Przypuszczam, że samo usunięcie jajników nie jest bezpośrednim wskazaniem do zaprzestania podawania tego leku,
bez odniesienia do oceny innych czynników związanych z chorobą (rakiem piersi) której leczeniu służy.
Opinię tę opieram na zapisie w informacji o tym leku, gdzie czytamy, że jest stosowany zarówno przed jak i po menopauzie.
Oczywiście więcej na ten temat powinien powiedzieć Twój lekarz,
w tym także wprost odpowiedzieć na Twoje pytanie, czy w Twoim konkretnym przypadku przyjmowanie leku powinno być wtedy kontynuowane.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
czy po usunięciu jajników, musiałabym brać nadal tamoksifen?
Tak, ja jestem po raku piersi i po histerektomi totalnej po Dysplasia epithelii plani colli uteri gradus mediocris et minoris.
Jednak i tak dalej brałam tamoksifen przez 7 lat przedłużyła mi pani Onkolog o 2 lata ,potem wznowa i dalej arimidex 1x dziennie.Jest to inna forma Tamoksifenu.
Pozdrawiam
zalecają usunąć jajniki z jajowodami i przebadać rodzinę
No to skoro już "musiała być" ta "pełnia szczęścia" w postaci tych dwóch mutacji,
to przynajmniej dobrze, że teraz i Ty o tym wiesz (brak wiedzy nie sprawiłby, że zagrożenia by nie było),
wiesz też co dalej trzeba robić, nie dasz się wrogowi zaskoczyć.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Dwie mutacje. no nic... Jesteś po leczeniu, obecnie jest wszystko dobrze. i tego się trzymaj. Czy lekarz mówił a propos Check-2 jaka jest profilaktyka?
koniecznie niech siostra walczy o rezonans....
Jeśli Ty masz dwie mutacje jest duże prawdopodobieństwo, że Twoja siostra może również je posiadać. A jak pisałaś ostatnio o jej problemie , to pomimo tego , że w biopsji nic nie było to nie jest to 100% pewny wynik. ....rezonans mam nadzieję to potwierdzi.
Asia, wszystkie zalecenia dostanę pocztą bo lekarz nie zdążył mi ich dziś przygotować
[ Dodano: 2013-12-14, 09:12 ]
W zakresie genu BRCA1 miałam badane: 300T/G, 4153delA, 5382insC/T, 794delT, 185dAG, 3819del5
w zakresie grnu BRCA2 : 886delgt, 8138del5, 4045delGT, 6174delT, 5972/C/T i tu mam mutacje
w zakresie genu CHEK2 : 1100delC, IVS2+1G>A, I157T - tu mam mutacje, del5395
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum