_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Jestem bardzo skolowana. Tak jak pisalam w pon pielegniarka powiedziala ze to koniec. Ostatnie namaszczenie bylo zamowione na wtorek ale za jej namowa ksiadz przyszedl w pon wieczorem. Cala noc siedzielismy przy lozku mamy czekajac na najgorsze. Gdy odzyskala przytomnosc pozegnalismy sie...
No i co... kroplowki pomogly. Od wtorku mama ma wiecej sily. Znow potrafi pic ze slomki. Dostaje pol litra soli fiz i pol litra glukozy dziennie. Do tego Dexaven.
Morfine podajemy tylko 2 razy na dobe i dodatkowo z 200mg zeszlismy na 150mg.
[ Dodano: 2014-09-11, 14:38 ]
Dodam ze mama jest jakby zawiedziona swoja poprawa. Nie chce lezec bezwladnie. Zawsze byla bardzo aktywnym czlowiekiem. W pon gdy zobaczyla ksiedza 'cieszyla sie' ze to juz koniec.
Teraz codziennie poirytowana pyta 'czy dlugo jeszcze?'. Ma hustawki nastrojow. Nie chce by ja myc czy nawet trzymac za reke.
To może wynikać także ze znacznie większej wrażliwości na nawet lekki dotyk.
Chorzy w terminalnej fazie choroby mogą mieć nawet trudności w powiedzeniem czy okazaniem,
że coś im bardzo przeszkadza: niewygodna pozycja czy nawet lekki dotyk.
Powinniście pamiętać o tym i zwracać uwagę na zachowanie mamy,
czy nie okazuje, że coś jest nie w porządku, jeśli nie mogłaby normalnie się porozumiewać.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Mama odeszła 24 września. Dzien przed śmiercią powiedziała ze idzie do domu...
Dziekuje za to forum, dziekuje za zainteresowanie i pomoc.
Specjalne podziekowania składam Richelieu i Gaździe.
Wszystkim życzę duzo zdrowia.
Z forum sie nie żegnam. Nadal będę śledzić historie ludzi którym z całego serca kibicuje.
Dziekuje x
[ Dodano: 2014-10-05, 22:15 ]
Mam jeszcze pytanie. Jako osoba u której w rodzinie był rak gardła, rak wątroby ( dziadek), rak jelita ( babcia ) i macicy ( ciocia ) co mogę zrobic by zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby? CO BADAĆ? JAK CZĘSTO?
A jeśli chodzi o Twoje pytanie... po prostu - nie zaniedbuj wizyt kontrolnych i profilaktycznych. Rak wątroby mógł być spowodowany przebytą wcześniej żółtaczką, RSM - wirusem brodawczaka ludzkiego, rak jelita - owrzodzeniem lub polipowatością jelit.
_________________ Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum