Po jodowaniu zwiększałam co tydzień dawkę euthyroxu. Pierwszy tydzień 50, następny tydzień 100, aż do 125, Obecnie biorę od miesiąca euthyrox 125. Badam tylko TSH.
_________________ Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
Jostein Gaarder
Znajdź jakiegoś sensownego endo, albo sama dojdz do właściwej dawki, widać 125 to za mało. Ma tsh juz się nie oglądam, bo przysadka i tak nie ma czego stymulować. Co 4 tygodnie badam wolne hormony i wg tego ustalam dawkę. Bardzo tego pilnuje, bo niedoczynność rujnuje mi zdrowie psychiczne i fizyczne:-)
Według mojej wiedzy badanie TSH jest najdokładniejsze i obarczone najmniejszym błędem.
Jego wadą jest duża bezwładność, co powoduje, że efekt dziś zmienionej dawki będzie zauważalny w poziomie TSH za jakieś 6-8 tygodni.
Jeżeli występuje bardzo złe samopoczucie to ewentualnie można sie podpierać badaniami FT3 (badanie obarczone ryzykiem wiekszego błedu, ale o zdecydowanie mniejszej bezwładności). Badanie FT4 jest w przypadku braku tarczycy i zażywaniu lewotyroksyny, badaniem w zasadzie nic nie mówiącym.
Zgadzam się w 100%, że w przypadku bardzo złego samopoczucia związanego z destabilizacją gospodarki hormonalnej, należy się skonsultować z endokrynologiem.
Mam problem. Od kilku tygodni (może wcześniej) pojawił się u mnie wytrzeszcz oka. Nie jest jakiś wielki, ale jednak jest. Boli mnie to oko. Boje się, że to coś poważnego. Nie wiem, może to późny objaw jodowania. lub coś innego ?
_________________ Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
Jostein Gaarder
Wytrzeszcz dotyczy jednego oka. Boję się strasznie żeby tylko nie było nawrotu choroby. Nie chodzi tu o raka. Jest inna choroba której się strasznie boję na którą niestety choruję. Tą chorobą jest toksoplazmoza.
Jostein Gaarder
Cześć Asiu. Szczerze mówiąc już zapomniałam o tym badaniu. Minęło już tyle czasu. Już mi bliżej do kontroli. Po zrobionym badaniu i po rozmowie z lekarką umówiliśmy się tak, że jak wynik będzie zły to do mnie zadzwoni. Żadnego telefonu z CO nie było. Wynik badania odbiorę przy okazji, pewnie podczas najbliższej kontroli.
Jostein Gaarder
Od kilku tygodni (może wcześniej) pojawił się u mnie wytrzeszcz oka. Nie jest jakiś wielki, ale jednak jest.
Znalazłem, że na ulotce euthyroxu jest napisane: "w razie przyjęcia wiekszej dawki niż zalecana lub w razie złej tolerancji zaleconej dawki, np. w razie szybkiego zwiększania dawki mogą wystapić (...) zwiększone cisnienie w głowie z obrzekiem tarczy nerwu wzrokowego, stwierdzanym w badaniu okulistycznym (...) W razie wystąpienia któregoś z objawów nalezy skontaktować sie z lekarzem, szczególnie jeśli dolegliwosci się nasilają(...)"
Dzisiaj w nocy myślałam, ze już zakończę żywot na tym świecie. Moje serce zaczęło wariować. Biło nierówno. Myślałam, że zaraz zemdleje. Brakowało mi tlenu. Nie mogłam porządnie nabrać powietrza. Na szczęście wszystko przeszło. Tak sobie myślę. Pewnie za tym wszystkim stoi za niska dawka Euthyroxu. Powinnam coś z tym zrobić, ale teraz nie ma to najmniejszego sensu. Za 2 tyg. odstawiam lek. Na początku marca mam kontrolę w CO.
Jostein Gaarder
Faktycznie te objawy bardziej na nadczynność pasują. Przecież jednym z objawów nadczynności jest też wytrzeszcz, który też miałam. Zaczyna mi się to wszystko składać do kupy. Nic z tym nie będę robić, bo i tak zaraz odstawiam lek.
Jostein Gaarder
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum