierpnia 2010 roku
ROZPOZNANIE OPISOWE:
Powiększenie węzłów chłonnych śródpiersia. Zespół Żyły Głównej Górnej
LECZENIE:
Wideomediastinoscopia cervicaalis, Excisio fragm. infiltrationis.
EPIKRYZA:
Pacjent przeniesiony z oddz. ChT w celu diagnostyki powiększonych w.chł. śródpiersia z zespołem żyły głównej górnej. Wykonano VM. Przebieg bez powikłań. Wypisany do domu w stanie ogólnym dość dobrym.
HISOPATOLOGIA
Materiał: Wycinki z guza śródpiersia
Rozpoznanie: Tu mediastini
OPIS MAKROSKOPOWY
Materiał pofragmentowany o łącznej średnicy 2cm.
OPIS MIKROSKOPOWY
Carcinoma microcellulare- wycinki.
KARTA INFORMACYJNAA LECZENIA NAPROMIENIANIEM
Leczony w Zakładzie Radioterapii od 30 sierpnia 2010 do 10 września 2010
ROZPOZNANIE
Guz górnego śródpiersia. ZŻGG, Stan po chemioterapii. Hist. pat. Carcinoma microcellulare postać ED
LECZENIE
Radioterapia paliatywna fotonami 6MV na obszar śródpiersia do dawki 30.0Gy/p.ref/10frakcji
Był jeszcze dwukrotnie w szpitalu na trzydniowych chemiach, ale kart na razie nie mam. Na dzień dzisiejszy jesteśmy umówieni na TK głowy i klatki piersiowej, i USG jamy brzusznej. Pierwsze TK jest 2 października, a kolejne 9 października. USG też wykonamy w tym czasie.
Na czwarty cykl chemii Antoni ma zgłosić się ósmego października. Dziewiątego po prostu opuści na godzinkę szpital i zawiozę Go na TK.
Wiem, że ma też mieć napromienianie głowy. Podobno ma to być 15 spotkań, ale szczegółów jeszcze nie znam.
Antoni ma 52 lata, pali od prawie 35 lat ponad paczkę papierosów dziennie. POMIMO CHOROBY PALI NADAL! Nie umiem Go przekonać, by rzucił tę truciznę! ( Z resztą nigdy mi się to nie udawało!)
Proszę, napiszcie mi co dalej z Nim będzie. Proszę.
Dziękuję cierpliwym, którzy przebrnęli przez mój "list".
Kłaniam się Wszystkim. Johanka