Bo mamcia jest uczulona na kontrast, utrawist, czy jakoś tam. Musi miec tomografie w warunkach szpitalnych. Choć ostatnio nic sie nie dzialo. Ciekawe czy przy rezonansie też tak jest. Bo możemy załatwić za darmo od ręki, ale w prywatnej przychodni.
[ Dodano: 2016-03-14, 19:29 ]
Jesteśmy po wizycie u onkologa, dostaliśmy skierowanie na rezonans. Jesli to nam nic nie powie, dostaniemy skierowanie na Pet i biopsje.
Jesteśmy po kolonoskopi, niestety nic z niej nie wyszło, bo mamcia ma tyle zrostów że trzeba ją zrobić pod narkozą. I mamy kolejny problem
Za tydzień mamy mieć dopiero rezonans. A dopiero 4 kwietnia mamy mieć wizytę u onkologa. Jeśli rezonas za wiele nie powie, dostaniemy skierowanie na pet.
Czy to nie są zbyt odległe terminy w naszym przypadku? Bo na badanie Pet też pewnie się czeka.
I czy nie za dużo tych naświetlań?
Tydzień do rezonansu to na prawdę szybki termin, myślę że możecie poczekać.
lodzianin88 napisał/a:
I czy nie za dużo tych naświetlań?
Na pewno pacjenci onkologiczni są dość często naświetlani, różne tomografie, rezonans, PET ale jeśli to konieczne to chyba bardziej się patrzy na potrzebę badania niż jakie dawki napromieniowania otrzymamy. Też miałam ten dylemat i lekarz mi powiedział, że nie robi się tego dla ciekawości tylko żeby czemuś słusznemu to służyło. Chyba rezonans jest mniej szkodliwy i bardziej bezpieczny niż TK więc spokojnie, może wyjaśni i nie potrzebny będzie PET.
Dziś rozmawiałem z lekarzem który operował mamci jelita. Pytałem o kolonoskopię u niego na oddziale, powiedział żeby się wstrzymać i zrobić badanie PET. Nasza pani onkolog mówi żeby najpierw zrobić rezonans. Więc czekamy , mam nadzieję że pokaże nam więcej niż TK. Bo mama zaczyna nam wariować, i obierać najgorszy scenariusz
Co mamy o tym sądzić. Jakie kroki podjąć.? Czy to może być przerzut a może Co mamy o tym sądzić. Jakie kroki podjąć.? Czy to może być przerzut, a może raczej pozostałość po raku jajnika lub niezależnym raku jelita.? Markery CEA wzrosły przez 3 miesiące do poziomu 10
lodzianin88,
Wygląda niestety na przerzut, wobec wzrostu CEA prawdopodobnie z jelita grubego.
Szybko do onkologa.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Właśnie byłem u pani onkolog. Dostałem skierowanie na cystoskopie, na badanie PET i na kolonoskopie. Zastanawia mnie jedynie to, że pół roku temu miała mama potomografii
[ Dodano: 2016-04-04, 20:28 ]
Tomografie, i nic nie bylo a 5 miesięcy temu miala operację zespolenia jelit i tez nic nie było bo pytałem. Jedynie co to było bardzo dużo zrostów.
[ Dodano: 2016-04-04, 20:33 ]
Czy jeszcze poprosić o jakieś badania.? Jeśli to przerzut z jelita to nie wybacze sobie tego że nie wzięła chemii, po tym jak zdiagnozowano u niej raka jelita.
najprościej to gromadzenie się znacznika w podejrzanych miejscach. Im wyższy tym większe prawdopodobieństwo zmiany złośliwej. Tak w skrócie. Na obrazie (jak masz płytę) są to jakby ciemniejsze (lub czerwone) miejsca. "Świecić" też mogą zmiany np. pozapalne
_________________ Omnia tempus habent
Mamcia 03.07.1955 - 14.12.2015
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Wizyte u onkologa mamy w poniedziałek. Może uda nam się dostać do chirurga który operował jelita.
A jaki jest schemat leczenia w takim przypadku, jak się nie zdecydowało na chemioterapie w pierwszym etapie po operacji usunięcia guza, czyli rok temu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum