Tomografia klatki piersiowej jednofazowo z kontrastem.
Aparat TOSHIBA-Aquilion64
WYNIK BADANIA
W jednofazowym kontrastowym kontrolnym badaniu TK klatki piersiowej obraz w porównaniu z badaniem z dn. 11-04-2011r nie zmienił się
- widoczne pasmowate zwłóknienia w części przedniej segmentu 3 oraz płata środkowego płuca prawego oraz przykręgosłupowo w rzucie segmentu 6 płuca prawego.
Poza tym płuca bez innych zmian ogniskowych.
Węzły chłonne wnęk i śródpiersia niepowiększone.
Serce w normie.
Duże naczynia klatki piersiowej nieposzerzone.
Dzisiaj byliśmy na kolejnych badaniach. Tym razem na rezonansie głowy. Wynik ma być na początku przyszłego tygodnia.
Antoni już nie prowadzi samochodu. Ma kłopoty z koordynacją wzrokowo-ruchową. Jechaliśmy i...no cóż, dobrze, że nikomu nic się nie stało, tylko ucierpiał "nos" naszego autka i "tyłeczek" autka pewnego miłego pana. Wszystko skończyło się dobrze, ale podjęłam decyzję, że teraz to tylko ja będę jego kierowcą, a i taksówkarze również będą mieli z nas pożytek. (Nadrabiam miną.)
Bardzo proszę o komentarz wyniku badania TK klatki piersiowej.
Pozdrawiam wszystkich, którzy walczą z agresorem naszego życia.
absenteeism, Pewnie, że dam. Wiem, że zawsze tu znajdę życzliwych ludzi, którzy umieją, i co najważniejsze chcą pomóc zupełnie bezinteresownie. A w tym świecie, w który Bogiem jest kasa, to naprawdę rzadkość.
Wielkie dzięki:)
Johanka czekamy na wyniki A ja wysyłam Wam moc pozytywnej energii. Twój Mąż bardzo dobrze reaguje na leczenie i ma przy sobie cudowna Kobiete. Wiem ze dacie rade bo kto jak nie Ty?
Lideczka, Dziękuję:) Każda pozytywna energia mile widziana. A co "cudownej kobiety", to zaczynam się rumienić;) A tak serio, to martwię się, ale to chyba normalne. Ten czas oczekiwania na wynik bardzo ważnego badania jest koszmarem. Widzę, co dzieje się z Antonim... Ma zachwiania równowagi, chód staruszka, trzęsą mu się ręce, problemy z podpisaniem się, kłopoty z utrzymaniem sztućców, pomimo apetytu chudnie, zapomina, nieskładna mowa.(Więcej się domyślam, o co chodzi.) Samo życie z raczyskiem! Nikt, żaden człowiek nie zasłużył na to dziadostwo.Przepraszam. Poniosło mnie i niepotrzebnie się roztkliwiam nad nim i sobą, ale cholernie się boję! I ta niemoc!
Pozdrawiam i uśmiecham się do Wszystkich. Może jutro będzie lepsze:) Kto to wie...
Witam. Mam wynik rezonansu magnetycznego. Jestem kompletnie przybita! Nie jestem lekarzem, ale już od jakiegoś czasu wiem coś niecoś na temat DRP. Podejrzewam, że wkrótce stanie się coś strasznego! Proszę o pomoc. Nie wiem, co mam robić. Gubię się w tym wszystkim...
Pracownia: REZONANS MAGNETYCZNY
DANE ZLECENIA
Data badania:13.09.2011 Aparat:OPART
Jedn. kierująca: PORADNIA CHEMIOTERAPII NR 3 Lekarz kierujący: XX
WYNIK BADANIA: REZ.MAG. MÓZGU Z KONTRASTEM
Badanie MR głowy wykonano w sekwencjach SE i FSE, w obrazach T1, T2, PD zależnych, w sekwencjach FLAIR oraz T1 zależnych po podaniu środka kontrastowego.
W obu półkulach mózgu i móżdżku oraz w obrębie pnia mózgu bardzo liczne wzmacniające się kontrastem ogniska meta otoczone różnej wielkości strefą obrzęku. Największe ognisko w płacie potylicznym lewym wielkości 55 x 25 x 30mm otoczone największą strefą obrzęku.
Efekt masy - impresja LKB, głównie rogu potylicznego z niewielkim przemieszczeniem na stronę prawą o 2mm, impresja rogu czołowego PKB. Rezerwa płynowa podpajęczynówkowa zachowana, zmniejszona na wysokości największych zmian.
Antoni jest w bardzo złym stanie, bardzo słaby, uciekające myśli, mowa nielogiczna, powłóczy nóżkami, chodzi "po ścianach", nie ma czucia w prawej dłoni. Apetyt kiepski, o stanie emocjonalnym nie wspomnę, bo mi serce pęka. Jadę do lekarza prowadzącego w środę. Żadnych leków, poza witaminami i tranem nie przyjmuje. Nawet przeciwbólowych. Mamy wizytę u onkologa wyznaczoną dopiero na 24-go października, ale to zbyt odległy termin i dlatego jadę pojutrze, bo ktoś mnie musi przyjąć, a ja nie dam się zbyć! Choćbym miała tam koczować do skutku.
Proszę o pomoc i podpowiedź, co mam robić. Sądziłam, że jestem na taką sytuację przygotowana, ale mam zupełny mętlik w głowie i czuję się jak dziecko.
DumSpiro-Spero, Dziękuję. Żadne słowa nie wyrażą mojej wdzięczności za Twoją pomoc. To dzięki Tobie moje Szczęście jest pod fachową opieką. Nie wiem, co byłoby, gdyby nie Ty...
Witam. U nas jak na razie kryzys minął, ale nie jest najlepiej. Antoni w piątek znalazł się w domu. Jest jakby wyciszony, apatyczny. W szpitalu miał podawane leki: Dexaven, Mannitol, Furosemid, PWE, Metoprolol, Ortanol.
Zalecenia: Celem kontynuacji leczenia wypisano po 2 opakowania następujących leków: PABI DEXAMETHASON 0,001 3-2-0
Po tygodniu 2-2-0
Następna zmiana dawki w porozumieniu z lekarzem.
FUROSEMID 1-0-1
SPIRONOL 1-0-0
EPIKRYZA ( Przytoczony Rezonans Magnetyczny) ...Konieczna pilna konsultacja w Regionalnym Ośrodku Onkologicznym celem rozważenia możliwości i celowości radioterapii. Wskazana kontrola glikemii, elektrolitów - za tydzień.
Mam nadzieję, że jutro coś zdziałam.sylvia, Dziękuję za trzymanie kciuków. Pozdrawiam. Dobrze, że Was mam.
Moja Mama tez była taka właśnie "wyciszona", "spowolniona", jakby "nieobecna". O ile sie nie mylę jest to spowodowane wzrastającym cisnieniem wewnątrzczaszkowym.
Jesli zostanie podjeta decyzja o naświetlaniach starajcie sie uprosić szybki termin. Z terminami u nas słabo.
Znalazłam dziś fajny artykuł o guzie mózgu. Przesyłam linka - napisany jest dostepnym językiem. Polecam.
http://neuroonkologia.com.pl/poradnik_net.pdf
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum