No tak, po co trzymać dwa tygodnie w szpitalu, zawsze pacjent maszeruje do domu i czeka cierpliwie/ bądź nie na wynik.
andorka napisał/a:
że nie będą robić PET bo nie potrzeba,
Czy tak nie potrzeba to nie byłabym tego taka pewna bo zmiana jest w płucach, teraz jakiś guzek na tchawicy, czyli już w dwóch miejscach, PET pokazałby czy nie ma gdzieś jeszcze a jak nie zrobią PET-a to będzie niewiadoma.
Pewnie koszty badania za wysokie i uznali, że jak wyjdzie rak to już onkolog się tym zajmie.
Nie wiem, gdybam a jak jest na prawdę tylko wiedzą lekarze.
Niestety ale tak.
W płucach zmiany, liczne powiększone węzły chłonne, które najprawdopodobniej mają charakter przerzutowy, może być również przerzut w kościach (żebra). Jest mowa o nacieku na tchawicę, choć sam guzek w tchawicy okazał się polipem. Na pewno nie jest to wynik dobry.
Teraz trzeba czekać na histopat. trzeba się niestety nastawić, że mąż będzie walczył z rakiem tylko z jakim pokaże wynik.
andorka napisał/a:
mąż jest strasznie słaby,
To może być wynik "wymęczenia" w szpitalu badaniami no i niestety zmiany, które mąż ma w sobie mogą już dawać różne objawy.
Bardzo mi przykro, że musicie zmagać się z tak okrutną rzeczywistością. Dużo sił Wam życzę do dalszej walki.
Nie wiem ile to potrwa, nie wiem kiedy będzie koniec i tego nikt nie wie. Niech mąż dojdzie trochę do siebie i badania i stres trochę męża wyczerpały. Miejmy nadzieję, że jeszcze trochę mąż powalczy z chorobą i będzie miał szansę na jakiekolwiek leczenie, chemioterapię a na zmiany kostne radioterapię. Teraz potrzebny jest Wam wynik, wylicz mniej więcej kiedy będzie i już umawiaj męża do onkologa.
Dzisiaj to już jestem załamana, mąż ledwo chodzi - prawie nic nie je, zjadł tylko jajecznicę z 2 jajek i wypił jeden sok pomidorowy 330ml i trochę kubusia. Widzę że się załamał i nie ma chęci do walki - pyta się mnie ile mu jeszcze zostało. Poradźcie czy nutridrinki mu kupić to pomaga, daję mu sok z pokrzywy - co jeszcze mogę zrobić
Cudów to nie czyni, stosuje się to u pacjentów wyniszczonych chorobą, którzy nie mogą jeść. Nutridrink ma dużo wartości odżywczych. Jeżeli mąż będzie chciał pić to na pewno Mu nie zaszkodzi.
andorka napisał/a:
co jeszcze mogę zrobić
Wiesz mniej więcej kiedy będzie wynik, umów już męża do onkologa żeby nie marnować czasu i jak przyjdzie wynik to szybko zaczniecie leczenie.
Trzeba utrzymać męża w dobrej formie bo jak osłabnie to i z chemii będą nici.
Czy męża coś boli?, może się podłamał i stąd taki stan męża, może się poddaje?
Proszę o poradę - jak mąż wrócił do domu zabroniliśmy mu palenia papierosów ( pali elektronicznego) z dnia na dzień jest coraz słabszy, niby je ale bardzo mało ( daję mu też - 3szt dziennie nutramil) , ciągle śpi ale widzę że to wrak człowieka - czy dać mu papierosy bo wiem że to może być ten problem - załamał się też diagnozą
czy dać mu papierosy bo wiem że to może być ten problem
Oczywiście nie powinien mąż palić ale uważam, że w obecnym stanie męża papierosy ani nie zaszkodzą ani nie pomogą. Mąż i tak albo tego papierosa spali albo tylko trochę pociągnie ale będzie miał ten komfort, że nikt Mu nie zabrania, że może. Odstawienie papierosów też wiąże się z dolegliwościami, powoduje nerwowość więc po co dostarczać jeszcze dodatkowych dolegliwości i stresów.
Mała prywata z własnego doświadczenia, sama osobiście chorej na raka cioci kupowałam w szpitalu papierosy i schodziłam z nią pod szpital, gdzie ledwo już chodziła żeby puściła sobie "dymka"
To samo miałam napisać co marzenka66, napisała - przede wszystkim dbać o psychikę. Ten papieros już nie zaszkodzi, a po co męża ma "rozsadzać" psychika. Pozdrawiam
byłam dzisiaj w Czerwonej Górze i lekarz powiedział że rak szczytu płuca niedrobnokomórkowy - nieoperacyjny. W czwartek konsylium Onkologiczne w Kielcach - jak wygląda takie konsylium - ma ono dać odpowiedź czy mąż nadaję się do radioterapii - co sprawdzają
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum