Nie widząc rany - trudno określić jak duża jest domieszka krwi w treści wypływającej z brzucha. Jedno jest pewne, że Metronidazol w tabletkach nasila działanie leków p/zakrzepowych szczególnie podawanych doustnie.
Nie wiem, czy masz telefon do lekarza z hospicjum, może on by określił przyczynę zmiany koloru wycieku z rany.
Wyciek jest żywo - czerwony. wcześniej (tzn. w srodę) był zółto - czerwony. rzadko żółty.do lekarki moge zadzwonić rano.
ma przychodzić raz na dwa tygodnie. w poniedziałek przychodzi pielęgniarka.
mama jest coraz słabsza.
ale ustąpiło zupełnie migotanie przedsionków (wczoraj było silne. puls był ponad 120) po tym, jak zeszło 5 kg płynu z brzucha. dziś znowu przybrało 4 kg.
Jeśli jeszcze nie stosujesz specjalnych środków pielęgnacyjnych do stomii, dobrze sprawdzającym się środkiem pielęgnacyjnym stomii i skóry wokół niej jest również woda ze zwykłym mydłem. Przy zmianie worka można umyć tę okolicę wodą z mydłem, a następnie dokładnie wysuszyć skórę wokół stomii. Warunkiem skutecznego przyklejenia jest sucha skóra. Wiem, że teraz możesz mieć trudności z tym trudności - dlatego zapytałam o preparaty typowe do pielęgnacji stomii.
Dziekuje za porady. Odkleilysmy worek na stale, bo skora wokol to jedna wielka rana. Do tego polowa jelita schowala sie do srodka i jest tylko mala dziurka. Skore wokol stomii zalecono pielegnowac woda z szarym mydlem. Ale w zwiazku z wodobrzuszem nie goi sie.
Pojawil sie nowy problem: bardzo spada cisnienie. Dzis waha sie miedzy 90/60, 87/40. Mama zawsze byla wysokocisnieniowa. Dzwonilam do pani doktor.zalecila odstawienie jednego z lekow na nadcisnienie. Podalam pol tabletki servedolu, bo oxycontin nie dziala. I odstawilysmy fraxiparine w zastrzyku. Plyn nie jest juz zywoczerwony.
Po duzej ilosci lactulosy pojawil sie stolec.mama bardzo slaba. Jak siedzi ma mroczki w oczach.
Samo niedociśnienie też może nasilić objawy osłabienia. Można podać Mamie do wypicia więcej płynów. Płyny też podnoszą ciśnienie krwi. Jeśli nie ma p/wskazań ( dwie szklanki - duszkiem). Są też krople w tej chwili nie pamiętam nazwy na podwyższenie ciśnienia krwi. Ale one mają efekt krótkotrwały. Podnosi ciśnienie mocne zaciśnięcie dłoni w pięść.
Właśnie bardzo dobrze robi przemywanie rany wodą z mydłem. Dokładne osuszanie miękkim ręcznikiem papierowym i wietrzenie rany. Powietrze przyspiesza gojenie się ran...
No tak. jak wypije więcej to ciśnienie się podniesie. Może też jakieś preparaty uzupełniające płyny i składniki mineralne np. Orsalit, też jakoś wzmocni Mamę.
W tej chwili jest bardzo niskie rozkurczowe poniżej. Natomiast skurczowe jest na dolnej granicy normy. Może skontaktuj się z lekarzem.
Bardzo dużo jest przyczyn obniżających ciś. krwi. Niebezpieczne są nagłe spadki ciśnienia. Dobrze, że kontrolujesz. A jakie jest tętno ?
[ Dodano: 2014-12-06, 18:58 ]
Podejrzewam, że Mamy spadek ciś.krwi może być spowodowany zakażeniem ( nie znamy zakresu) i furosemidem - jeśli podajesz?
Wszystkie leki moczopędne oraz opioidowe leki przeciwbólowe obniżają ciśnienie krwi. Mój Tatko praktycznie pół życia leczył się na nadciśnienie krwi, a gdy zachorował na nowotwór to wszyskie leki obniżające ciśnienie oprócz tych na prostatę odstawił bo przy braniu tak wysokich dawek morfiny jakie Tatuś dostawał ciśnienie miał tak niziutkie , że niejednokrotnie przewracal się mdlejąc od niskiego ciśnienia. Ale bicie serca przy tym było zazwyczaj dość wysokie.
_________________ Asia
„Miarą miłości jest miłość bez miary”
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum