Ja byłam operowana w CO na Ursynowie.
Badanie laryngologiczne miałam 3 krotne:
1. w dniu przyjęcia do szpitala
2. w 2 dobie po operacji (nie powiodło się z powodu drenu i bólu szyi)
3. w 4 dobie po operacji (przebiegło bez problemu)
Mgliście przypomina mi się jeszcze laryngolog na sali pooperacyjnej - zapytał jak się czuje być może sprawdzał czy mogę mówić.
Nie, nie mam problemu. Zaraz po przebudzeniu mówiłam. Tylko lekarz powiedział, że takie samo badanie będę miała po operacji. W szpitalu przeleżałam kilka dni i laryngologa nie widziałam. Nie robił mi tego badania. Teraz nie wiem co mam o tym myśleć. Czy to ja musiałam się upomnieć o to, czy jednak nie.
Do najczęstszych powikłań po leczeniu operacyjnym należą porażenie nerwu krtaniowego wstecznego i niedoczynność przytarczyc. Badanie laryngologiczne powinno się wykonać przed każdą operacją i po zabiegu w celu oceny funkcji strun głosowych i wskazań do leczenia powikłania. W razie stwierdzenia porażenia konieczna jest rehabilitacja foniatryczna, a w trwałych powikłaniach należy rozważyć zabiegi łagodzące. [...]
Moim zdaniem powinnaś poprosić lekarza o odniesienie się do kwestii wykonania badania po operacji.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Do wypisu mam tylko dołączony wyniki badań krwi.Wyniku badania laryngologicznego nie mam. Tylko nie miałam robionego badania laryngologicznego po operacji. Chyba, że miałam zaraz po przebudzeniu. Tylko ja tego nie pamiętam i to jest najgorsze. Teraz muszę prywatnie pójść do laryngologa ?
[ Dodano: 2013-06-28, 13:09 ]
PW już działa. Przez pomyłkę go wyłączyłam.
_________________ Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
Jostein Gaarder
z punktu widzenia pacjenta czy lekarza? Myślę, że dla Ciebie większym obciążeniem będzie kolejna narkoza w krótkim czasie, ale dla lekarzy to kolejny zabieg.
Jeśli dobrze zrozumiałam, masz ustalony termin reoperacji i to jest najważniejsze. Jest ona niezbędna i konieczna. Nie martw się na zapas, oszczędź sobie zbędnych trosk i zmartwień - reoperacje wykonują nie tylko chirurdzy z CO, ale także ci z wojewódzkich szpitali . Warto przewartościować pewne sprawy ze względu na własne dobro. Trzymam kciuki z Twoje leczenie.
z tego co mówią lekarze, to taki brak węzłów chłonnych nie wpływa na funkcjonowanie. Nie ma też problemu z obrzękiem limfatycznym, tak jak ma to miejsce po usunięciu węzłów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum